Μετά τις αρκετές εμφανίσεις φιδιών στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι τους τελευταίους μήνες, αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Αμφιλοχίας να έχουμε ένα περιστατικό εμφάνισης φιδιών και μάλιστα τεσσάρων, ενός μεγάλου και τριών μικρών.
Το γεγονός καθίσταται ακόμη περισσότερο είδηση διότι συνέβη σε σχολείο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας, που θα ανοίξει και πάλι την προσεχή Δευτέρα, μετά τον εντοπισμό φιδιών στους χώρους του.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αμφιλοχίας, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, θα γίνουν έλεγχοι σε όλους τους χώρους του. Μιλώντας με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών υποθέσεων κ. Λαμπρινή Χαρδαλιά, η εφημερίδα «Συνείδηση» ενημερώθηκε ότι το σχολείο έκλεισε για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να μη στρεσάρονται τα παιδιά. Παράλληλα, ο Δήμος Αμφιλοχίας ήρθε σε επαφή με τον συνεργάτη για θέματα φιδιών της Πυροσβεστικής Αγρινίου κ. Νίκο Πατερέκα που ξέρει καλά τι να κάνει με τις δεντρογαλιές αλλά και όλα τα φίδια.
«Παράλληλα, αφού κερδίσουμε χρόνο και δεν είναι τα παιδιά αγχωμένα, μπορούμε να κάνουμε και κάποια μαθήματα από Δευτέρα για την εξοικείωσή μας με τα φίδια, για να μην τα φοβόμαστε περισσότερο από όσο χρειάζεται», εξηγεί η κ. Χαρδαλιά.
Στο Δήμο Αγρινίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε ότι αφορά την διαχείριση των ζώων κ. Πάνος Μαρνέζος δήλωσε ότι ήρθε κι εκείνος σε επαφή με τον Δήμο Αμφιλοχίας και την κ. Χαρδαλιά ώστε να έχει ενημέρωση. «Ο Δήμος κάνει απεντομώσεις ή μυοκτονίες για τα ποντίκια, αλλά δεν υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για φίδια. Αυτό που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ενημέρωση της Πυροσβεστικής και ειδικών όπως έχουμε την τύχη να υπάρχει στο Αγρίνιο ο Νίκος Πατερέκας», επισημαίνει ο κ. Μαρνέζος.
Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι
Έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα σχετικά με τους μύθους γύρω από τα φίδια σε τοπικά ΜΜΕ και έχει αποδειχθεί ότι τα δηλητηριώδη είναι λίγα, οπότε δεν δικαιολογείται ο πανικός για την παρουσία τους, απλά ο σχεδόν… μεταφυσικός και αρχετυπικός φόβος που συνοδεύει το συγκεκριμένο ερπετά είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site www.herpetofauna.gr και στο www. herpatlas.gr.
Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο.
Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για την ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τι τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε. Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα γιανα ξεκουραστεί. Εδώ μπορείς να βρεις οδηγίες για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην προσελκύονται φίδια στο σπίτι σου, αλλά και πώς να αντιδράσεις αν δεις ένα φίδι στο χώρο
σου.
Λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.
Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι συνιστάται:
- Όχι περπάτημα.
- Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
- Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων πριν αρχίσει το οίδημα.
- Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
- Όχι ίσχαιμος περίδεση.
- Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το δαγκωμένο μέλος, είναι λανθασμένη.
- Όχι καφέ και αλκοόλ.
- Όχι πάγος στο τραύμα.
- Όχι σύλληψη του φιδιού.
- Προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψουμε στους γιατρούς.
- Διακομιδή στο νοσοκομείο.
- Όχι κόψιμο και «ρούφηγμα» του δηλητηρίου.
- Υπάρχουν περιστατικά που ακολουθώντας αυτή την παλιά πρακτική, έχουν πάθει μόλυνση χειρότερη από το δάγκωμα ή και μόνιμη βλάβη.
Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής
Αμφιλοχία: Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων ύψους 178.000 ευρώ στην παραλία
https://sinidisi.gr/amfilochia-tessera-fidia-se-scholeio-tis-amfilochias-kalesan-eidiko-enimeronoyn-ta-paidia/