[ad_1]
Ο Μητροπολίτης έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Παναγίας
Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Αμφιλοχία χοροστάτησε στην ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.
Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Παναγίας, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο Γεώργιο Τηγάνη, Προϊστάμενο του Ναού και τους διακόνους π. Δημήτριο Λαγούδη και π. Ιάκωβο Τρομπούκη.
Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο του Κανόνα: «χαίρε λυχνία και στάμνε, Μάννα φέρουσα», λέγοντας ότι ο Ιερός Υμνογράφος πλέκοντας το εγκώμιο της Υπεραγίας Θεοτόκου χρησιμοποιεί δύο εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη και την ονομάζει «λυχνία» και «στάμνα».
Η χρυσή επτάφωτη λυχνία, που είχε κατασκευάσει ο Μωυσής στην Σκηνή του Μαρτυρίου ήταν μια προεικόνιση της Παναγίας, της νοητής λυχνίας, διότι η Παναγία μας υπήρξε η έμψυχος λυχνία επί της οποίας τοποθετήθηκε το φως το αληθινό, που είναι ο Χριστός.
Μέσα στη Σκηνή του Μαρτυρίου ήταν τοποθετημένη και η χρυσή στάμνα, στην οποία φυλασσόταν το μάννα, με το οποίο έτρεφε ο Θεός τους Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από τη γη της δουλείας και την μακροχρόνια πορεία τους προς τη γη της επαγγελίας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας και εδώ αναγνωρίζουν την προεικόνιση της Θεοτόκου, η οποία έφερε μέσα της τον ουράνιο άρτο, την τροφή του παντός κόσμου, τον Ιησού Χριστό.
«Όσο απαραίτητο είναι το φως για να ζήσει ο άνθρωπος τόσο απαραίτητη είναι και η τροφή» τόνισε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας: «αυτός ο εξαίσιος χαιρετισμός του Ιερού Υμνογράφου, μας ομιλεί έμμεσα, αλλά σαφέστατα για το φως που είναι ο Χριστός και για την τροφή που είναι ο Κύριος και Λυτρωτής μας. Εκείνος άλλωστε το είπε και το διακήρυξε: “εγώ είμαι το φως του κόσμου και όποιος με ακολουθήσει δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα αποκτήσει το φως της ζωής”».
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Χριστός είναι ο ουράνιος άρτος, η τροφή του παντός κόσμου. Κάθε πιστός μέσα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας λαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, γίνεται σύσσωμος και σύναιμος με τον Χριστό και προγεύεται του παραδείσου και της αιωνιότητας, αφού κοινωνεί «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωή αιώνιον».
Ολοκληρώνοντας ανέφερε: «να, λοιπόν, αγαπητοί μου αδερφοί, γιατί δικαίως ο Ιερός Υμνογράφος μακαρίζει την Θεοτόκο χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο υπέροχεςεικόνες και μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ανάγκη το φως το νοητό που είναι ο Χριστός, αλλά και την τροφή του παντός κόσμου, που είναι ο ουράνιος άρτος, ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού».
Πριν την απόλυση της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Γεώργιο Τηγάνη, επιβραβεύοντας την έως σήμερα ιερατική του σταδιοδρομία, την προσήλωσή και την αγάπη του στην αγία μας Εκκλησία και τον προέτρεψε να συνεχίσει να εργάζεται με μεγαλύτερο ζήλο και μεθοδικότητα στην ζωντανή και όμορφη αυτή Ενορία της Αμφιλοχίας.
[ad_2]
Αμφιλοχία: Η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών με τον Μητροπολίτη στην Αγ. Παρασκευή