ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Έντεκα χώρες αποκτούν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, αλλά μόνο μία θα μπορεί να τα προσαρμόζει στις ανάγκες της

Τα F-35 αποτελούν σήμερα την «αιχμή του δόρατος» της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, καθώς θεωρούνται ως τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη που κυκλοφορούν σε σειριακή πάραγωγή.

Μέχρι στιγμής, δέκα χώρες εντάσσονται στην συνεργασία για τα περίφημα stealth μαχητικά 5ης γενιάς –ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη-, ενώ η Πολωνία συμφώνησε να αποκτήσει και αυτή F-35 και εγκρίθηκε η πώλησή τους και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ιδιαιτερότητες του Ισραήλ

Ωστόσο, από τις παραπάνω χώρες, μόνο το Ισραήλ είναι εκείνο που μπορεί να τροποποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες τόσο της περιοχής, όσο και στις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Σύμφωνα με το National Interest, η ειδική συμφωνία που έχει συνάψει το Τελ Αβίβ με την Lockheed Martin, την εταιρεία που κατασκευάζει τα F-35, δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να καυχάται ότι τα δικά του μαχητικά ίσως και να είναι τα ικανότερα σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ φιλοξενεί εγκαταστάσεις συντήρησης F-35 που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία επισκευής και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τη διεξαγωγή όχι μόνο συντήρησης ρουτίνας, αλλά και επισκευών πέραν αυτών.

Οι υπόλοιπες χώρες εταίροι του προγράμματος F-35 υποχρεούνται από τη σύμβαση της εταιρίας να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική συντήρηση του αεροσκάφους σε εγκαταστάσεις της Lockheed, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες των F-35 παραμένουν μυστικές.

Πληροφοριακό hub και οπλικά συστήματα

Παράλληλα, το Ισραήλ μπορεί να αξιοποιήσει με το δικό του τρόπο μια ειδική τεχνολογία που επιτρέπει στα F-35 να συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από το πεδίο της μάχης, ώστε στη συνέχεια να τις χρησιμοποιούν προς νεότερη ενημέρωση του πεδίου όπου διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, γνωστή ως command, control, communications and computing (C4) architecture.

Στο Ισραήλ, έχει επιτραπεί να δημιουργήσει τη δική της εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί τις συγκεντρωμένες πληροφορίες από τα F-35 στέλνοντάς τις στο δικό τους δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Τα Ισραηλινά F-15 και F-16 λειτουργούν επίσης με την ισραηλινή δυνατότητα C4.

Επίσης, ένα από τα συστήματα όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στην πλατφόρμα των F-35 είναι τα «Spice family of guidance kits».

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα κιτ καθοδήγησης που μπορεί να εξοπλιστεί σε μια ποικιλία πυρομαχικών, ώστε να βελτιώσει την ακρίβεια τους μέσω ηλεκτρο-οπτικών GPS, ή μέσω ενός συστήματος «man-in-the-loop» το οποίο επιτρέπει στον χειριστή του αεροσκάφους να κατευθύνει με πολύ υψηλή ακρίβεια τις βόμβες στο στόχο τους.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Σαν …lockdown, αλλά όχι ακριβώς! Πώς θωρακίζεται η Ευρώπη απέναντι στο δεύτερο κύμα κοροναϊο. Πάνω από 250.000 οι νεκροί ύ

aitoloakarnanianews.gr

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις για το φρικιαστικό έγκλημα στο Παρίσι από 18χρονο Τσετσένο

aitoloakarnanianews.gr

Θύελλα αντιδράσεων για τη βόλτα του ασθενή Τραμπ με το αυτοκίνητο

aitoloakarnanianews.gr

Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στην Λιβύη

aitoloakarnanianews.gr

Εκτός υποδομών του νέου δικτύου Huawei και ZTE και στη Σουηδία

aitoloakarnanianews.gr

Δεν βοηθά, σταματήστε αυτή την ενέργεια

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο