ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Εστίαση Αγρινίου: Restart μέσω ΣτΕ;

Εστίαση Αγρινίου: Restart μέσω ΣτΕ;


  • Προσφυγή για την ακύρωση του λουκέτου στην εστίαση
  • Η εστίαση του Αγρινίου «αγκαλιάζει» την προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του «λουκέτου»
  • Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επαναλειτουργία του κλάδου
  • Ποιοι είναι οι λόγοι και ποια θέση έχει η Ένωση Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με σκοπό να ακυρώσει ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, που προέκυψαν εξαιτίας του κορονοϊού και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν το κλείσιμο των  καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.

Το Σωματείο, που εκπροσωπεί σαράντα χιλιάδες μέλη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

Ταυτόχρονα μέσα στις διεκδικήσεις το Σωματείο έχει την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης με αυστηρά βεβαίως πρωτόκολλα, ώστε να επιτευχθεί παράλληλα αυτό που έχουν ζητήσει και από την επιτροπή των επιστημόνων, όταν δηλαδή ανοίξουν και πάλι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Εκτός όμως αυτών, προσφάτως έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δέσμη 3+1 μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, που θα λειτουργήσει και ως δείκτη ασφαλείας από τη στιγμή που τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δημοτικά τέλη.

Ακόμη, εξετάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης να δημιουργήσει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις εστίασης ως κεφάλαιο κίνηση με τη μορφή επιδότησης, ενώ σχεδιάζεται και ένα νέο πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Τέλος, ο κλάδος έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών παράταση για ένα εξάμηνο των μειωμένων ενοικίων και από το υπουργείο Εργασίας την παράταση ισχύς των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με βάση τη μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας. Επίσης, από τον κλάδο της εστίασης έχουν ζητήσει μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για να ενισχυθεί η απασχόληση.

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου. Κωνσταντίνος Ναστούλης

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κωνσταντίνος Ναστούλης, μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο με τρεις διαφορετικοί επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη, είτε κατά των ΚΥΑ των περιοριστικών μέτρων, είτε για αποζημίωση των χαμένων τζίρων, είτε για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος. Εμείς αγκαλιάζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται υπέρ του κλάδου αν και είναι αρκετά δύσκολο, διότι το κράτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Μακάρι κάποιο από όλα αυτά να επιτευχθεί, θα είναι όμως αρκετά χρονοβόρο και μέχρι την υλοποιήσει δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις από τις σημερινές θα υπάρχουν».

Σχετικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχουν ειπωθεί για τον κλάδο της εστίασης ο κ. Ναστούλης αναφέρει: «κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς αποδεικνύεται το σχέδιο επιδότησης παγίων δαπανών, μια σειρά από «κόφτες» που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, όπως η πτώση του τζίρου βάσει του οποίου θα χορηγείται η ενίσχυση, οι κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα υπολογίζονται, αλλά και η αφαίρεση όλων των ενισχύσεων που έχει λάβει μια επιχείρηση από την τελική ενίσχυση που θα λάβει, περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά της επιδότησης» και συμπληρώνει: «προς υλοποίηση είναι το πρόγραμμα αγορών πρώτων υλών για την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης. Είναι ένα πρόγραμμα που το ζητάμε από το πρώτο lockdown και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να υλοποιηθεί. Σε ένα κατάστημα κοστίζει όχι μόνο το άνοιγμα, αλλά και το κλείσιμο διότι αφορά πρώτες ύλες που αγοράστηκαν, πετάχτηκαν αφού έληξαν ή δόθηκαν και ξανά αγοράστηκαν. Επομένως η ζημιά είναι μεγαλύτερη, όταν έχει συμβεί ήδη δύο φορές».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Διαβάστε επίσης: Νέα εμβολιαστική γραμμή στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αγία Τριάδα Αγρινίου: Εκδήλωση της ενορίας μας αφιερωμένη στο «Έπος του ΄40».

aitoloakarnanianews.gr

1ο ΓΕΛ Αγρινίου: Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες από τη Διεύθυνση του σχολείου

aitoloakarnanianews.gr

Κέντρο Κοινότητας: Παράταση για τρεις μήνες Επιδόματος Στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο – Εστίαση Γι’ αυτό παραδίδουμε τα κλειδιά

aitoloakarnanianews.gr

Και επίσημα σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο