AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Το GDPR και τα υγειονομικά δεδομένα αλλάζουν τους κανόνες επικοινωνίαςΓιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα

Τι σχέση όµως έχει αυτό µε του αγρότες; Τεράστια καθώς έχει αλλάξει εντελώς την καθηµερινότητα όλων, διότι όλοι τους σχεδόν κάθε µέρα, επικοινωνούν µε το λογιστή  τους για οτιδήποτε: «στείλε µε fax εκκαθαριστικό στην τράπεζα, το θέλει ο υπάλληλος», «στείλε τους κωδικούς taxis να κάνω την αίτηση για το τάδε πρόγραµµα»,  στείλε email το Ε1 των τριών τελευταίων ετών στο δείνα γεωπόνο» κλπ.

Αυτό πλέον δεν µπορεί να έχει εφαρµογή, δεν φεύγει τίποτε από το γραφείο για κανέναν λόγο και µε καµία εντολή. Ας δούµε αναλυτικά τα γιατί:

Οι υπάλληλοι της τράπεζας -θα το πω πολύ ευγενικά- πρέπει να σταµατήσουν να επικοινωνούν µε το λογιστή κατόπιν εντολής του πελάτη για να ζητήσουν δικαιολογητικά. Αυτό –ειδικά στην περιφέρεια- γίνεται κατά κόρον, στα πλαίσια της γνωριµίας και για εξυπηρέτηση του πελάτη.  Αυτό απαγορεύεται: όποιος θέλει, ό,τι κι αν θέλει, θα πρέπει να επικοινωνήσει µε το λογιστή του, να ζητά και να λαµβάνει οποιοδήποτε δικαιολογητικό χρειάζεται µέσω email. Ή, αν δεν διαθέτει, θα πρέπει να περάσει να τα παραλάβει από το γραφείο του λογιστή του. (προσοχή: πλέον ούτε και αυτό, το καλύτερο είναι να ζητά και να λαµβάνει τα όποια δικαιολογητικά µε email. Για την ασφάλεια όλων.

Καλό είναι όλα τα δικαιολογητικά που παραλαµβάνετε µέσω email από το λογιστή σας, να φροντίσετε να τα έχετε σε φωτοτυπίες µαζί σας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τα προσκοµίσετε κάπου και δεν µπορείτε, να τα στείλετε µε κάποιον δικό σας. (σσ. Αν τα στείλω µε email, τα έχεις ανά πάσα στιγµή  διαθέσιµα και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι και να τα ψάχνεις ξανά).

Προσοχή: Η διαδικασία προστασίας των προσωπικών σας δεδοµένων, δεν έχει να κάνει µε το ποιος τα προσκοµίζει κάπου, αλλά µε το ποιος τα παραλαµβάνει από κάπου.

Οι ποινές  που προβλέπονται είναι από µεγάλες έως τεράστιες και πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως, όταν ζητάνε να σταλεί από το λογιστή οτιδήποτε µε οποιονδήποτε τρόπο, αυτοµάτως δηµιουργείται ποινικό αδίκηµα εις βάρος του λογιστή.

Όλη αυτή η διαδικασία, µπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβληµα από την πλευρά του λογιστή; Φυσικά και είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις: αρκεί ο πελάτης να έχει email, οπότε ο λογιστής αποστέλλει στο email του πελάτη του, οτιδήποτε του ζητηθεί, χωρίς κανένα απολύτως πρόβληµα και καµία ανησυχία.

Αν ο πελάτης δεν έχει email; Τότε ο λογιστής δεν στέλνει τίποτε και µε κανένα τρόπο τίποτε και πουθενά, σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν µπορεί να αποδείξει στον ελεγκτή του µέλλοντος, ότι αυτά που έστειλε όπου τα έστειλε, το έκανε επειδή του ζητήθηκε από τον πελάτη του να το κάνει. Συνεπώς κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούµενος  για διακίνηση προσωπικών δεδοµένων.

Και να µην θεωρηθεί ότι το πρόβληµα δηµιουργείται από τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην ίδια κατηγορία της «απαιτητικής αποστολής δικαιολογητικών» ανήκουν κάποιοι δικηγόροι, µηχανικοί, συµβολαιογράφοι κλπ. Προκειµένου να γίνει η αποδοχή κάποιας κληρονοµίας, να γίνει ένορκη βεβαίωση, να γίνει η σύνταξη συµβολαίου, να γίνει η ρύθµιση οφειλών κλπ., χτυπάνε τηλέφωνα από οπουδήποτε και ζητάνε τα πάντα όλα, απαιτώντας να σταλούν άµεσα και θεωρώντας ότι έχουµε και υποχρέωση να το κάνουµε άµεσα.

Συνεπώς, προς αποφυγή παρεξηγήσεων µε όλους:

  • Τίποτε δεν µπορεί να φεύγει πλέον από το λογιστή χωρίς την έγγραφη συναίνεση του δικαιούχου.
  • Όταν πρόκειται για εκκαθαριστικό ή Ε1, τότε µπορεί να το ζητήσει και ο σύζυγος και η σύζυγος αφού, µε τους κωδικούς του ο καθένας µπορεί να τα δει και τα δύο.
  • Όταν πρόκειται όµως για Ε2, Ε3, Ε9 και οφειλές, τότε ο καθένας λαµβάνει µόνο τα δικά του, επειδή δεν µπορεί να δει του / της συζύγου του/της. Είτε αρέσει είτε όχι, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγµατα. Αρχής γενοµένης από τις υπηρεσίες, τα τράπεζες, και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελµατίες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδοµένα.
  • Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο καλύτερη συνεργασία θα συνεχίσουµε να έχουµε µε όλους, κυρίως όµως τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα θα εξυπηρετούνται οι αγρότες και γενικότερα όλοι οι πελάτες των λογιστικών γραφείων. 

∆ηλώσεις ΟΣ∆Ε 2022

∆ιαβάζω κάτι περί αναστολής της απόφασης εφαρµογής για την ηλεκτρονικοποίηση των µισθωτηρίων. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι, η υποχρέωση για ηλεκτρονικά µισθωτήρια όλων των αγροτεµαχίων από 0,01 ευρώ, δηµιουργείται µε απόφαση της ΑΑ∆Ε και όχι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και κάτι τέτοιο µέχρι στιγµής δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι θα δοθεί άµεσα λύση, έχει λάβει γνώση ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελάς για το θέµα αυτό.

Είθε το 2021, να είναι η τελευταίακακή χρονιά για όλο τον κόσµο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Source link

Related posts

Κακοκαιρία: Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Βγαίνουν ξανά οι σπαρτικές στον κάμπο μετά το πτωτικό γύρισμα στις τιμές βάμβακος

Παραιτείται από τη βουλευτική ασυλία η Ρένα Δούρου

Αφήστε ένα σχόλιο