ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ανομοιογένεια επικρατεί στην οικονομία της Ευρωζώνης

Αν και τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών σήμερα δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστο βαρόμετρο της οικονομικής δραστηριότητας όσο προ κορωνοϊού, τα επιμέρους δεδομένα των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών φανερώνουν ότι η ανάκαμψη χάνει τον ρυθμό της. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ευρύτερων και λεπτομερέστερων ερευνών από το έγκριτο ινστιτούτο Ifo στη Γερμανία, καθώς και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γενικότερο κλίμα, ώστε να αποτιμήσουμε μέχρι ποιου βαθμού έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. 

Στη Βρετανία τα αντίστοιχα στοιχεία δείχνουν σταθερή πορεία, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα του καλοκαιριού. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της χώρας υπέστη τη βαρύτερη ύφεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ανέκαμψε δυναμικά το τρίτο τρίμηνο. Εντούτοις, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η ανάκαμψη στη Βρετανία θα ανασχεθεί δραστικά τους επόμενους μήνες εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την έξοδό της από την Ε.Ε. Σε μια συνολικότερη θεώρηση, τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών δύσκολα ερμηνεύονται αυτήν την περίοδο της πανδημίας.

Οσοι συμμετέχουν στην έρευνα, από την οποία αυτά συνάγονται, ίσως να αναφέρουν την κατάσταση της παραγωγής και της ροής των παραγγελιών σε συσχετισμό με το τι συνέβαινε σε κανονικές εποχές και όχι να απαντούν πραγματικά στην ερώτηση αν ο τρέχων μήνας είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Εάν αντιπαραθέσουμε στον ευμετάβλητο ΡΜΙ μια σειρά ερευνών και δεδομένων, θα δούμε ότι προκύπτει μια σταθερότερη αν και ηπιότερη ανάκαμψη, ενώ την άνοιξη διαπιστώναμε δριμεία ύφεση. Στον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΡΜΙ, τον μήνα Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η ταχύτερη συρρίκνωση από τον Μάιο. Ωστόσο, άλλα λιγότερα ευμετάβλητα στοιχεία δείχνουν την παραγωγή του κλάδου των υπηρεσιών τον Μάιο να έχει ανακάμψει ρωμαλέα από τον Απρίλιο.

Συν τω χρόνω, πάντως, οι γενικοί και κλαδικοί δείκτες διευθυντών προμηθειών ενδεχομένως να καταστούν και πάλι πιο υπολογίσιμοι ως προς τη μηνιαία μεταβολή στην παραγωγή. Αλλά, προς το παρόν, θα πρέπει να τους μελετάμε με προσοχή. Λόγου χάριν, η δραστική ανατροπή στον δείκτη διευθυντών προμηθειών της Γαλλίας από τα απροσδόκητα υψηλά επίπεδα των 57,3 μονάδων τον Ιούλιο στα χαμηλά των 48,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο ίσως και να αποτυπώνει μια σοβαρή αλλαγή στο κλίμα και όχι στην παραγωγή αυτή καθεαυτήν.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Πηγή: kathimerini.gr

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Συλλεκτική μπίρα October Fest από τις Ζυθοποιίες Πηνειού και Αναστασίου

aitoloakarnanianews.gr

Έγραψε το ένα ευρώ στο πρόβειο γάλα μετά τη συμφωνία του συνεταιρισμού Λιβαδίου με τον Κολιό

aitoloakarnanianews.gr

Οριζόντια στήριξη στο ελαιόλαδο προβάλλει η διεπαγγελματική

aitoloakarnanianews.gr

Διαδικασία παραπομπής της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

aitoloakarnanianews.gr

Έως τα 600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης ανάλογα την περιοχή

aitoloakarnanianews.gr

Ξεκινά 30 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο