AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Αντίθετοι με την ιδιωτική ασφάλιση οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες – Θέλουν διεύρυνση των λόγων αποζημίωσης


Αντίθετοι με την ιδιωτική ασφάλιση οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες – Θέλουν διεύρυνση των λόγων αποζημίωσης


Αντίθετοι με την ιδιωτική ασφάλιση οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες – Θέλουν διεύρυνση των λόγων αποζημίωσης σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Οι θέσεις του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας δια στόματος Προέδρου Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για τον ΕΛΓΑ

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της Θεσσαλίας ανέφερε ότι η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα καταστεί άμεσα υποχρεωτική.

Πέραν όμως των επιχειρήσεων και λόγω των ανεπανόρθωτών ζημιών στη ζωική και φυτικά παραγωγή στον Θεσσαλικό κάμπο, είχαν δηλαδή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα 92.837 νεκρά ζώα, τόνισε ακόμη πως «πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Είναι δύσκολη η συζήτηση, αλλά είναι αναπόφευκτη».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης «σηκώνοντας το γάντι» τοποθετήθηκε και επί του ζητήματος του ΕΛΓΑ, αλλά και επί της ιδιωτικής ασφάλισης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «θα πρέπει να αποδίδονται και από πλευράς του κράτους τα χρήματα προς τον ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι ανταποδοτικός, καθώς από το 2010 έως και το 2019 το κράτος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ και ο ΕΛΓΑ συντηρήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των αγροτών».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτοπούλης μιλώντας στη «Σ» έκανε τις παρατηρήσεις του τόσο πάνω στη σωστή λειτουργία του ΕΛΓΑ και τι πρέπει να γίνει ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών, όσο και τι άποψη επικρατεί στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση.

Αντίθετοι με την ιδιωτική ασφάλιση οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες - Θέλουν διεύρυνση των λόγων αποζημίωσης
Ο Σπύρος Κοτοπούλης

Ο κ. Κοτοπούλης σημείωσε: «σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση είμαστε τελείως αντίθετοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Εδώ και χρόνια έχει ανοίξει στη χώρα μας μια κουβέντα γύρω από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Είχαν μάλιστα κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιες γαλλικές ασφαλιστικές, για να ασφαλίσουν κτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, αλλά εμείς έχουμε αντίθετη άποψη.

Είμαστε αντίθετοι, διότι έχεις ιδιωτική ασφάλιση μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη σου. Λέμε πως θα πρέπει να είναι η ασφάλιση 100% δημόσια και φυσικά μέσω ΕΛΓΑ. Θεωρούμε πως η ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική μέσω ΕΛΓΑ παίρνοντας υπόψη όμως την κλιματική αλλαγή, ζωογόνους, πυρκαγιές, καιρικές συνθήκες, που μέχρι στιγμής δεν λαμβάνονται υπόψη στον ΕΛΓΑ ως λόγοι για αποζημίωση.

Πρέπει να διευρυνθούν τα ζημιογόνα αίτια όπως λ.χ. είναι οι περιπτώσεις ακαρπίας, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως και άλλα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.

Παράλληλα, ζητάμε να μην αυξηθεί καθόλου η εισφορά των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να αποδίδονται και από πλευράς του κράτους τα χρήματα. Ο ΕΛΓΑ είναι ανταποδοτικός, καθώς από το 2011 έως και το 2019 το Κράτος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ, ενώ σύμφωνα με νόμο θα έπρεπε να βάζει 30 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ συντηρούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτών, όπως επίσης οι αγρότες κάλυπταν και τα εκτιμητικά τέλη.

Λέμε πως εκτός του ότι η ασφάλιση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και κρατική μέσω του ΕΛΓΑ, πρέπει επίσης να διευρυνθούν τα ζημιογόνα αίτια και να προσαρμοστούν στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα θέλουμε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, να γίνουν άμεσες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και γεωπόνων, όπως επίσης να καταβάλλονται άμεσα οι αποζημιώσεις. Είναι πολλές οι περιπτώσεις και στην Αιτωλοακαρνανία που κάνουν να αποζημιωθούν ακόμη και ένα χρόνο.

Απορρίπτουμε τελείως την ιδιωτική ασφάλιση ή το ενδεχόμενο της προαιρετικής ασφάλισης. Πρέπει να είναι επαναλαμβάνω υποχρεωτική και κρατική η ασφάλιση αγροτών και κτηνοτρόφων που να καλύπτει στο 100% της παραγωγής του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τις υποδομές, τόσο από πυρκαγιές, όσο και από άλλα καιρικά φαινόμενα.

Στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον καιρό ήταν τεράστιες και την ίδια στιγμή το προσωπικό του ΕΛΓΑ ελάχιστο, καθώς έπαιρναν εντολή να στείλουν προσωπικό για εκτιμήσεις, ακόμη και γεωπόνους, στη Βέροια και στην Κοζάνη. Αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων ήταν οι εκτιμήσεις στο νομό μας να μην γίνονται άμεσα. Η εκτίμηση μπορεί να γίνονταν ακόμη και μετά από 3 μήνες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πως θα έβλεπε τις ζημιές ο εκτιμητής; Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανία μπορεί να πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ 4 με 5 εκατ. ευρώ ως εισφορές και στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να εισπράττουμε 1,5 εκατ. ευρώ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας, ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες

Related posts

Το συλληπτήριο μήνυμα του Γιώργου Παπαναστασίου για την απώλεια του Θανάση Αλεξάκη

aitoloakarnanianews

Η υποψηφιότητα του Κώστα Πιστιόλα αλλάζει το τοπίο στις εκλογές για το Αγρίνιο

aitoloakarnanianews

Δήμος Αγρινίου: Παράταση στις εγγραφές νηπίων στους παιδικούς σταθμούς έως 11/07

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο