ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά στην Ψώριαρη – Σιαδημέικα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά στην Ψώριαρη – Σιαδημέικα


Ανεπάντεχα και σχεδόν απρογραμάτιστα  αντάμωσε, για πρώτη φορά, ίσως με <<θεϊκή κλήση>> σε πανηγύρι  το μεγαλείο της φύσης με το μεγαλείο της  πίστης σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο Γενέσιον της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου, στον οικισμό Σιαδημέικα στη θέση Ψώριαρη.

Η παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, ο οποίος ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι Καθηγούμενος της Ι.Μονής Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια Αμερικής, με καταγωγή από το Θέρμο, μαζί με τον ακούραστο Αρχιμ.  Π. Ζαχαρία  Σπυρόπουλο, της Ι.Μονής Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, ο οποίος επιμελήθηκε και την «ευπρέπεια του Ιερού Βήματος» την παραμονή, έδωσαν ξεχωριστή και μοναδική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον φετινό εορτασμό.

Αλλά και η βοήθεια από τους μικρούς μας φίλους ΄βοηθούς μας΄ Γιώργο Μπουγά και Φώτη Σπυρόπουλο, στο αναλόγιο και ως  ‘παπαδάκια’ ήταν πολύ σημαντική, τα οποία  ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο.

Το ιερό τούτο ξωκλήσι έλαβε άδεια θεμελίωσης και ανέγερσης, όταν πρωτοσύγκελος της Μητροπολής μας ήταν ο Καλλίνικος Πούλος, το έτος 1962, δηλ. ο σημερινός Άγιος Καλλίνικος επίσκοπος Εδέσσης. Ο οποίος αν και δεν παραχωρούσε εύκολα άδεια ανέγερσης για ξωκλήσια, με την συνεχή υπομονή, επιμονή και στοιχεία παράδοσης από τον κ. Χρήστο Σιαδήμα αποφάσισε να δωθεί άδεια ανέγερσης πάνω στα παλιά θέμελα άλλου Ναού που είχε θεμελιώσει ο οπλαρχηγός Κων/νος Σιαδήμας ο οποίος ως γνωστό  είχε λάβει μέρος στην έξοδο του Μεσολογγίου.

Η ονομασία «Γενέσιον της Θεοτόκου» βγήκε ύστερα από τρεις συνεχείς κληρώσεις, ενώπιον του πρωτοσύγκελου μεταξύ και των δύο άλλων ονομάτων Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Νικολάου, διότι οι παλαιότεροι δεν ενθυμούντο επακριβώς την ονομασία, αλλά την εποχή που πανηγύριζαν.

Όλα τα ‘ξεθέρια’ (απομακρισμένα) γιορτάζουν, όταν τελειώνουν οι αγροτικές δουλειές και κυρίως το μάζεμα των καλαμποκιών, ήταν η αναφώνιση του Διοικητή της ΜΟΜΑΣ, όταν επισκέφτηκε το μέρος τούτο, κατά την διάνοιξη του δρόμου πρόσβαση, άρα είναι γιορτή της Παναγίας, δηλ. το Γένεσιο είπε. Αυτό βέβαια που επισφράγισε και η ανωτέρω κλήρωση, χωρίς να είναι γνωστή η όλη διαδικασία για ονοματολογία.

Αυτό λοιπόν το ξωκλήσι, η αγάπη, ο ζήλος, η ασταμάτητη φροντίδα και πίστη των οικογενειών Σιαδήμα και Σπυρόπουλου έχουν μετατρέψει, χρόνια τώρα, σε πνευματική κυψέλη, μέσα στην πανέμορφη από φυτά και δέντρα φυσική λεκάνη που το περικλύει.

Ο φετινός εορτασμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία και όνειρο, χαροποιώντας όλους όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν σ’ αυτόν.

Πνευματικό πανηγύρι η παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου, που με το πρώτο γλυκοχάραμα ήμασταν στο ναό και ο οποίος αμέσως ανέλαβε διακονήματα νεωκόρου, ψάλτη, ιερέως και μετά κυρίως τους αίνους και Αρχιερέως, μέσα σε κλίμα αδελφικό, φιλικό, απλό, αλλά με κάθε ιερότητα και μεγαλοπρέπεια καθ’ όλη την συνέχεια του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Αλλά και η ακολουθία της αρτοκλασίας, έξω από τον ιερό ναό, μέσα σε ένα μαγευτικό πρωινό περιβάλλον και με την παρουσία πλήθος ανθρώπων από τα γύρω χωριά και το Θέρμο, ήταν ένα μεγάλο Αρχιερατικό Πνευματικό Πανηγύρι.

Η εμπνευσμένη ομιλία του στη συνέχεια με λόγια απλά, κατανοητά, μίλησε στις ψυχές όλων μας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων την σχέση του μυστηρίου του Γάμου της εποχής των γονέων της Παναγίας μας και της εποχής του σήμερα. Τότε ο Γάμος τόνισε, ήταν ευλογία, ήταν προσευχή, συνομιλία με τον ίδιο το Θεό, ενώ σήμερα κατάντησε εμπόριο, σχέση αμαρτίας και ηδονής, διαζύγιο με πολλά ναυάγια.

Τέλος ευχαρίστησε την Παναγία που τον έφερε σ΄αυτόν τον ήρεμο και γαλήνιο τόπο να ιερουργήσει καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην εορτή.

Η συνέχεια μας βρήκε στο φιλόξενο και πάντα Αβραμιαίο σε αγαθά σπίτι, του Τάκη Σπυρόπουλου, τη βίγλα της περιοχής, για τα περαιτέρω.

Θεοφιλέστατε Άγιε Επίσκοπε Ευκαρπίας κ. Ιερόθεε, ευχή μας είναι να ξαναζήσουμε τέτοιες ευχάριστες και πνευματικές στιγμές.

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πολλά τα έτη».

Η πρόοδος των εργασιών στον υπό ανέγερση Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κανάγκα του Κονγκό Αφρικής

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ανάληψη Τριχωνίδος

aitoloakarnanianews.gr

Δράσεις και στο Θέρμο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Θέρμου: Συντήρηση Δημοτικού στην Κόφτρα Αναλήψεως (Φώτο)

aitoloakarnanianews.gr

Κορωνοϊός: Ποια περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εντάσσεται στις περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν καταγράψει κρούσματα

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Θέρμου: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

aitoloakarnanianews.gr

Με άσφαλτο στον Νεροσύρτη; Κι όμως, είναι αλήθεια!

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο