ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Διάσημες Δίαιτες: Ποια είναι η σωστή για εσένα (ΟΔΗΓΟΣ)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς υπογραφή κάποιου επιστήμονα υγείας που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα

Κάποιες από αυτές βασίζονται σε ακραίες τεχνικές, ενώ αρκετές χαρακτηρίζονται από αποκλεισμό, πολλές φορές, ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η επανάκτησή του μετά το τέλος της δίαιτας είναι γεγονός. Σας θυμίζει κάτι;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι τη δίαιτα Atkins, τα τελευταία χρόνια ακούω τη δίαιτα Dukan, σήμερα περισσότερο τη δίαιτα των μονάδων. Ωστόσο, κατάφερε κανείς να μειώσει το βάρος του και να το διατηρήσει εύκολα; Μάλλον όχι…

Γιατί όμως, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν μια δίαιτα από το διαιδίκτυο; Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί σε αυτή την επιλογή.

Σε αυτό τον οδηγό θα σας παρουσιάσω όλες τις δίαιτες που κυκλοφορούν σήμερα, με τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία. Θα φροντίζω να τον ανανεώνω όποτε συναντώ κάποια καινούρια διαιτητική τάση.

Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε τον οδηγό, είναι ότι η μεθοδολογία που ακολουθώ στο γραφείο μου είναι εξατομικευμενη. Πέρα από το διατροφικό πλάνο, στοχεύω στην αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών και συμπεριφοράς.

Κατέβασε δωρεάν το TOOL ΣΤΟΧΩΝ [PDF] για να τους πετυχαίνεις πιο εύκολα

Πώς να ξεχωρίσετε μία μη σωστά σχεδιασμένη δίαιτα;

Μια δίαιτα που δεν έχει σχεδιαστεί σωστά μπορεί να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Η υπόσχεση γρήγορης μείωσης βάρους είναι ένα από αυτά.

Μελέτες έχουν δείξει πως η εβδομαδιαία απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1-2% του βάρους του ατόμου, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για απώλεια μυϊκού ιστού.

  • Η αναφορά σε «μαγικές» τροφές που «καίνε» το λίπος ή υπόσχονται αποτοξίνωση είναι άλλο ένα σημείο που πρέπει να σας υποψιάσει.

Η απώλεια βάρους βασίζεται στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ η αποτοξίνωση είναι «δουλειά» των νεφρών και του ήπατος.

  • Η προώθηση της μονοφαγίας όπως επίσης ο περιορισμός ή ακόμη και ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

Ο αποκλεισμός κάποιων τροφίμων απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (π.χ. αποφυγή γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη), με ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από εναλλακτικές πηγές.

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι περισσότερο γνωστές δίαιτες.

1. Δίαιτα του pH

Φιλοσοφία της δίαιτας

Στηρίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση τροφίμων μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία των επιπέδων του pH στο σώμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης υγείας.

Πρόκειται για μια φυτοφαγική κυρίως δίαιτα, καθώς περιέχει τρόφιμα που ευνοούν το «αλκαλικό» περιβάλλον δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Αντίθετα, αποθαρρύνει την κατανάλωση εκείνων που οδηγούν σε «όξινο» περιβάλλον όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτομικά.

Πλεονεκτήματα

  • Αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης λίθων στους νεφρούς
  • Συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών

Άλλα πλεονεκτήματα χωρίς να έχουν αποδειχθεί στην πράξη

  • Μείωση της οστικής απώλειας και μυϊκής φθοράς
  • Αύξηση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης
  • Μείωση συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων
  • Μείωση των πόνων στην πλάτη

Μειονεκτήματα

  • Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης νεφρικής ανεπάρκειας (λόγω υψηλού μη φυσιολογικού pH)
  • Ακατάλληλη για άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή άλλες ασθένειες που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση, όπως διαβήτη

2. «Υγρές» Δίαιτες

Φιλοσοφία της δίαιτας

Υποστηρίζει την κατανάλωση κυρίως τροφίμων που έχουν υδαρή μορφή όπως σούπες, χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα κ.α., ενώ αποτρέπει την κατανάλωση στερεών τροφίμων κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι δίαιτες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομεία και στους κατάλληλους ασθενείς (π.χ. σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο).

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

  • Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης θρεπτικών συστατικών
  • Ζαλάδες, υπογλυκαιμίες, τριχόπτωση ή σιδηροπενία (λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων)
  • Προβλήματα στις κενώσεις (λόγω έλλειψης πρόσληψης φυτικών ινών)
  • Μείωση της μυϊκής μάζας (λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών)
  • Σε ορισμένες μελέτες παρατηρήθηκε αύξηση του βάρους και του λίπους

4. Δίαιτα DASH

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια δίαιτα που έχει ως στόχο να μειώσει την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις και τη χοληστερόλη. Επικεντρώνεται περισσότερο στα μικροθρεπτικά συστατικά κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και στις φυτικές ίνες.

Έχει αρκετά κοινά με τη Μεσογειακή Διατροφή, με κάποιες διαφορές όπως είναι η μεγαλύτερη σύσταση σε φρούτα και λαχανικά, η μικρότερη σύσταση σε νάτριο, ενώ απαγορεύει τα γλυκά και το κόκκινο κρέας.

Πλεονεκτήματα

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Απώλεια βάρους
  • Αποτελεί υγιεινή διατροφή και για μη υπερτασικά άτομα

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη υιοθέτηση λόγω των αυστηρών προδιαγραφών

6. Δίαιτα Banting

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια δίαιτα απώλειας βάρους που στηρίζεται στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και στην αυξημένη πρόσληψη λίπους. Η δίαιτα αυτή πήρε το όνομα της από το δημιουργό της, τον William Banting έναν παχύσαρκο εργολάβο κηδειών. Ο ίδιος απογοητευμένος από τις πολλαπλές και ποικίλες προσπάθειές του να χάσει βάρος, θεώρησε πως η αιτία της αποτυχίας του ήταν η αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο, όπως το γάλα, το βούτυρο, το ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη και η μπύρα.

Πλεονεκτήματα

  • Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
  • Απώλεια βάρους
  • Βελτίωση κάποιων μεταβολικών δεικτών

Μειονεκτήματα

  • Αυξημένη πιθανότητας εμφάνισης έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών, εξαιτίας του αποκλεισμού πολλών ομάδων τροφίμων (όπως δημητριακών, φρούτων και κάποιων λαχανικών)
  • Αυξημένη παραγωγή αζώτου από την υψηλή παρουσία πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος

7. Κετογονική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Στηρίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων (60%-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων προέρχεται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μεταβολικής διαδικασίας γνωστής ως κέτωσης, δηλαδή την παραγωγή κετονών. Οι κετόνες αποτελούν για τον εγκέφαλο το εναλλακτικό καύσιμο, που προέρχεται από το λίπος, αντί της εξαντλημένης γλυκόζης (της κύριας πηγής ενέργειας για τον οργανισμό που παράγεται από την κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων). Στόχος της δίαιτας αυτής, λοιπόν, είναι η «καύση» του ανεπιθύμητου λίπους, αναγκάζοντας τον οργανισμό να το μεταβολίσει για την παραγωγή ενέργειας.

Πλεονεκτήματα

  • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά τους πρώτους 3-6 μήνες σε σύγκριση με άλλους τύπους δίαιτας
  • Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της επιληψίας
  • Θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και διαταραχές του ύπνου
  • Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής

Μειονεκτήματα

Συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν μέρες έως εβδομάδες όπως:

  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Πείνα και ναυτία
  • Ευερεθιστότητα
  • Κακή ποιότητα ύπνου
  • Μειωμένη σωματική απόδοση
  • Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή
  • Μυϊκές κράμπες στα πόδια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πετρών στους νεφρούς
  • Αυξημένος συσχετισμός με την εμφάνιση οστεοπόρωσης
  • Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (παράγοντας κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα)
  • Κετοξέωση (υψηλά επίπεδα κετονών) σε σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 επειδή δεν παράγουν ινσουλίνη (ορμόνη που αποτρέπει την υπερπαραγωγή κετονών)

9. Παλαιολιθική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια δίαιτα γρήγορης απώλειας βάρους. Περιλαμβάνει τρόφιμα που είχε στη διάθεση του ο κυνηγός-συλλέκτης της Παλαιολιθικής Εποχής. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό 60-65%, ενώ τα φυτικής προέλευσης (μη επεξεργασμένα) αποτελούν το 35-40%.

Βασίζεται στο γεγονός ότι ενώ το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει και έχει αναπτυχθεί ραγδαία, το γαστρεντερικό μας σύστημα παραμένει προσαρμοσμένο στην Παλαιολιθική Εποχή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πλεονεκτήματα

  • Περιέχει χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών
  • Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ειδικά Ω-3)
  • Αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
  • Βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη υιοθέτηση
  • Δεν αποτελεί ισορροπημένη και πλήρης διατροφή καθώς αποκλείει δυο μεγάλες ομάδες τροφίμων, τα γαλακτοκομικά και τα αμυλούχα

10. Ιατρική Δίαιτα Skardeil

Φιλοσοφία της δίαιτας

Ο εμπνευστής της δίαιτας είναι ο Δρ. Τάουνερ ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού στο Σκάρσνταίηλ της Νέας Υόρκης (από όπου πήρε και το όνομα της η δίαιτα). Ο Δρ. Τάουνερ αφού μελέτησε τα μειονεκτήματα και τις ελλείψεις των άλλων διαιτητικών προγραμμάτων, θέλησε να δημιουργήσει μια δίαιτα απλή, αποτελεσματική, μικρής χρονικής διάρκειας που θα επέτρεπε στους ασθενείς να ελέγχουν το βάρος τους για μια ζωή.

Η Δίαιτα Skardeil αποτελεί μια στερητική και άλιπη δίαιτα πλούσια σε πρωιτεΐνη. Παρέχει μέχρι και 1000 θερμίδες ημερησίως με ποσοστό 43% σε πρωτεΐνες, 22,5% σε λίπη και 34,5% σε υδατάνθρακες.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 εβδομάδων)
  • Εύκολη υιοθέτηση
  • Εκπαιδεύει το διαιτώμενο να αποφεύγει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Παρουσιάζει καρδιοπροστατευτική δραση
  • Δεν περιλαμβάνει δυσεύρετα τρόφιμα

Μειονεκτήματα

  • Αυστηρή, δεν επιτρέπει την παραμικρή παρασπονδία
  • Προκαλεί αδυναμία, απώλεια αντοχής και ενεργητικότητας
  • Είναι μονότονη, στερητική δίαιτα που μπορεί να γίνει κουραστική για το διαιτώμενο
  • Αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια με αποτέλεσμα να μην καλύπτει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε διαλυτές φυτικές ίνες, φυτοστερόλες ακόμα και μακροθρεπτικά συστατικά
  • Κίνδυνος για αφυδάτωση, οστεοπόρωση, νεφροπάθεια, καταστροφή του ήπατος (λόγω μεγάλης ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών)

12. Χορτοφαγική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Όπως υποδηλώνει το όνομά της στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής κυρίως προέλευσης όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά , τα φρούτα, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της, ανάλογα με τον περιορισμό στην κατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων που θέτει κανείς. Για παράδειγμα, η Γαλακτοωοχορτοφαγική Δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων και αυγών. Αντίθετα, η Γαλακτοχορτοφαγική περιλαμβάνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών αλλά αποκλείει το αυγό. Τέλος υπάρχουν και οι αυστηρά Χορτοφαγικές Δίαιτες που δεν επιτρέπουν κανένα προϊόν που παράγεται από τα ζώα.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας
  • Χαμηλός κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
  • Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ελάττωση της ολικής χοληστερόλης αίματος
  • Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος
  • Χαρίζει υγιές και νεανικό δέρμα
  • Δυνατά και λαμπερά μαλλιά

Μειονεκτήματα

  • Κίνδυνος ανεπάρκειας απαραίτητων αμινοξέων (αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός), λόγω έλλειψης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
  • Κίνδυνος έλλειψης ασβεστίου (για τους αυστηρά χορτοφάγους και ωοχορτοφάγους που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Κίνδυνος έλλειψης σιδήρου
  • Κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D

13. Μεσογειακή Διατροφή

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η γνωστή αυτή διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των παραθαλάσσιων χωριών της Ελλάδος, της νοτίου Ιταλίας και της Κρήτης.

Το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής στηρίζεται στη διατροφή των Κρητικών, οι οποίοι βρέθηκε ότι ζούσαν περισσότερο και ήταν πιο υγιείς από τους βορειοευρωπαίους και βορειοδυτικούς.

Η διατροφή αυτή, λοιπόν, περιλαμβάνει μικρές ποσότητες σε κρέας και πουλερικά ενώ η ζωική πρωτεΐνη προέρχεται κυρίως από το ψάρι. Η περιεκτικότητά της είναι υψηλή σε φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά και όσπρια και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος, κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο, ενώ από αλκοόλ προετείνεται η καταναλωση κόκκινου κρασιού σε μικρές ποσότητες.

Πλεονεκτήματα

  • Μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου
  • Μειωμένος κίνδυνος για Alzheimer και Parkinson
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης
  • Απώλεια και διατήρηση σωματικού βάρους
  • Δε μοιάζει με δίαιτα, είναι ικανοποιητική και εύκολη

Μειονεκτήματα

Πρόκειται για μια διατροφή χωρίς ουσιαστικά μειονεκτήματα. Ωστόσο, ένας περιορισμός θα ήταν η:

  • Αδυναμία υιοθέτησης από άτομα που ακολουθούν μια Χορτοφαγική Δίαιτα

15. Δίαιτα Dukan

Φιλοσοφία της δίαιτας

Γνωστή και ως Δίαιτα της Πριγκίπισσας, στοχεύει στη γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών, αποκλείοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένες ομάδες τροφίμων, ενώ επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες από κάποιες άλλες.

Η διατροφή αυτή δεν επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων. Πραγματοποιείται σε 4 στάδια. Στο πρώτο στάδιο καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες. Στη συνέχεια οι ημέρες πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με ημέρες οπού μαζί με πρωτεΐνες καταναλώνονται και λαχανικά, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα και έτσι επιτυγχάνεται ο κορεσμός. Στο επόμενο στάδιο, με την επίτευξη του επιθυμητού βάρους, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται και έρχεται η «σταθεροποίηση». Στο τελικό στάδιο πραγματοποιείται η «συντήρηση» που αποτελεί τρόπο ζωής.

Πλεονεκτήματα

  • Γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

  • Επαναπροσληψη βάρους
  • Αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης
  • Ατονία και κούραση
  • Αύξηση επιπέδων των τριγλυκεριδίων
  • Αύξηση του οξειδωτικού στρες
  • Αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων
  • Αύξηση της συστολικής πίεσης
  • Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου
  • Αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης νεφρικής βλάβης
  • Επιβράδυνση της καρδιακής λειτουργίας
  • Επίμονη δυσκοιλιότητα
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Υπογονιμότητα
  • Δημιουργία κέτωσης η οποία δημιουργεί εκνευρισμό, απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης
  • Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και με την ψυχική υγεία, όπως μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένο άγχος

17. Δίαιτα Atkins

Φιλοσοφία της δίαιτας

Αποτελεί άλλη μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Αποκλείει τρόφιμα όπως ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά και δημητριακά, ενώ περιλαμβάνει μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Είναι εξίσου γνωστή ως βιοχημική, χημική ή κετονική.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό Atkins που την εμπνεύστηκε, οι υδατάνθρακες και ιδιαιτέρως η ζάχαρη ευθύνονται για την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία, την υπερινσουλιναιμία, το διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έτσι καθώς ο οργανισμός δεν βρίσκει για «καύσιμο» υδατάνθρακες στρέφεται στο λίπος και στους μυς.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια και συντήρηση βάρους
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη
  • Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση αδυναμιών του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών

Μειονεκτήματα

  • Πονοκέφαλος
  • Ζαλάδες
  • Κόπωση, κούραση
  • Αναγούλα
  • Άσχημη οσμή από το στόμα
  • Η εφαρμογή για πολύ μεγάλο διάστημα αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Προβλήματα νεφρικής λειτουργίας
  • Αύξηση αρτηριακής πίεσης
  • Δε συνιστάται για άτομα με διαβήτη τύπου 2
  • Μπορεί να οδηγησει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατο

20. Δίαιτα Ωμέγα Rx Ζώνη

Φιλοσοφία της δίαιτας

Αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της Δίαιτας Ζώνης με βασικό χαρακτηριστικό τη λήψη μεγάλης ποσότητας ιχθυελαίων, η οποία βοηθά να φτάσουμε σε ανώτερο επίπεδο στη ζώνη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Berry Sears, υπάρχουν 3 σημεία που πρέπει να ελέγξει κανείς, το πρώτο αφορά τις τροφές που προκαλούν υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, το δεύτερο είναι οι θερμίδες και το τρίτο τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Προτείνει μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών στοχεύοντας στη μόνιμη απώλεια του περιττού σωματικού λίπους και στην ελάττωση  των ανεβασμένων επιπέδων ινσουλίνης . Η Ζώνη Rx Ωμέγα είναι μια κατάσταση ορμονικής ισορροπίας, η οποία μπορεί  να διαπιστωθεί με αιματολογικές εξετάσεις.

Πλεονεκτήματα

  • Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας και της διάθεσης
  • Βελτίωση της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης
  • Καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρυνσης
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα

Μειονεκτήματα

  • Η λήψη φαρμακευτικού ιχθυελαίου σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως αιμορραγία και μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Δημιουργία προβλημάτων αν υιοθετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Δύσκολη υιοθέτηση, γιατί περιέχει αρκετούς υπολογισμούς και είναι αρκετά στερητική
  • Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

22. Δίαιτα Hey

Φιλοσοφία της δίαιτας

Βασίζεται στη θεωρία ότι είμαστε αυτό ακριβώς που τρώμε. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, William Hey, «το σώμα είναι απλώς μια σύνθεση των ουσιών που εισέρχονται μέσα στον οργανισμό με τη μορφή υγρών και στερεών τροφών». Επιπλέον, αναφέρει ότι ο καθένας μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή υγεία αν καταναλώνει τις κατάλληλες τροφές με τον κατάλληλο τρόπο. Στηρίζεται λοιπόν στους «σωστούς» συνδυασμούς των τροφίμων έτσι ώστε να βελτιώνεται η πέψη και να οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, η δίαιτα αυτή απαγορεύει την κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών μαζί σε ένα γεύμα, ενώ τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ξεχωριστά. Παραλλαγές αυτής της δίαιτας είναι η «δίαιτα του Μπέβερλι Χιλς» και η «δίαιτα Fit For Life ».

Πλεονεκτήματα

  • Μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μειονεκτήματα

  • Η θεωρία ότι κακοί συνδυασμοί οδηγούν στην πρόσληψη κιλών
  • Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου
  • Δύσκολη υιοθέτηση, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα είναι δυσεύρετα στην αγορά
  • Κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών
  • Δε συνιστάται σε ηλικιωμένους, παιδία, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και ασθενείς

24. Δίαιτα Sirtfood

Φιλοσοφία της δίαιτας

Ως διατροφή για απώλεια βάρους στηρίζεται στην κατανάλωση επτά πρωτεϊνών που ονομάζονται σιρτουίνες και βρίσκονται στο σώμα. Οι σιρτουίνες έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν μια ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της διάρκειας ζωής.

Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων όπως μήλα, μύρτιλλα, φράουλες, σόγια, φαγόπυρο, μαύρη σοκολάτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί και καρύδια. Σημαντικό ρόλο διασραματίζει ο πράσινος χυμός που πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τρεις φόρες την ημέρα.

Πλεονεκτήματα

  • Διατηρεί τη μυϊκή μάζα
  • Οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους
  • Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
  • Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
  • Καταπολέμηση φλεγμονών
  • Μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Ρύθμιση του διαβήτη
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μειονεκτήματα

  • Πιθανή επαναπρόσληψη του βάρους μετά το τέλος της
  • Απαιτεί την κατανάλωση αρκετών χυμών, αυτό σημαίνει πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης και χαμηλότερης ποσότητας φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα
  • Δύσκολη υιοθέτηση, καθώς είναι υποθερμιδική και αρκετά περιοριστική
  • Αυξημένο οικονομικό κόστος
  • Δεν αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή

25. Διατροφή ΗCG

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκεται για μια διατροφή που στηρίζεται στη γρήγορη απώλεια βάρους (0,5- 1 κιλό την ημέρα). Τα αρχικά της Δίαιτας HGC προκύπτουν από την  ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Η δίαιτα στηρίζεται σε δύο βασικά συστατικά, στην ολιγοθερμιδική δίαιτα (περίπου 500 θερμίδων την ημέρα) και στη χορηγηση μέσω ενέσεων της ορμόνης HCG.

Σήμερα, τα προϊόντα HCG πωλούνται υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών σταγόνων, δισκίων και σπρέι.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους
  • Παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως η προγεστερόνη και το οιστρογόνο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία
  • Ενίσχυση του μεταβολισμού
  • Προαγωγή της ανάπτυξης
  • Απώλεια λίπους

Μειονεκτήματα

  • Πονοκέφαλος
  • κατάθλιψη
  • Κούραση
  • Μείωση της μυϊκής μάζας

27. Ιαπωνική διατροφή

Φιλοσοφία της δίαιτας

Χαρακτηροστικό της διατροφής αυτής είναι ότι βασίζεται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, το ρύζι στον ατμό, τα νούντλς, τα φύκια, τα φρέσκα ή μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά, όλα χαμηλά σε προστιθέμενα σάκχαρα και λίπη. Μπορεί επίσης να περιέχει μερικά αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, αν και αυτά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της διατροφής. Η παραδοσιακή Ιαπωνική κουζίνα, γνωστή και ως «washoku», αποτελείται από μικρά πιάτα απλών, φρέσκων και εποχιακών συστατικών. Αυτό το στυλ φαγητού δίνει έμφαση στις φυσικές γεύσεις των πιάτων και όχι στην κάλυψή τους με σάλτσες ή καρυκεύματα.

Πλεονεκτήματα

  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • Οφέλη για την υγεία
  • Απώλεια βάρους
  • Βελτίωση της πέψης
  • Μακροζωία

Μειονεκτήματα

  • Πιθανό μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί ο περιορισμός των σνακς

29. Διατροφή του Πολεμιστή

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η διατροφή του πολεμιστή είναι ένας τύπος διαλείπουσας διατροφής. Βασίζεται στα πρότυπα κατανάλωσης των αρχαίων πολεμιστών, οι οποίοι κατανάλωναν ελάχιστα τη διάρκεια της ημέρας και έτρωγαν τη νύχτα. Τα άτομα που ακολουθούν αυτήν τη διατροφή υποκαταναλώνουν για 20 ώρες την ημέρα, αλλά καταναλώνουν όσο επιθυμούν το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 20 ωρών νηστείας, καταναλώνονται μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγά σκληρά βρασμένα και ωμά φρούτα και λαχανικά καθώς και πολλά μη θερμιδικά υγρά. Γενικότερα, οι μη επεξεργασμένες, οι υγιεινές και οι βιολογικές επιλογές τροφίμων ενθαρρύνονται.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους
  • Βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου
  • Μείωση των φλεγμονών
  • Πιθανή βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη υιοθέτηση
  • Ακατάλληλη για ορισμένες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, εγκυμονούσες, αθλητές, άτομα με διαβήτη τύπου 1 και λιποβαρή άτομα)
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Κούραση
  • Ζάλη
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Ανησυχία
  • Αυπνία
  • Ακραία πείνα
  • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Λιποθυμία
  • Ορμονική ανισορροπία

30. Δίαιτα Νoom

Φιλοσοφία της δίαιτας

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και όχι για κάποια δίαιτα. Στηρίζεται σε μια εφαρμογή που παρέχει εκπαιδευτικά άρθρα και εργαλεία παρακολούθησης της προόδου προς την απώλεια βάρους καθώς και υποστήριξη από εικονικούς προπονητές. Σκοπός της είναι η απώλεια βάρους δημιουργώντας έλλειμα θερμίδων, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που υπολογίζει τον αριθμό των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως για την απώλεια βάρους. Ενθαρρύνει την καταγραφή των τροφίμων και τις καθημερινές ζυγίσεις.

Χωρίζει τα τρόφιμα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη θερμιδική τους πυκνότητα (πράσινο, κίτρινο και κόκκινο) και συνιστά την κατανάλωση ενός καθορισμένου ποσοστού τροφίμων από κάθε χρώμα – 30% πράσινο, 45% κίτρινο και 25% κόκκινο.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους
  • Μακροχρόνια συντήρηση απώλειας βάρους
  • Εστιάζει στις θερμίδες και την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών
  • Δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο
  • Προωθεί αλλαγές συμπεριφοράς

Μειονεκτήματα

  • Δυσκολία υιοθετησης
  • Υπερβολικός περιορισμός θερμίδων
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Εικονική αλληλεπίδραση και όχι πραγματική
  • Απαραίτητη κάποια ηλεκτρονική συσκευή (κινητό, τάμπλετ κλπ) για την υποστήριξη της εφαρμογής
  • Υψηλό οικονομικό κόστος (για την απόκτηση της εφαρμογής)

31. Δίαιτα Optavia

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για ακόμη μια διατροφή που ενθαρρύνει την απώλεια βάρους. Στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και μειωμένη ποσότητα υδατανθράκων, αλλά ταυτόχρονα υψηλά σε πρωτεΐνες και προβιοτικά (φιλικά βακτήρια που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου). Τέτοια τρόφιμα αποτελούν οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα, τα δημητριακά, οι σούπες και τα ζυμαρικά.

Επιπλέον συνδυάζει τα απλά σπιτικά γεύματα με τα συσκευασμένα προϊόντα. Αποτελείται από 3 διαφορετικά διατροφικά πλάνα (δύο προγράμματα απώλειας βάρους και ένα πλάνο συντήρησης).

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια λίπους
  • Εύκολη υιοθέτηση
  • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης (λόγω απώλειας βάρους και περιορισμένης πρόσληψης νατρίου), ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες
  • Προσφέρει συνεχής υποστήριξη από καθοδηγητές

Μειονεκτήματα

  • Μυϊκή απώλεια λόγω των χαμηλών θερμίδων
  • Επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού
  • Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα
  • Αυξημένη πείνα
  • Δεν διατηρείται μακροπρόθεσμα
  • Υψηλό οικονομικό κόστος
  • Ασυμβίβαστη με άλλα πρότυπα διατροφής (όπως χορτοφαγία, δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της
  • Υποστήριξη από μη ειδικούς για την παροχή διατροφικών συμβουλών

38. Δίαιτα των κοιλιακών

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η δίαιτα αυτή έχει διαρκεια 6 εβδομάδες και βασίζεται στην κατανάλωση 6 γευμάτων μέσα στην ημέρα χωρίς τον υπολογισμό των θερμίδων. Αποτελείται από εναλλαγή μεγάλων γευμάτων με μικρά σνακ. Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον δύο από τα δώδεκα «δυναμικά τρόφιμα» της συγκεκριμένης δίαιτας, όπως αμύγδαλα, φασόλια, σπανάκι, πλιγούρι βρώμης, αυγά, φυστικοβούτυρο, μούρα ,ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παρέχονται γεύματα και συνταγές με έμφαση σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και «καλά» λίπη. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά, και σιρόπι καλαμποκιού και φρουκτόζης αποθαρρύνονται, ενώ υπάρχει ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα. Τέλος σημαντική είναι η παρουσία της άσκησης.

Πλεονεκτήματα

  • Συχνότητα γευμάτων
  • Απώλεια βάρους
  • Μείωση της χοληστερόλη
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
  • Αυξημένο αίσθημα κορεσμού

Μειονεκτήματα

  • Έλλειψη ειδικής έρευνας
  • Τακτική φυσική δραστηριότητα

39. Ασιατική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η δίαιτα αυτή αποσκοπέι στην απώλεια βάρους. Στηρίζεται στην πυραμίδα της Ασιατικής κληρονομίας η όποια βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι και φαγόπυρο).

Η διατροφή συνιστά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως σόγια, ψάρια και οστρακοειδή. Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα πουλερικά και τα «καλά» έλαια πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά. Επιπλέον, τα κόκκινα κρέατα και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Η πυραμίδα απαιτεί επίσης έξι ποτήρια νερό ή τσάι κάθε μέρα. Το κρασί και η μπύρα επιτρέπονται με μέτρο, ενώ σημαντική είναι και η άσκηση.

Πλεονεκτήματα

  • Ποικιλία τροφίμων και γεύσεων
  • Απώλεια βάρους
  • Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Μείωση των επιπέδων πίεσης του αίματος
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Πρόληψη και έλεγχος του διαβήτη

Μειονεκτήματα

  • Υψηλό οικονομικό κόστος
  • Δύσκολη η εύρεση Ασιατικών συνταγών
  • Δύσκολη ετοιμασία των γευμάτων

40. Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα του Δρ. Γουέιλ

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση 2000 με 3000 θερμίδων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Από το σύνολο των θερμίδων το 40-50% προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από λίπη και το 20-30% από πρωτεΐνες. Ο δημιουργός της δίαιτας, ο Andrew Weil, γιατρός στο Χάρβαρντ και πρωτοπόρος στον τομέα της ολοκληρωμένης ιατρικής, προτείνει την προσπάθεια για έναν συνδυασμό και των τριών θρεπτικών ουσιών σε κάθε γεύμα.

Η διατροφή αυτή βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, με κάποιες επιπλέον προσθήκες όπως το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα. Τέλος, συνιστά τη συνηθισμένη κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων και την αποφυγή γρήγορων και τηγανισμένων τροφίμων.

Πλεονεκτήματα

  • Βοηθά στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου και εκφυλιστικών ασθενειών (λόγω αυξημένων φυτοθρεπτικών συστατικών)
  • Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ευελιξία στον σχεδιασμό των γευμάτων
  • Ευκολία στην εφαρμογή της
  • Εύγευστη διατροφή
  • Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
  • Απώλεια βάρους
  • Ρύθμιση του διαβήτη
  • Μείωση της παχυσαρκίας (η φλεγμονή από μόνη της προκαλεί παχυσαρκία)

Μειονεκτήματα

  • Κατανάλωση μόνο οργανικών φρούτων και λαχανικών (με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ωφέλιμων φρούτων και λαχανικών)
  • Αυξημένο οικονομικό κόστος

41. Δίαιτα Επανεκκίνησης του Σώματος

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με διάρκεια 15 ημερών. Η διατροφή χωρίζεται σε 3 φάσεις διάρκειας 5 ημερών και περιλαμβάνει αρχικά την καταναλωση κυρίως smoothies πριν την εισαγωγή των στέρεων τροφών.

Στηρίζεται στην ιδέα ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που αποτελείται κυρίως από smoothies για 15 ημέρες, μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να καίει θερμίδες γρηγορότερα, ακόμα και στον ύπνο. Συνδυάζεται με άσκηση αντιστάσεων 3 φορές την εβδομάδα ώστε να διατηρήσει την απώλεια κιλών μακροχρόνια.

Πλεονεκτήματα

  • Γρήγορη απώλεια βάρους
  • Μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλά (λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος)
  • Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια

Μειονεκτήματα

  • Επαναπρόσληψη βάρους
  • Μονότονη διατροφή
  • Δύσκολη εφαρμογή και διατήρηση
  • Μειωμένο αίσθημα κορεσμού στην πρώτη φάση
  • Μειωμένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών
  • Μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία αν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα

42. Δίαιτα του Μπισκότου

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας 9 συνολικά μπισκότων (1-2 μπισκότα κάθε 2 ώρες) χαμηλών θερμίδων, διατηρώντας έτσι την όρεξη και τη θερμιδική πρόσληψη σε χαμηλά επίπεδα. Τα μπισκότα αυτά δημιουργούνται βάση ειδικής συνταγής «ελέγχου της πείνας». Αποτελούνται από μίγματα αμινοξέων, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και φυτικών ινών. Συστήνεται η κατανάλωση 500-700 θερμίδες ημερησίως.

Οι ποικιλίες μπισκότων περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης με κανέλα, σοκολάτα μπράουνις και γκρανόλα σφενδάμου. Τέλος, σημαντική είναι η προσθήκη ενός σπιτικού βραδινού για αποφυγή της μονοτονίας.

Πλεονεκτήματα

  • Δεν χρειάζεται η δημιουργία γευμάτων, εύκολη κατανάλωση τροφής οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας
  • Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

  • Επαναπρόσληψη βάρους
  • Έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες
  • Μονοτονία

43. Δίαιτα της Μηχανής 2 (The Engine 2 Diet)

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Η διατροφή αυτή δημιουργήθηκε από τον πυροσβέστη, πρώην επαγγελματία αθλητή και απόγονο γιατρού, Rip Esselstyn. Στοχεύει στην πρόληψη ή ακόμα και την αναστροφή ασθενειών που συνδέονται με την Αμερικανική Διατροφή, δηλαδή το διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Η διατροφή αυτή είναι ουσιαστικά μια διατροφή vegan με κάποιες αλλαγές: μειώνει τα φυτικα έλαια, απαγορεύει τα επεξεργασμενα δημητριακά και προτείνει μόνο ολόκληρες φυτικές τροφές. Ουσιαστικά, στρέφεται σε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Πλεονεκτήματα

  • Δε στηρίζεται στον υπολογισμό θερμίδων
  • Γρήγορη απώλεια βάρους
  • Εύκολη εφαρμογή
  • Εύγευστη διατροφή
  • Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Βελτίωση και έλεγχος του διαβήτη

Μειονεκτήματα

  • Αυξημένη πιθανότητα ανάγκης συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης Β12
  • Απαιτεί αυξημένο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων
  • Δύσκολη η μακροχρόνια εφαρμογή
  • Ολική αλλαγή του τρόπου ζωής

44. Γρήγορη Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Έχει ως στόχο την απώλεια βάρους, κυρίως λίπους, και να μειώσει τον κίνδυνο από μια σειρά χρόνιων παθήσεων. Στηρίζεται στον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων για δυο ημέρες την εβδομάδα (συχνά αναφέρεται ως δίαιτα 5:2). Δηλαδή προτείνει την κανονική πρόσληψη ενέργειας για 5 ημέρες και μείωση των θερμίδων στο 25% για δύο μη διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή οι άνδρες καταναλώνουν μόλις 600 θερμίδες, ενώ οι γυναίκες περιορίζονται στις 500 θερμίδες στις δύο αυτές μέρες.

Αυτές οι θερμίδες πρέπει να δαπανώνται με σύνεση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, ξηροί καρποί και όσπρια καθώς και φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (όπως φράουλες και καρότα).

Άτομα με ιατρικές παθήσεις ή άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν αυτή τη δίαιτα.

Πλεονεκτήματα

  • Περιορισμός των θερμίδων μόνο 2 φορές την εβδομάδα
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς (λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες)
  • Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης
  • Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης
  • Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα

  • Δεν συνιστάται για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, άτομα με διαβήτη τύπου 1, παιδιά, άτομα με διατροφικές διαταραχές)
  • Αυξημένο αίσθημα πείνας
  • Η απώλεια βάρους δεν είναι μακροπρόθεσμη

46. Δίαιτα της Επίπεδης Κοιλίας

Φιλοσοφία της δίαιτας

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της στοχεύει στη δημιουργία επίπεδης κοιλιάς με τη γρήγορη απώλεια πόντων. Βασίζεται στη θεωρία ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καταστροφή του κοιλιακού λίπους, ενώ παράλληλα προάγουν την πληρότητα και εμποδίζουν την υπερκατανάλωση τροφής. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Αποτελεί μια προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής. Τα βασικά συστατικά της είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο και τα ψάρια.

Πλεονεκτήματα

  • Εύγευστη διατροφή
  • Απώλεια βάρος
  • Πιθανή μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδίας

Μειονεκτήματα

  • Ελλιπής στοιχεία ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να καταστρέψουν το κοιλιακό λίπος
  • Αυξημένο οικονομικό κόστος
  • Δυσκολη υιοθέτηση

49. Πρόγραμμα HMR (Health Management Resources)

Φιλοσοφία της δίαιτας

Αποτελεί μια διατροφή χαμηλών θερμίδων για απώλειας βάρους που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τις θερμίδες μέσω της αντικατάστασης γεύματος με  φρούτα και λαχανικά. Στόχος του προγράμματος είναι η γνώση υγειών στρατηγικών για τον τρόπο ζωής και η αύξηση της σωματικής άσκησης.

Περιλαμβάνει ροφήματα χαμηλών θερμίδων, διατροφικές μπάρες και ζεστά πολύδημητριακά τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν γεύματα και σνακς. Επιπλέον, προτείνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών χαμηλής θερμιδικής αξίας σε βάρος τροφίμων με περισσότερες θερμίδες. Απαραίτητη είναι επίσης η φυσική δραστηριότητα.

Πλεονεκτήματα

  • Γρήγορη απώλεια βάρους
  • Μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής προσβολής
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης
  • Μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο και στην εμπόδιση του διαβήτη

Μειονεκτήματα

  • Περιοριστική και μονότονη διατροφή
  • Αυξημένο οικονομικό κόστος
  • Ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά
  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρος

50. Δίαιτα Χαμηλών FODMAP

Φιλοσοφία της δίαιτας

Η δίαιτα αυτή στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και σε ορισμένες περιπτώσεις από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Στηρίζεται στο γεγονός ότι ο περιορισμός ορισμένων τύπων υδατανθράκων, που αφομοιώνονται και απορροφώνται ανεπαρκώς, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.

Ο όρος FODMAP περιλαμβάνει τους ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, τους δισακχαρίτες, τους μονοσακχαρίτες και τις πολυόλες. Όλοι οι παραπάνω είναι οι τύποι των υδατανθράκων που είναι δύσκολο να χωνευτούν και να ζυμωθούν από βακτηρίδια, προκαλώντας φούσκωμα, αυξημένα αέρια και δυσφορία.

Πλεονεκτήματα

  • Ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου
  • Βελτίωση και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη υιοθέτηση
  • Μειωμένες επιλογές τροφίμων
  • Βραχυπρόθεσμη εφαρμογή
  • Εκπαίδευση για ανάγνωση ετικετών και επιλογή τροφίμων χαμηλά σε FODMAP

51. Μακροβιοτική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Ονομάστηκε έτσι καθώς στοχεύει στην πρόληψη  ασθενειών και στη βελτιστοποίηση της υγείας. Αποτελεί μια διατροφή που διαφοροποιείται σε κάθε άτομο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις ανάγκες του.

Περιλαμβάνει τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και προϊόντα φασολιών, ενώ αποκλείει τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Πρόκειται για μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένα, και υψηλή σε φυτικές ίνες.

Μερικές προσεγγίσεις μπορεί να προτείνουν διαλογισμό ή να περιλαμβάνουν οδηγίες για το Βουδισμό και την Ασιατική φιλοσοφία του γιν και του γιανγκ.

Πλεονεκτήματα

  • Απώλεια βάρους
  • Βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Βελτίωση της υγείας της καρδίας
  • Εμπόδιση εμφάνισης και έλεγχος του διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα

  • Πιθανή ανάγκη για συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β12 και D
  • Πιθανή εμφάνιση έλλειψης θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και το κάλιο
  • Δύσκολη εφαρμογή λόγω των αυστηρών απαιτήσεων

54. Δίαιτα του Μυαλού

Φιλοσοφία της δίαιτας

Δημιουργήθηκε για την πρόσληψη της νόσου του Alzheimer. Η διατροφή αυτή συνδυάζει τη DASH και τη Μεσογειακή διατροφή δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φαίνεται πως εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα από τις δυο παραπάνω διατροφές.

Περιλαμβάνει την κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως, μια σαλάτα και ένα άλλο λαχανικό, μαζί με ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Συστήνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών ως σνακ τις περισσότερες ημέρες, ενώ κάθε δεύτερη μέρα μισού φλιτζανιού φασόλια. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση πουλερικών και μισού φλιτζανιού μούρων το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα και η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη εφαρμογή
  • Απώλεια βάρους
  • Προωθεί την υγεία του εγκεφάλου
  • Μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης
  • Προστασία της υγείας της καρδίας
  • Μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής προσβολής
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα

  • Δύσκολη εφαρμογή της σε περίπτωση κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού
  • Πιθανή η εμφάνιση έλλειψης ασβεστίου και καλίου (λόγω περιορισμού γαλακτοκομικών προϊόντων)
  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους

55. Σκανδιναβική Δίαιτα

Φιλοσοφία της δίαιτας

Πρόκειται για μια διατροφή που ενσωματώνει πτυχές της σκανδιναβικής παράδοσης και του πολιτισμού. Η σκανδιναβική διατροφή απαιτεί έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει χαλαρά γεύματα με φίλους και την οικογένεια. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εποχιακές τροφές, που προέρχονται από τοπικές πηγές, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασίζεται στο λόγο γραμμαρίων υδατανθράκων προς γραμμαρίων πρωτεϊνών (2:1), ενώ περιέχει ένα συνδυασμό από τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και περισσότερων τροφίμων από θάλασσες και λίμνες. Παράλληλα, προτείνει την καταναωλη κρεάτων υψηλής ποιότητας σε περιορισμένη ποσότητα. Στηρίζεται σε σπιτικά τρόφιμα και απαιτεί οργανικά προϊόντα, ενώ αποφεύγει τα πρόσθετα τροφίμων.

Πλεονεκτήματα

  • Χαμηλός κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης
  • Συμβάλλει στον έλεγχο και στην εμπόδιση του διαβήτη

Μειονεκτήματα

  • Αργός ρυθμός απώλειας βάρους
  • Δύσκολη εφαρμογή
  • Υψηλό οικονομικό κόστος
  • Χρονοβόρα η διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων

58. Δίαιτα Ornish

Φιλοσοφία της δίαιτας

Δημιουργήθηκε από το Δρ. Dean Ornish για να βοηθήσει τους ανθρώπους να «αισθάνονται καλύτερα, να ζουν περισσότερο, να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποτελεί απλά μια δίαιτα καθώς εστιάζει στην άσκηση, στη διαχείριση του βάρους και στις κοινωνικές σχέσεις. Κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε πέντε ομάδες από τα περισσότερο (ομάδα 1) έως τα λιγότερο (ομάδα πέντε) υγιή.

Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Προτείνει τη χρήση διαλογισμού ή άλλης τεχνικής διαχείρισης άγχους όπως επίσης την αφιέρωση χρόνου με τους φίλους και την οικογένεια.

Πλεονεκτήματα

  • Βελτίωση της υγείας της καρδίας
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση και την αποτροπή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  • Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

  • Υψηλό οικονομικό κόστος
  • Τακτική φυσική δραστηριότητα
  • Πιθανή ανάγκη για συμπληρωματική λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών
  • Δύσκολη εφαρμογή και υιοθέτηση

64. Σταφυλοθεραπεία

Φιλοσοφία της δίαιτας

Όπως προδιαθέτει η ονομασίας της, η διατροφή αυτή στηρίζεται στην κατανάλωση μόνο σταφυλιών ή χυμού σταφυλιών και ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει την εμφάνιση του καρκίνου. Η Johanna Brandt δημιουργός αυτής της δίαιτας, διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι και υποστηρίζει ότι μετά τη διάρκεια νηστείας τα συμπτώματα, όπως ο κοιλιακός πόνος, υποχωρούσαν. Η θεραπεία της ήρθε τελικά μετά την πραγματοποίηση μιας δίαιτας που περιείχε την κατανάλωση μόνο σταφυλιών. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια η σταφυλοθεραπεία αποδείχθηκε αποτελεσματική κατά της αρθρίτιδας, του διαβήτη, των χολόλιθων, του καταρράκτη, του έλκους του στομάχου, της φυματίωσης και της σύφιλης.

Πλεονεκτήματα

  • Τα σταφύλια περιέχουν μερικές χημικές ενώσεις (ρεσβερατρόλη και προανθοκυανιδίνες) που μελετώνται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους
  • Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

  • Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου επανεξέτασε την «Θεραπεία σταφυλιού» το 1965, 1971, 1974 και 2000. Δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό πλεονέκτημα κατά του καρκίνου του ανθρώπου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας
  • Ανεπαρκής στα περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Κράμπες
  • Απώλεια βάρους που είναι ανεπιθύμητη για τους καρκινοπαθείς

Συμπερασματικά

Η βάση των περισσότερων διάσημων διαιτών είναι η γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Ο λόγος είναι ότι η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών εφ’ όρου ζωής οδηγεί σε σταδιακή μεν μείωση βάρους, αλλά η διατήρηση δε της μείωης αυτής φαίνεται να είναι πιο εφικτή.

Επιπλέον, όταν αφαιρούνται από τη διατροφή ολόκληρες ομάδες τροφίμων, χωρίς την αναλογη αντικατάστασή τους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να δημιουργηθούν ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ως εκ τούτου, μια τέτοια διατροφή, που προκαλεί ανεπάρκεια μακροθρεπτικών ή/και μικροθρεπτικών συστατικών, είναι πιθανότερο να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Δεν είναι όλες οι δίαιτες ίδιες

Φυσικά, ανάλογα με την κατάσταση υγείας του καθενός ενδέχεται να του προτείνει και ο ίδιος ο διαιτολόγος κάποιο από τα παραπάνω διατροφικά πλάνα, όπως είναι για παράδειγμα τη διατροφή χαμηλή σε fodmaps για την ανακούφηση των συμπτωμάτων ευερέθυστου εντέρου ή τη δίαιτα dash για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όπως θα παρατηρήσατε έχουμε συμπεριλάβει όλα τα διατροφικά σχήματα που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και εξωτερικά, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής σε όλους μας Μεσογειακής Διατροφής.

Τι θέλω να κρατήσετε; Ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη απο ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.Ο ρόλος λοιπόν ενός πτυχιούχου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου διατροφής για τον κάθε διαιτώμενο.

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας/Πηγή άρθρου: diaitologos.com

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αποφύγετε αυτές τις τροφές αν έχετε κακή διάθεση

aitoloakarnanianews.gr

Tips για πρόληψη από τροφικές αλλεργίες

aitoloakarnanianews.gr

Πόσο ασφαλής είναι ο βασιλικός πολτός;

aitoloakarnanianews.gr

Πως θα απαλλαγούμε από το πρήξιμο στα μάτια

aitoloakarnanianews.gr

Μυστικά διατροφής για υγιή μαλλιά

aitoloakarnanianews.gr

Συσκευασμένα τρόφιμα και junk food: Τι ισχύει και τι όχι;

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο