AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Ανυπότακτο Αγρίνιο: 14 Σεπτεμβρίου 1944 – Ο Ε.Λ.Α.Σ. «μπαίνει» στο Αγρίνιο, απελευθερωτής


Ανυπότακτο Αγρίνιο: 14 Σεπτεμβρίου 1944 – Ο Ε.Λ.Α.Σ. «μπαίνει» στο Αγρίνιο, απελευθερωτής


Την 14η Σεπτεμβρίου 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα «ναζιστικά υπόλοιπα» της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση,  τιμά η δημοτική παράταξη “Ανυπότακτο Αγρίνιο”. 

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτει δημοσίευμα της εποχής  στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα της ημέρας εκείνης που εξελίχθηκε σε μια αυθόρμητη γιορτή με το λαό να ζητωκραυγάζει “υπέρ της συμφιλιώσεως”.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης

Ας ακολουθήσουμε τις εικόνες που αναδεικνύουν οι λέξεις του συντάκτη της ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ εκείνης της εποχής και ίσως με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να αισθανθούμε τον απόηχο εκείνης τη «δημόσια και αυθόρμητη γιορτής» της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου.

«Από νωρίς χθες το πρωί μία ασυνήθιστη κίνηση επικρατούσε σ’ όλη την πόλη μας. Οι δρόμοι έσφυζαν από την κίνηση των πολιτών. Όλη η αγορά είχε σημαιοστολιστεί αυθόρμητα χωρίς σχεδόν την εντολή κανενός, γυναίκες, παιδιά, γέροντες ξεπετιόνταν από τα σπίτια αλαλάζοντας χαρούμενα και σχηματίζοντας μία συνεχώς ογκούμενη πομπή που κινούνταν προς το Διοικητήριο του Τάγματος Ασφαλείας. Η κυκλοφορία των πολιτών ήταν απαγορευμένη κι όμως αψηφώντας τα στημένα παντού πολυβόλα, ο λαός ορμούσε ζητωκραυγάζοντας υπέρ της συμφιλιώσεως. Ο λαός της πόλης μας έδινε έτσι την ψήφο του. Από εκείνη τη στιγμή η συνθηκολόγηση του Τάγματος είχε υπογραφεί.

Όταν η πομπή έφθασε στην πλατεία Μπέλλου, οι Αγρινιώτες, μπροστά στις προτεταμένες κάννες των αυτομάτων που ήταν στημένα στις τέσσερις γωνίες της πλατείας, όρμησαν έξαλλοι από ενθουσιασμό προς τους αντιπροσώπους του ηρωικού ΕΛΑΣ, που η είσοδός τους στην πόλη ήταν μία εγγύηση για την απελευθέρωσή τους. Οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν, ως εκ συνθήματος θα ‘λεγε κανείς, αγγέλλοντας την χαρμόσυνη νίκη που ΄χε αποσπάσει ο λαός, παρ όλον ότι επίσημα δεν είχε τακτοποιηθεί ακόμη τίποτε. Επακολούθησαν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των οποίων και οι τελευταίες αντιρρήσεις υπερνικήθηκαν. Αμέσως έπειτα ο Θανάσης Χατζής, αντιπρόσωπος της ΠΕΕΑ συνοδευόμενος από έναν αντιπρόσωπο του Τάγματος, έσπευσε στις φυλακές για την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ύστερα από μία συγκινητική προσφώνηση ανοίχτηκαν οι πύλες των φυλακών κι όλοι οι κρατούμενοι, τίμιοι αγωνιστές του πιο τίμιου λαϊκού αγώνα, που ζούσαν διαρκώς υπό την απειλή του θανάτου γιατί τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να βροντοφωνάξουν τα δικαιώματα του Λαού, ανάπνευσαν τον αέρα της λευτεριάς.

Κάτω απ’ τις επίμονες κραυγές των απελευθερωθέντων όλοι εν πομπή κατευθύνθηκαν προς τον ομαδικό τάφο των θυμάτων της φασιστικής τυραννίας στην Αγία Τριάδα. Ο αποφυλακισθείς εφημέριος συναγωνιστής Κωνσταντίνος Βαλλής, σε μία ατμόσφαιρα συγκίνησης, έψαλε την επιμνημόσυνο δέηση. Όλοι μαζί έπειτα έψαλαν το πένθιμο εμβατήριο, ενώ δάκρυα πόνου και χαράς συνάμα έτρεχαν από τα μάτια των ελεύθερων πια παλληκαριών. Στη συνέχεια παραληρώντας από χαρά και ενθουσιασμό, οι ελευθερωμένοι συναγωνιστές ξεχύθηκαν στην πόλη όλη την ώρα εκείνη. Στην πλατεία κατέβασαν την προδοτική σημαία των γερμανοτσολιάδων και ύψωσαν την Ελληνική Σημαία. Αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ με την επιγραφή, ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΗ, Ο ΛΑΟΣ ΝΙΚΑ.

Έτσι τελείωσε το απόγευμα αυτό της Πέμπτης 14 του μηνός Σεπτεμβρίου, του ιστορικότερου μήνα και της ιστορικής διαδρομής του ηρωικού Αγρινίου».

Φωτογραφία: agriniotimes.gr

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Η προθεσμία και τα πρόστιμα που διαγράφονται

 

 

Related posts

Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου: Προλαβαίνουν μέχρι την άλλη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι

ΑΜΚΕ “Αγριωνίς Γαία”: Διανομή βιβλίων για το περιβάλλον σε δημοτικά σχολεία

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Κλειστή η Χαριλάου Τρικούπη από Παπαφώτη μέχρι Βαρνακιώτη – Εργασίες ανακατασκευής από τη Δευτέρα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο