ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Αγρίνιο – Λιανεμπόριο : Με καλό τζίρο το restart

Αγρίνιο – Λιανεμπόριο : Με καλό τζίρο το restart


  • Θετικό πρόσημο κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας
  • Δούλεψαν καλύτερα από αυτό που προσδοκούσαν οι έμποροι του Αγρινίου τις πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας της τοπικής αγοράς, ωστόσο όλοι εύχονται να συνεχιστεί η αυξημένη κίνηση πριν από κάποιο πιθανό νέο lockdown

Καλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα  του Αγρινίου κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της επαναλειτουργίας τους, ωστόσο οι έμποροι κοιτάζουν και την συνέχεια, γιατί η ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα που παρέμεναν κλειστές είναι μεγάλη, δεδομένου πως «έχασαν» την κίνηση σε περιόδους, όπως εορταστική που ο τζίρος ήταν ικανός να τους βοηθήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κυρίως το πρώτο τριήμερο της προηγούμενης εβδομάδας, που η αγορά επαναλειτούργησε, η κίνηση και ο τζίρος είχαν θετικό πρόσημο. Κάτι που κάνει τους εμπόρους του Αγρινίου να ελπίζουν. Ωστόσο, ένα πιθανό νέο lockdown συνεχίζεται να πλανάται και να προβληματίζει τους εμπόρους, γι΄αυτό   κάνουν αγώνα δρόμου να ξεπουλήσουν τα χειμωνιάτικα εμπορεύματά  τους, που παραμένουν στο ράφι, λόγω του lockdown.

Ο Γιώργος Ζάγκας

Ο Γιώργος Ζάγκας ανέφερε: «Η πρώτη εβδομάδα κύλησε ομαλά, υπήρξε ανεβασμένο το επίπεδο της κίνησης, αλλά ο κόσμος είναι πολύ μουδιασμένος. Η αίσθηση που υπάρχει και οι ερωτήσεις του κόσμου σχετίζονται με το αν θα κλείσουμε πάλι. Τις τρεις πρώτες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, που επαναλειτούργησε η αγορά, ψώνιζαν συνεχώς έχοντας στο μυαλό τους να προλάβουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μετά τις τρεις πρώτες ημέρες ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι. Η κίνηση τις πρώτες ημέρες ήταν παραπάνω από αυτή που σκεφτόμασταν, όχι σε σχέση με άλλες περιόδους εκπτώσεων, αν και η δουλειά έφτασε σχεδόν τα ίδια επίπεδα με αυτά, που υπήρξαν τις πρώτες μέρες πέρσι την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο. Λόγω του lockdown πιστεύαμε πως δεν θα βγει ο κόσμος. Μετά τις τρείς πρώτες ημέρες ξεκίνησε η «πτώση» της κίνησης και του τζίρου. Επί της ουσίας είναι η σταθεροποίηση της κίνησης».

Ο Γιάννης Γιοπάνος

Ο Γιάννης Γιοπάνος τόνισε: «ειδικά τις πρώτες δύο ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, που ήταν και η πρώτη της επαναλειτουργίας μας, η κίνηση ήταν πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος βγήκε μετά από δυόμιση μήνες και κάλυψε τις ανάγκες που είχε, σε συνδυασμό με τις γενναίες εκπτώσεων που έχουμε οι έμποροι της πόλης. Τις τελευταίες δύο ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχε μείωση της κίνησης, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να αναζητά αυτό που χρειάζεται. Ο χαμένος τζίρος και κυρίως αυτός των γιορτών δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, το ό,τι υπάρχουν εκπτώσεις σίγουρα βοηθάει και εμάς και τον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν είναι τα πράγματα, όπως ήταν τον προηγούμενο χρόνο».

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος δήλωσε: «σίγουρα  ο κόσμος μετά από τόσο καιρό, από 72 ημέρες, που ήμασταν ουσιαστικά κλειστοί, βγήκε στα μαγαζιά. Κινήθηκε περισσότερο η αγορά με πιζάμες, εσώρουχα και όχι με ρούχα, παντελόνια, πουκάμισα κλπ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρχει περισσότερη κίνηση τις επόμενες ημέρες. Το στοίχημα το δικό μας είναι να «φύγουν» τα χειμωνιάτικα, για εμάς είναι ακόμη ένας μήνας υπόθεση σχετικά με αυτό. Τις πρώτες ημέρες η κίνηση ήταν περισσότερη και από την Τετάρτη και μετά ομαλοποιήθηκε. Οι καταναλωτές επέλεξαν τα απολύτως απαραίτητα, γιατί ό,τι άλλο να ήθελαν να ψωνίσουν, δεν έχουν που να πάνε για να τα χρησιμοποιήσουν».

Ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος είπε: «αναμενόμενη η κίνηση την πρώτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος προέρχεται από μια καταναλωτική στέρηση και το ενδιαφέρον λόγω εκπτώσεων ήταν μεγάλο. Το πρόσημο ήταν θετικό για την πρώτη εβδομάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε και με το click away καλύτερη κίνηση, αλλά δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί και η εβδομάδα αυτή έτσι όπως ήταν η πρώτη, να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουμε λίγο από τη ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί η κίνηση της πρώτης εβδομάδας και αυτή την εβδομάδα το αποτέλεσμα θα είναι ό,τι καλύτερο. Ο κόσμος κοιτάζει και κάτι παραπάνω εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, επειδή είχε να ψωνίσει τόσο καιρό και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, για να σώσουμε τη σεζόν, γιατί αρχές Φεβρουαρίου φέρνουμε ανοιξιάτικα».

Ο Γιάννης Μακρής

Ο Γιάννης Μακρής υποστήριξε: «τα πράγματα είναι παράξενα, η πρώτη εβδομάδα που ανοίξαμε ήταν «εντάξει», αλλά η προτεραιότητα του κόσμου δεν είναι το δώρο, αλλά ό,τι χρειάζεται και θεωρείται ως πρώτη ανάγκη ρούχα λ.χ. Στα υπόλοιπα είδη τα πράγματα δεν είναι και τόσο αξιόλογα. Η πορεία θα δείξει, γιατί ένα ικανοποιητικό ποσοστό που ψώνιζε στην τοπική αγορά στράφηκε στις αγορές μέσω διαδικτύου και ως γνωστόν τις μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν στη διαφήμιση 4.000 ευρώ την ημέρα δεν είναι εύκολο να τις ανταγωνιστεί μια τοπική επιχείρηση, η οποία μπορεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε μια άλλη τοπική επιχείρηση προσέχοντας ίσως περισσότερο την ποιότητα, τις τιμές και τη βιτρίνα».

Βυθίστηκε η ένδυση – υπόδηση τον Νοέμβριο

Ορατές ήταν οι συνέπειες του δεύτερου lockdown στο λιανεμπόριο, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του, καθώς μόνο τον Νοέμβριο του 2020 οι απώλειές του σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν έφτασαν τα 329 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς το παραπάνω στοιχείο προέρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τον λόγο αυτό υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Η ένδυση και η υπόδηση δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα, με τον τζίρο να υποχωρεί σε ετήσια βάση πάνω από 66%, ενώ αύξηση της τάξης του 39% σημείωσαν οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο (με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 σε 2,318 δισ. ευρώ, έναντι 2,647 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019, υποχωρώντας κατά 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση του τζίρου, 11% ή κατά 286,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με το lockdown, αφού ο Νοέμβριος, υπό κανονικές συνθήκες, είναι μήνας με πολύ μεγαλύτερο τζίρο για το λιανεμπόριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Με βάση ωστόσο τη συμβολή τους στον κλάδο του λιανεμπορίου, από άποψη τζίρου, αριθμού επιχειρήσεων και αριθμού εργαζομένων, οι μεγαλύτερες απώλειες είναι αναμφίβολα αυτές που υπέστησαν οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2020 κατά 66,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, στα 61,08 εκατ. ευρώ από 181,5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών υποχώρησε κατά 66,2%, σε μόλις 8,7 εκατ. ευρώ από 25,87 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Μερική άρση του lockdown στις μετακινήσεις, αλλά… Δεμένο και πάλι το χειρόφρενο στα ταξί

 

 

 

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid 19 στο Καινούργιο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Σαλμά

aitoloakarnanianews.gr

Καινούργιο :Σε κλίμα συγκίνησης ο π.Χριστόφορος Δαβράζος αποχαιρέτισε το ποίμνιό του(VIDEO)

aitoloakarnanianews.gr

Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδος: Το νέο ωράριο των φαρμακείων

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: 34 πρόστιμα χθες για μάσκα,άσκοπες μετακινήσεις και υπεράριθμους

aitoloakarnanianews.gr

Θ. Μωραΐτης: «Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος»

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Του χαμογέλασε η τύχη Πασχαλιάτικα, κέρδισε στο λαχείο!

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο