ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Άγιοι Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς

 Άγιοι Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς

Άγιοι Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς

Εορτάζει στις 3 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ακεψιμάν κτείνουσιν εκ ραβδισμάτων.

Ακεψιμά δε τους φίλους εκ λευσμάτων.

Τυψαν Ακεψιμάν τριτάτη, λεύσαν δε συνάθλους.

 

Βιογραφία

Ο Άγιος Ακεψιμάς ήταν επίσκοπος, ο Ιωσήφ πρεσβύτερος και ο Αειθαλάς διάκονος. Και οι τρεις μαρτύρησαν για το Χριστό, όταν βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Σαπώρ ο Β’ (περί το 330 μ.Χ.).

 

Ο Ακεψιμάς άφησε την τελευταία του πνοή, αφού χτυπήθηκε σκληρά με ακανθωτά ραβδιά από ροδιά. Ο Ιωσήφ – αφού διέσχισαν τις σάρκες του – υπέστη μαρτυρικό θάνατο δια λιθοβολισμού. Ο Αειθαλάς μαστιγώθηκε σκληρά και έπειτα τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω, μέχρι που παρέδωσε και αυτός τη μακάρια ψυχή του.

Απολυτίκιον

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Οι Μάρτυρές σου, Κύριε, εν τη αθλήσει αυτών, στεφάνους εκομίσαντο της αφθαρσίας, εκ σου του Θεού ημών, σχόντες γαρ την ισχύν σου, τους τυράννους καθείλον, έθραυσαν και δαιμόνων, τα ανίσχυρα θράση. Αυτών ταις ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

 

Έτερον Απολυτίκιον (Κατέβασμα)

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Ως θεράποντες, της ευσέβειας, στύλοι ώφθητε, της Εκκλησίας, πυρσολατρών καθελόντες το φρύαγμα, Ακεψιμά Ιεράρχα πολύαθλε, Αειθαλά Ιωσήφ τε μακάριοι. Αλλ’ αιτήσασθε, Χριστόν τον Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

Κοντάκιον

Ήχος β’. Τα άνω ζητών.

Τα θεία σοφέ, σεπτώς εμυσταγώγησας, θυσία δεκτή εγένου Παμμακάριστε• του Χριστού γαρ έπιες, το ποτήριον ενδόξως Άγιε, Ακεψιμά συν τοις συνάθλοις σου, πρεσβεύων απαύστως υπέρ πάντων ημών.

 

Κάθισμα

Ήχος πλ. δ’. Την Σοφίαν και Λογον.

Ιωσήφ ο γενναίος αγωνιστής, Ακεψιμάς ο της πλάνης ολοθρευτής, Αειθαλάς ο Ένδοξος, αθλητής και αήττητος, οι φαιδροί αστέρες, της πίστεως άσμασιν, επαξίως όντως υμνείσθωσαν σήμερον• ούτοι γαρ την δόξαν, των Περσών αμαυρούντες, ηλίω ουκ έθυσαν, ου το πυρ εσεβάσθησαν. Οις εν πίστει βοήσωμεν• Πρεσβεύσατε Χριστώ τω Θεώ, των πταισμάτων άφεσιν δωρήσασθαι, τοις εορτάζουσι πόθω, την αγίαν μνήμην υμών.

Ο Οίκος

Την χερσωθείσάν μου καρδίαν πολλοίς πταίσμασιν, Ιησού παντοδύναμε, όμβροις της σης αγαθότητος, δείξον καρποφόρον αρεταίς, και παράσχου φωτισμόν γνώσεως τη διανοία μου, ίνα υμνήσω γηθόμενος, τον, Ιεράρχην και Αθλοφόρον, Ακεψιμάν τον μέγαν συν Αειθαλά τω γενναίω, και Ιωσήφ τω πανολβίω• εν σοι γαρ θαρρούντες, ποικίλων βασάνων ανδρείως κατετόλμησαν• διο και παρέχουσι νοσούσι την ίασιν, ως χάριν δεξάμενοι, πρεσβεύοντες απαύστως υπέρ πάντων ημών.

 

Οπτικοακουστικό Υλικό

 

Ακούστε το απολυτίκιο!

 

 Άγιος Ιωσήφ

Άγιος Ιωσήφ

 

Πηγή: saint.gr

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός († 6 Δεκεμβρίου 330)

aitoloakarnanianews.gr

Επιστολή Ιερώνυμου στους Μητροπολίτες με την οποία τους καλεί να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα

aitoloakarnanianews.gr

Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

aitoloakarnanianews.gr

Holy Martyr Agatha | Διακόνημα

aitoloakarnanianews.gr

Ταπείνωση και αγάπη, υπερηφάνεια και πλάνη

aitoloakarnanianews.gr

Για την ευχή και την αλεπουδίτσα

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο