AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Από burn out υποφέρουν 4 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως. Mεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας


burn out

Μεγάλες αναταράξεις στην αγορά εργασίας και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων έχει επιφέρει η πανδημία.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας 

Ο φόβος της νόσησης από τον COVID-19, τα ανάμεικτα συναισθήματα ως προς την τηλεργασία και ο επαναπροσδιορισμός της παραδοσιακής σχέσης εργοδότη – εργαζομένου, αποτελούν μερικές από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην μεταπανδημική εποχή.

Ο Όμιλος Adecco, για να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα της επίπτωσης των αλλαγών που έφερε η πανδημία στην ψυχική και σωματική ευημερία των εργαζομένων παγκοσμίως, διερεύνησε τις απόψεις 14.800 εργαζόμενων, μεταξύ 18 και 60 ετών, από 25 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) σε σχέση με το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της έρευνας «Resetting Normal: Defining a New Era of Work».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εργάζονταν τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, κατά κύριο λόγο σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου και τους είχε ζητηθεί να εργαστούν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, το 38% των εργαζομένων παγκοσμίως υπέστησαν επαγγελματική εξουθένωση και το 32% δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία επιβαρύνθηκε σημαντικά.

Αδυναμία να εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίς

Η ένταση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης αναδεικνύει την αδυναμία των διοικήσεων να εντοπίσουν το πρόβλημα νωρίς και να στηρίξουν τους εργαζομένους τους.

Χαρακτηριστικά, περισσότεροι από τους μισούς μάνατζερ (51%) παραδέχτηκαν ότι δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ζητήματα επαγγελματικής εξουθένωσης και ψυχικής ευεξίας των υφισταμένων τους.

2 στους 3 εργάζονταν περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα

Η έρευνα ανέδειξε και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση: το 82% των εργαζομένων δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των περασμένων 12 μηνών, κατά τους οποίους εργάζονταν εξ αποστάσεως είτε καθολικά είτε κατά διαστήματα, ήταν εξίσου παραγωγικοί ή ακόμα και πιο παραγωγικοί από ό,τι πριν την πανδημία.

Παρόλα αυτά, τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εργάζονταν περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα – μια αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2020.

Οι περισσότερες ώρες εργασίας μπορεί να φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με τους ποσοτικούς στόχους, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά τους εργαζομένους και την ψυχική τους υγεία.

Δυσκολία να πάρουν άδεια λόγω τηλεργασίας

Έρευνες σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύτηκαν να πάρουν την άδειά τους.

Είναι όμως δεδομένο πως η αποσύνδεση από την εργασία για κάποιο διάστημα είναι – εκτός από δικαίωμα των εργαζομένων – απαραίτητη για την ψυχική και σωματική ευεξία τους. Ταυτόχρονα, από έρευνες φάνηκε ότι καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονταν άνετα με τις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, γέμιζαν την ημέρα τους με διαδοχικές εξ αποστάσεως συναντήσεις.

Η περιορισμένη αποσύνδεση αλλά και η αδυναμία των οργανισμών να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να διαχειριστούν τον καθημερινό όγκο δουλειάς οδηγεί αναπόφευκτα στην επαγγελματική εξουθένωση, το γνωστό σε όλους «burn out».

Οι εργαζόμενοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία

Αυτή την περίοδο, πολλές εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή εφαρμογής στρατηγικών επιστροφής στο γραφείο. Σύμφωνα με την LHH, για κάποιες εταιρείες η επιστροφή στο γραφείο δεν θα φέρει πολλές αλλαγές σε σχέση με την προ-Covid εποχή, ενώ άλλες ενδέχεται να ακολουθήσουν μια πιο υβριδική προσέγγιση.

Το συμπέρασμα της έρευνας του Ομίλου Adecco ήταν ξεκάθαρο: οι εργαζόμενοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασιακή τους καθημερινότητα και ενεργή συμμετοχή στη χάραξη της στρατηγικής που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τους σε σχέση με το μοντέλο εργασίας που θα υιοθετήσουν.

Η επιβολή ενός σχεδίου επιστροφής στο γραφείο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, απλώς θα τους προσθέσει άγχος και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις αποστερώντας τους οργανισμούς από ικανά και ταλαντούχα στελέχη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοSource link

Related posts

Ο Πούτιν το “παίζει” αρχιστράτηγος και απαιτεί «Νίκη με κάθε κόστος»

Πώς ο Ερντογάν βυθίζει την οικονομία της χώρας του

Το σκληρό πείραμα της Δανίας σε παιδιά αυτοχθόνων Ινουίτ της Γροιλανδίας

Αφήστε ένα σχόλιο