ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Αγρινίου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Αγρινίου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας Γιώργου Βαρεμένου.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά τον ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου ως αναφοράς για Covid19, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα απαιτούμενα για την ενίσχυση τόσο της στελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό όσο και του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε το νοσοκομείο να ανταποκριθεί με επάρκεια στον νευραλγικό ρόλο του για την δημόσια υγεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επί πλέον, επισημαίνεται η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα και ταχύτατα οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις στις περιπτώσεις κρουσμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο αναφοράς Covid19 του Αγρινίου – Ανάγκη για διενέργεια γρήγορων ιχνηλατήσεων»

Ως γνωστόν, το νοσοκομείο του Αγρινίου, έχει ορισθεί ως μονάδα αναφοράς για Covid19.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτόν τον κρίσιμο και νευραλγικό για την δημόσια υγεία ρόλο.

Συγκεκριμένα, η απόκτηση ενός μοριακού αναλυτή έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και 6ης ΥΠΕ. Επί πλέον, είναι γεγονός ότι τα αναλώσιμα των αντιδραστηρίων κοστίζουν όντως ακριβά. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ληφθεί πρόνοια ώστε οι παραγγελίες τους να μην γίνονται ανά νοσοκομείο αλλά κεντρικότερα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και ταχύτερη παράδοσή τους;

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν να προσδιορίσουν οι υπεύθυνοι ποιό ακριβώς μέρος του νοσοκομείου θα λειτουργήσει επιχειρησιακά για την Covid19, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό: Ένα τμήμα; Μια πτέρυγα; Ολόκληρο; Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, απαξίωσε αυτό το εύλογο αίτημα με την εξής αλαζονική δήλωση: «Δεν ασχολούμαι με τέτοιες αντιδράσεις». Συνιστά αυτό υπεύθυνη στάση απέναντι στην αγωνία όσων παλεύουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας;

Στο νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 4, μετά βίας 5. Αν όμως επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, τί θα γίνει με τους ασθενείς με Covid19 αλλά και με άλλα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά;

Προκειμένου ένα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 να ανταποκρίνεται στον τίτλο του αλλά και να μην περιθωριοποιεί θανάσιμα άλλους βαρειά νοσούντες, χρειάζεται σχεδιασμός, ο οποίος φαίνεται ότι λείπει.

Πέραν τούτων, στο ΕΚΑΒ Αγρινίου σημειώθηκαν 5 κρούσματα, περίπου δηλ. το 10% του προσωπικού, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- επέδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν σημάδια πανικού. Στη βάση μιας τέτοιας ψύχραιμης στάσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης, ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά που θα έπληττε καίρια μια τόσο νευραλγική υγειονομική μονάδα, όπως και κάθε άλλη. Μια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλο το φάσμα των μονάδων υγείας της. Αντ’ αυτού, επικρατεί ασύγγνωστη έλλειψη συντονισμού, σε δυσαρμονία με την κρισιμότητα των στιγμών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε το Νοσοκομείο Αγρινίου να μην είναι μόνο κατ’ όνομα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 αλλά να στελεχωθεί, να εξοπλισθεί και να οργανωθεί ώστε να επιτελέσει ουσιαστικά τον νευραλγικό αυτόν ρόλο συνεχίζοντας όμως να εξυπηρετεί και τα άλλα βαρειά και επείγοντα περιστατικά;
Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε όλο το φάσμα και τους βαθμούς του συστήματος υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας;
Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Βαρεμένος

Ανδρέας Ξανθός

Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη

Αθανάσιος Μωραΐτης

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: «Νέα περιοριστικά μέτρα για την Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19»

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

3ο τουρνουά μπάσκετ «Μαργαρίτα Σαπλαούρα» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αγρινίου: Θερμαινόμενοι χώροι για διημέρευση και φιλοξενία ενόψει κακοκαιρίας

aitoloakarnanianews.gr

Βανδαλισμοί σε σχολεία του Αγρινίου : 10 σχολεία ζητούν σχολικούς φύλακες

aitoloakarnanianews.gr

Πένθος στο Αγρίνιο για τον θάνατο του γνωστού εμπόρου Χρήστου Βαζούρα

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: “Έφυγε” ο πατέρας του πρώην Αντιδημάρχου Ανδρέα Καλαμπαλίκη

aitoloakarnanianews.gr

Καλύβια Αγρινίου : Γεύματα Αγάπης στo «Χαμόγελο του Παιδιού»

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο