ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας: Ενημερωτική συνάντηση στη Ναύπακτο για το έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας: Ενημερωτική συνάντηση στη Ναύπακτο για το έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»


Απολογισμός Ενημερωτικής Συνάντησης (InfoDay) του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoastalHeritageNetwork – CoHeN)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο ενημερωτική συνάντηση (InfoDay), που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για το έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoastalHeritageNetwork – CoHeN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα–Ιταλία 2014-2020.

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ως επικεφαλής εταίρο, καθώς και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας ως εταίρους από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ από την Ιταλία συμμετέχει η Περιφέρεια της Απουλίας (RegionediPuglia).Κύριος στόχος της συγκεκριμένης σύμπραξης είναι η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, που θα αναδείξει ένα δίκτυο σημαντικών μνημείων της διασυνοριακής περιοχής μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε συνολικά δεκαεπτά (17) μνημεία, εκ των οποίων έντεκα (11) στην Ελλάδα και έξι (6) στην Απουλία (συνολικός προϋπολογισμός 6.420.600,00€).

Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και στο ευρύ κοινό να πληροφορηθούν για τους βασικούς στόχους του έργου γενικότερα και τη σημασία του για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω έργο∙ πρόκειται για τα κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας, καθώς και το φρούριο Ακτίου (ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε  995.600,00€). Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις ανάδειξης στα μνημεία, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σήμερα, αλλά και οι συμπληρωματικές δράσεις, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι και τη λήξη του έργου (Ιούλιος 2022).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Ολυμπία Βικάτου προλόγισε τη συνάντηση και στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά το σκοπό και τις δράσεις όλου του έργου, καθώς και τα μνημεία που έχουν ενταχθεί συνολικά από την Ελλάδα και την Ιταλία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και ο Αντιδήμαρχος κ.Νικόλαος Πάντας  εκ μέρους του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας.Από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου χαιρετισμό απηύθυνε ο πατέρας Θωμάς.

Οι υπεύθυνες επιβλέπουσες αρχαιολόγοι του έργου, Δρ Φραγκούλα Γεώρμα και Δρ Βασιλική Τσαντήλα, παρουσίασαν συνοπτικά τόσο τις εργασίες στο κάστρο της Ναυπάκτου(κα Γεώρμα) όσο και στο κάστρο της Βόνιτσας και στο Φρούριο του Ακτίου(κα Τσαντήλα).Τέλος η κα Έλενα Κατσούλη, πολιτικός μηχανικός Mscτης Εφορείας, αναφέρθηκε ειδικότερα στη στερέωση και αποκατάσταση των τριών μνημείων. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις δυνατότητες τουριστικής και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης, που μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο έργο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19 και μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση (livestreaming) μέσω της σελίδας της Εφορείας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook: Εφα Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος).

Αναδεικνύεται η διαδρομή που οδηγεί στο Κάστρο της Ναυπάκτου

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Νέες πτήσεις για το Αεροδρόμιο του Ακτίου ανακοίνωσε η Easyjet

aitoloakarnanianews.gr

Για πρώτη φορά σύνδεση Ζυρίχη με το αεροδρόμιο του Ακτίου

aitoloakarnanianews.gr

Εικόνες ντροπής και ασέβειας στο κοιμητήριο της Κατούνας (ΦΩΤΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας: Καθαρισμός λιμανιού Βόνιτσας (ΦΩΤΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Πρόβλημα με την λήψη σήματος στις τηλεοράσεις σε Θύρρειο και Μοναστηράκι

aitoloakarnanianews.gr

Βόνιτσα: Νεκρός Μοτοσυκλετιστής σε τροχαίο – Στο νοσοκομείο ο οδηγός του ΙΧ

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο