ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Δίκη Noor 1: Καταδικάστηκαν Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 11:00

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Λόγω… «ελαχιστοτάτων αμφιβολιών» που είχαν για την ενοχή του, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά απάλλαξαν το επί σειρά ετών στέλεχος του Ολυμπιακού και συνεργάτη της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη, έμπορο πολυτελών αυτοκινήτων Αιμίλιο Κοτσώνη για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον αθώωσε «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η φράση αυτή χρησιμοποιείται από δικαστές όταν έχουν βάσιμες υποψίες για την ενοχή του αλλά οι ελαχιστότατες αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου και τον απαλλάσσουν.

Αντίθετα ομόφωνα αθώος χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία κρίθηκε από τους πέντε Εφέτες και με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της Έδρας ο πρώην πλοιοκτήτης του «Noor 1» Παναγιώτης Φάρος.

Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Βασίλειος Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας.

Ο εφέτης Νικόλαος Κουτρουμπάς είχε την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Αιμίλιο Κοτσώνη σε κάθειρξη 10 ετών και τους Β. Κουρούβανη και Π. Φάρο σε κάθειρξη 8 ετών.

Ένοχοι κρίθηκαν, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι: ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γεώργιος Μπουρδούβαλης, οι τέσσερις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε αποθήκη στο Κορωπί, ο Ιρανός συνοδός των ναρκωτικών στο πλοίο άλλα και σε βίλα στη Φιλοθέη, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε η ηρωίνη, και ο Σταύρος Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» από το πλοίο στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και σε κατάστημα της περιοχής όπου παρελήφθη μέρος του φορτίου από Τούρκους συγκατηγορούμενους.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ομόφωνα από το δικαστήριο.

Μόνο ο εφέτης Ν. Καβαλάρης είχε την άποψη πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ο Στ. Λάγιος, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης, που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι.

Ο Γιαννουσάκης κρίθηκε ένοχος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση, διαμετακόμιση και μεταφορά ναρκωτικών. Ειδικότερα για τη μεταφορά 1.113 κιλών ηρωίνης από και προς τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη, αλλά και μέρους του φορτίου σε αποθήκη στο Κορωπί, καθώς και για κατοχή όλης της ποσότητας των 2,1 τόνων των ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα.

Ο Μπουρδούβαλης κρίθηκε ένοχος συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διαμετακόμιση και κατοχή των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση της εισαγγελέως για ενοχή Κοτσώνη-Κουρούβανη

Υπενθυμίζεται πως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου είχε προτείνει την ενοχή των Αιμίλιου Κοτσώνη και Βασίλειου Κουρούβανη ως αυτουργών στη διαμετακόμιση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Εφετών είχε τονίσει ως προς τους κατηγορούμενους Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη-Κοτσώνη-Κουρούβανη:

«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.

»…Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μεσώ της Ελλάδας στην Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.

»Κυρίαρχο ρόλο στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, που από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν από κοινού το σχέδιο. Ήταν νομιμοφανής η ναύλωση από τον Μπουρδούβαλη και η υποναύλωση από τον Κουρούβανη ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από το Ατσμάν προς την Ελευσίνα. Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».

Ας σημειωθεί πως την καταδίκη των Κοτσώνη και Κουρούβανη για βαρύτερες πράξεις από την απλή συνέργεια, για την οποία είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, είχε ζητήσει η εισαγγελέας της Έδρας του πρώτου δικαστηρίου Μαρία Τρουπή, η οποία είχε ασκήσει έφεση.

Όμως το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη σε σχέση με τις εισαγγελείς Εφετών Β. Βλάχου και Μ. Τρουπή κρίνοντας αθώους τους Κοτσώνη και Κουρούβανη.

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικών στους πελάτες τους.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Δικογραφία και πρόστιμο σε Κερκυραίο που πέταξε τα σκυλιά του από πανύψηλο φράχτη

aitoloakarnanianews.gr

Κραυγή απελπισίας από τους ξεναγούς

aitoloakarnanianews.gr

«Ιδιαίτερη επικινδυνότητα του καταγγελλόμενου ως δράστη για το σύνολο της κοινωνίας»

aitoloakarnanianews.gr

98 «καμπάνες» για μετακινήσεις την Παρασκευή

aitoloakarnanianews.gr

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά από το μεσημέρι του Σαββάτου

aitoloakarnanianews.gr

Καταμετρήθηκαν 2.917 κρούσματα μόνο σε 24 ώρες

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο