ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Αγρίνιο: «Στα αζήτητα» η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας

Αγρίνιο: «Στα αζήτητα» η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας


Έλλειψη προσωπικού στην Αιμοδοσία

Έκκληση των αιμοδοτών για στελέχωση του τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σε πανελλαδικό επίπεδο η έλλειψη μονάδων αίματος, λόγω της πανδημίας, είναι θέμα που απασχολεί όλους τους φορείς και του γνώστες του αντικειμένου ή τα άτομα που έχουν ανάγκη από αίμα.

Στο Αγρίνιο υφίσταται το ίδιο πρόβλημα, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού εκτός από την φοβία των αιμοδοτών λόγω της πανδημίας να προσέλθουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, το εν λόγω Τμήμα αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού που το «οδηγεί» στη σταδιακή «αποσύνθεσή» του!

«Δεν έχουμε προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε και να υποστηρίξουμε εξωτερικές αιμοδοσίες. Το Τμήμα μας έχει αποδυναμωθεί σταδιακά. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι απομακρύνσεις προσωπικού από τις θέσεις που είχαμε στην Αιμοδοσία, υποβάλουμε συνεχώς αιτήματα με σκοπό την κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί όπως ορίζει ο νόμος, αλλά είναι μάταιο, δεν εισακουγόμαστε.

Η Διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασιλική Πουρνάρα

Υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος, ώστε να μπορούμε να πραγματοποιούμε αιμοδοσίες. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άμεσα μεγάλος κίνδυνος από την έλλειψη αίματος, αλλά η ανάγκη για προσωπικό είναι μεγάλη» δήλωσε στη «Σ» η Διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασιλική Πουρνάρα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μαμασούλας

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μαμασούλας τόνισε: «ήδη υπάρχει πρόβλημα και ήδη κάποιες εκκλήσεις για προσφορά αίματος σε συνανθρώπους μας έγιναν μέσω social media και ΜΜΕ. Εκτός ότι η προσέλευση των συμπολιτών μας για να δώσουν αίμα μειώθηκε δραματικά, λόγω του φόβου του covid-19, υπάρχει και μεγάλη έλλειψη στο προσωπικό του Τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου. Το όλο περίπλοκο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί οδήγησε στην ματαίωση εξωτερικών αιμοδοσιών που είχε προγραμματίσει ο Σύλλογός μας σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Η τελευταία αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε έγινε με μεγάλη δυσκολία. Θέλουμε να τονίσουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα και επάρκεια προσωπικού, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 άτομα, που να μπορούν να πραγματοποιούν εξωτερικές αιμοδοσίες. Το νοσοκομείο της Λαμίας, για παράδειγμα, έκανε 18 εξωτερικές αιμοδοσίες. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ροή λ.χ. 20 μονάδων αίματος την ημέρα, παρά μια αιμοδοσία με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Γιατί, το αίμα που θα συγκεντρωθεί στην αιμοδοσία αυτή πιθανότατα θα καταλήξει σε άλλο νοσοκομείο λόγω των αναγκών που υπάρχουν».

Η έλλειψη προσωπικού όμως έχει καταστήσει όμως «άχρηστη» και τη προ εννεαμήνου δωρεά της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που εξασφάλισε για την Αιτωλοακαρνανία μια Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας. «Υπάρχει επίσης πρόβλημα με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας. Από τότε που έγινε η δωρεά δεν έχει μεταβεί πουθενά για αιμοδοσία. Δεν υπάρχει προσωπικό. Είναι πολύ θλιβερό να διαθέτουμε Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας και να μην μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε» αναφέρει στη «Σ» ο Κ. Μαμασούλας. Και πράγματι ένα τέτοιο «εργαλείο» θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να «εξισορροπήσει» το πρόβλημα που υπάρχει πανελλαδικά με την προσέλευση των αιμοδοτών στους νοσοκομειακούς χώρους.  Δυστυχώς όμως η έλλειψη προσωπικού παραμένει το μεγάλο «αγκάθι».

Ακινητοποιημένο παραμένει το όχημα της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας εννέα μήνες μετά την παράδοσή του από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια η επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας. Με επιστολή του προς το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος νομού Αιτωλοακαρνανίας, επέκρινε την ακύρωση εθελοντικών αιμοδοσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο Σύλλογος αναρωτιέται με νόημα γιατί έχει αφεθεί το Τμήμα Αιμοδοσίας, αφού έχει προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπογραμμίζει απευθυνόμενος προς το Διοικητή του Νοσοκομείου πως «θα έπρεπε να είχατε συστήσει μια ομάδα, η όποια θα ήταν επιφορτισμένη μόνο για τις εξωτερικές αιμοδοσίες εκμεταλλευόμενος έτσι και την Κινητή Μονάδα που υπάρχει για αυτό τον λόγο».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

Ξηρόμερο-Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών: Η διαβούλευση έγινε και δεν εκφράσατε γνώμη

 

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο… Καρασαλίδης της επίθεσης – aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Παναιτώλιο: Ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ησυχαστήριο Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης(ΦΩΤΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Ανανέωσε με Ρίβερ ο Αρθούρα! – aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Δημοπρασία καυσόξυλων βελανιδιάς από το Δασαρχείο Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Συλλήψεις οδηγών κοντά στο Αγρίνιο για χασίς και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης | aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Σύλληψη άνδρα για απειλή,εξύβριση και σωματικές βλάβες

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο