ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ειλικρίνια: Η σημασία της οπτικής επαφής

Όλοι θέλουμε δίπλα μας ανθρώπους ειλικρινείς που να μπορούμε να εμπιστευούμε και να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας πουν ψέματα. Το μυστικό για την ειλιρίνεια είναι η οπτική επαφή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στην Φινλανδία ερεύνησαν το αποτέλεσμα της άμεσης ματιάς στην πρόκληση ειλικρινούς απάντησης και το μελέτησαν μέσω ενός παιχνιδιού στον υπολογιστή. Τα αποτελέσματα αφορούσαν τόσο επαγγελματικές καταστάσεις, όσο και προσωπικές.
Όπως διαπίστωσαν βρήκανε ότι η διατήρηση της οπτικής επαφής κάνει το ψέμα λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Θεωρείται ότι οι άνθρωποι απέχουν από τα ψεύδη όταν παρακολουθούνται επειδή αυτό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από μέρους τους να έχουν ειλικρινή γλώσσα του σώματος. Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς επηρεάζει η οπτική επαφή το ψέμα, και όχι μόνο τις πράξεις γενικής ανειλικρίνειας. Στο πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο Συνείδηση και Γνώση, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι σε έναν υπολογιστή εναντίον ενός άλλου προσώπου. Σε κάθε παρτίδα, η μία πλευρά έβλεπε έναν κύκλο με χρώμα και μπορούσε να πει ψέμα για αυτό στον αντίπαλό του, ο οποίος εμφανιζόταν σε εικόνα. Υπήρχαν πολλές επαναλήψεις, αλλά κάθε φορά, αυτό που άλλαζε, ήταν το πού κοιτούσε ο αντίπαλος.

Αυτό που προέκυπτε είναι ότι το άμεσο βλέμμα στα μάτια μείωνε σταδιακά το ψέμα. Οι ψυχολόγοι καταλήγουν στο ότι οι άνθρωποι δείχνουν να ενδιαφέρονται για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και όταν νιώθουν ότι παρακολουθούνται, φέρονται πιο επιθυμητά, από κοινωνική άποψη. Άλλη εξήγηση είναι ότι το άμεσο βλέμμα μπορεί να μειώσει τη γνωστική συμπεριφορά, συνεπώς και την ικανότητα κάποιου να πει ψέματα.

ΠΗΓΗ

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Τατουάζ: Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία σου;

aitoloakarnanianews.gr

Πώς φτιάχνεται το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, η γνωστή μας λαδόκολλα;

aitoloakarnanianews.gr

Έτσι θα συντηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να «τρέξουν» περισσότερο

aitoloakarnanianews.gr

Κορονοϊός: Αν σε πονάει αυτό το σημείο στο σώμα, ίσως οφείλεται σε COVID-19!

aitoloakarnanianews.gr

Αϋπνία: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

aitoloakarnanianews.gr

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να διπλώνετε τις πετσέτες (vid)

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο