AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αμφιλοχία

Αμφιλοχία: Με μεγάλη επιτυχία η Εκδήλωση για την Άνοια (βίντεο)


Αμφιλοχία: Με μεγάλη επιτυχία η Εκδήλωση για την Άνοια (βίντεο)


Το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας στο πλαίσιο της Πρόληψης που παρέχει, το Κέντρο Ημέρας Άρτας και την Κινητή Μονάδα για την Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Αμφιλοχίας, διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 11:00 το πρωί στο χώρο του ΚΑΠΗ Εκδήλωση Ενημέρωσης για την Άνοια.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος ΚΕ.Κ.Α.Δ.Α. κ. Ζωή Ντρούτση, η Κοινωνική Λειτουργός του ΚΑΠΗ κ. Ρένα Μολώνη και η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας κ. Ρούλα Καραδήμα, μίλησαν η Δρ κ. Αρετή Ευθυμίου.

Ο Σεπτέμβριος εκάστου έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο Παγκόσμιος μήνας της Νόσου Alzheimer, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer – Άνοιας, που είναι η 21η Σεπτεμβρίου.

Μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την άρση του στίγματος και της παραπληροφόρησης που περιβάλλει την άνοια, εκκινείται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, World Health Organization).

Ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο Alzheimer – Άνοια, αποτελεί μια αφορμή για δράση αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό, σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, ενώ η αντιμετώπισή της, αποτελεί μείζον ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Να, υπενθυμίσουμε ότι σε μηνιαία βάση λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της άνοιας στον πληθυσμό, για τα άτομα άνω των 60 ετών, για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Πληροφορίες και ραντεβού για το ιατρείο μνήμης στο τηλέφωνο 2642360024. Τηλεφωνείτε έχοντας τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00 π.μ.
Μια δράση ευαισθητοποίησης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer 2023.

Από το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια και την Κινητή Μονάδα Άνοιας στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και το Δήμο Αρταίων.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια και η Κινητή Μονάδα Άνοιας στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιατρείο Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και το Δήμο Αρταίων, διοργανώνει δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για την άνοια με θέμα «Περπατάμε για την Άνοια, Βυζαντινή Άρτα 2023».

Ο Περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:00π.μ από το Ναό του Αγίου Βασιλείου Αγοράς, θα συνεχιστεί με κατεύθυνση το Ναό της Αγίας Θεοδώρας και θα ολοκληρωθεί στον Ναό της Παναγίας Παρηγορίτισσας. Στον Περίπατο θα υπάρχει ιστορικός – αρχαιολόγος που θα ξεναγήσει τους περιπατητές στα Βυζαντινά μνημεία.

Καλούμε τους κατοίκους της Άρτας, να περπατήσουν μαζί με προσωπικό του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας Άνοιας Άρτας, το προσωπικό του Ιατρείου Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά και τους Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας.

Με την παρουσία τους θα μας τιμήσουν ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Πρωτοβάθμιας Υγείας και Πρόληψης κ. Παναγιώτης Γαλάνης.

Ο τελευταίος χρόνος, έφερε θετικά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: «Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Alzheimer ενώ πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα: Αναμεσά τους και 3 Νέα Κέντρα Ημέρας με Κινητές Μονάδες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στον Πειραιά, το Ηράκλειο Αττικής και την Άρτα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο.

Επιπλέον, η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων απ’ όλες τις μορφές άνοιας και των φροντιστών τους, ιδρύοντας νέες δομές και υπηρεσίες για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες».

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 5% των ανθρώπων άνω των 65 και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας – με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα τους είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για άτομα με άνοια και Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ – το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» για Άτομα με Άνοια, η λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 – με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Επίσης, δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, Περπατάμε για την Άνοια – Βυζαντινή Άρτα

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 2681079206 και στο www.alzheimerathens.gr.

e-maistros.gr

Μαρία Σάκκαρη: Δάκρυσε μετά το τρόπαιο στη Γκουανταλαχάρα – «Λύγισε» για τον παππού της


https://sinidisi.gr/amfilochia-megali-epitychia-ekdilosi-enimerosis-anoia/

Related posts

Ο Δήμος Αμφιλοχίας τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αυγουστιάτικη βαρκαρόλα σε Αμφιλοχία και Μενίδι από το Δήμο

aitoloakarnanianews

Το Σάββατο 22 Ιουλίου το 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Αμφιλοχίας

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο