ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Επιστήμονες εξηγούν γιατί ο περιορισμός των θερμίδων καθυστερεί τη γήρανση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να αποτρέψει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις προηγούμενες ανακαλύψεις και δείχνει ότι η μείωση των θερμίδων επηρεάζει τη γήρανση των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – τουλάχιστον σε ποντίκια.

Επιστήμονες από το Brigham Young University δημοσίευσαν έρευνα που δείχνει ότι η μείωση πρόσληψης θερμίδων επηρεάζει τη γήρανση μέσα σε ένα κύτταρο. Διαπίστωσαν ότι τα ριβοσώματα – ο κατασκευαστής πρωτεϊνών του κυττάρου – επιβραδύνονται όταν μειώνονται οι θερμίδες και ότι, με τη σειρά του, αυτός ο περιορισμός θερμίδων οδήγησε σε μεγαλύτερη και υγιεινότερη διάρκεια ζωής σε ποντίκια. «Όταν περιορίζετε την κατανάλωση θερμίδων, υπάρχει σχεδόν μια γραμμική αύξηση της διάρκειας ζωής», δήλωσε ο καθηγητής βιοϊατρικής του Brigham Young University και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης John Price, προσθέτοντας ότι «ο περιορισμός προκάλεσε πραγματικές βιοχημικές αλλαγές που επιβράδυναν το ρυθμό γήρανσης».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Molecular & Cellular Proteomics, περιέλαβε τη μελέτη δύο ομάδων ποντικών, εκ των οποίων η μία είχε απεριόριστη πρόσβαση σε τρόφιμα, ενώ η άλλη κατανάλωνε 35 % λιγότερες θερμίδες, αλλά εξακολουθούσε να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα ριβοσώματα επιβραδύνθηκαν στην ομάδα σε την περιορισμένη δίαιτα, προφανώς επιβραδύνοντας παράλληλα την κυτταρική διαδικασία γήρανσης. Οι ποντικοί ήταν επίσης πιο ενεργητικοί. “Το ριβόσωμα είναι μια πολύ περίπλοκη μηχανή, σαν το αυτοκίνητό σας, και χρειάζεται περιοδικά συντήρηση για να αντικατασταθούν τα μέρη που φθείρονται ταχύτερα”, ανέφερε ο Price. “Όταν τα λάστιχα φθαρούν, δεν πετάτε το αυτοκίνητο και αγοράζετε καινούργιο. Είναι φθηνότερο να αντικατασταθούν τα ελαστικά”.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ λιγότερων θερμίδων και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, αλλά η έρευνα της ομάδας του Brigham Young είναι η πρώτη που δείχνει ότι η γενική πρωτεϊνική σύνθεση επιβραδύνεται και αναγνωρίζει το ρόλο του ριβοσώματος στη διευκόλυνση των βιοχημικών αλλαγών που επεκτείνουν την νεότητα.

Τα ριβοσώματα χρησιμοποιούν περίπου το 10%-20% της συνολικής ενέργειας ενός κυττάρου για να δημιουργήσουν τις πρωτεΐνες που επιτρέπουν στο κύτταρο να λειτουργεί. Όταν τα ριβοσώματα επιβραδύνουν τη δουλειά τους, τους δίνεται περισσότερος χρόνος για να επισκευαστούν. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να περιορίζετε τις μερίδες που καταναλώνετε, πάρτε υπόψη σας ότι οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι η έρευνα δεν έχει δοκιμαστεί στους ανθρώπους και ότι αποτελέσματα σε ποντίκια δεν μεταφράζονται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο για το είδος μας. “Οι τροφές δεν είναι μόνο υλικά που πρέπει να καούν, είναι και ένα σήμα που λέει στο σώμα και τα κύτταρα μας πώς να ανταποκριθούν”, δήλωσε ο Price. «Ασχολούμαστε με τους μηχανισμούς της γήρανσης, οι οποίοι μπορεί να μας βοηθήσουν να παίρνουμε περισσότερο επιστημονικά βασισμένες αποφάσεις για το τι τρώμε».

ΠΗΓΗ

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Τροφές και διάθεση: Τα λιπαρά που ευθύνονται για την καλή αλλά και την κακή διάθεση

aitoloakarnanianews.gr

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να διπλώνετε τις πετσέτες (vid)

aitoloakarnanianews.gr

Tο ζεϊμπέκικο: Ο μοναχικός θρήνος

aitoloakarnanianews.gr

3 λόγοι για να έχεις πάντα καθαρό και τακτοποιημένο το σπίτι σου

aitoloakarnanianews.gr

Τι είναι το “κολυμπηθρόξυλο” που υποδηλώνει την απόλυτη καταστροφή;

aitoloakarnanianews.gr

Διατροφή ή γυμναστική: Τι βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους;

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο