
Η κακοκαιρία με το κωδικό όνομα «Ιανός» βρίσκεται προ των πυλών της Δυτικής Ελλάδας με τα κύρια χαρακτηριστικά της να είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους -που ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας σε θαλάσσια τμήματα με ένταση έως και τα 10 μποφόρ .
Ηλεία, Αχαία, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά, αναμένεται να βρεθούν στο μάτι του χαμηλού βαρομετρικού από σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη), ωστόσο δεν αποκλείεται τα πρώτα φαινόμενα να εκδηλωθούν και νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / «Meteo.gr», καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από τις 17 Σεπτεμβρίου.
Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Επισημαίνεται από την ομάδα πρόγνωσης του «ΕΑΑ/ meteo.gr», ότι:
• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.
• Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.