ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων

Ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων


Του Αντώνη Χαροκόπου, Γ΄ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.ΑμεΑ Πρόεδρος Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Η αλλαγή του τρόπου διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας έχει προκαλέσει επιπρόσθετη ταλαιπωρία στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας της δυσκολίας να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προμήθειας των ηλεκτρονικών καρτών, εν μέσω της πανδημίας του ιού covid-19.

Το αναπηρικό κίνημα, μέσω των εκπροσώπων του, έχει παρέμβει για να αναδείξει την ανάγκη θεσμικής λύσης στην προβληματική έως σήμερα εφαρμογή του μέτρου απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, χωρίς εξαιρέσεις. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προβεί άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες και με διατάξεις νόμων, προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευσή τους σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αττικής Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας- Ε65, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας κλπ.).

Η ενιαία ισχύ της ελεύθερης διέλευσης πρόκειται να βάλει ένα τέλος στην επιπρόσθετη ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία καθώς όπως είναι γνωστό εξαιτίας της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά οχήματα.

Επιπλέον, η καθιέρωση ενιαίου e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες θα διευθετούσε οριστικά και το σοβαρό ζήτημα της μη υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας του δικαιούχου στο όχημα κατά την διέλευση, καθώς πολλά άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται από τις οικογένειές τους καλύπτοντας βασικές προσωπικές ανάγκες (θεραπείες, ιατρικά ραντεβού, εκπαίδευση, απασχόληση, κ.α.).

Τέλος, η χρήση του e-pass αποτελεί και το ασφαλέστερο μέτρο διέλευσης ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς δεν υπάρχει καμία επαφή με τον υπάλληλο του σταθμού.

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και αποκλεισμού από μέσα μαζικής μεταφοράς διεκδικούν το αυτονόητο, να μετακινούνται αυτόνομα και με αξιοπρέπεια.

thebest.gr

Το “μη ζγων’ς” του Νεκτάριου Φαρμάκη! ΦΩΤΟ

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Πατρινό καρναβάλι : Με δραστηριότητες μέσω διαδικτύου και χωρίς εκδηλώσεις

aitoloakarnanianews.gr

Νέο σόκ για την Αχαΐα – 104 νέα κρούσματα κορονοϊού – 133 συνολικά στη Δυτική Ελλάδα

aitoloakarnanianews.gr

Συνάντηση της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. με τον Δήμο Πατρέων

aitoloakarnanianews.gr

Κλειστό το κτήριο του Κ.Ε.Π. Ναυπάκτου

aitoloakarnanianews.gr

Τρεις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Πάτρα

aitoloakarnanianews.gr

Για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο