ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Εύκολοι και λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με γιαούρτι!

Στο χωριό μου το λένε “μάπα”, εδώ λάχανο! Αλλά, όπως και να το πει κανείς, είναι νοστιμότατο και θρεπτικότατο! Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ασβεστίου και καλίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρίσκονται σε ικανοποιητικά ποσοστά στο λάχανο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη, και βιταμίνη Β6, είναι εξαιρετική. Περιέχει, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και πρωτεϊνών. Το λάχανο έχει λίγες θερμίδες και ως εκ τούτου είναι καλό για την απώλεια βάρους.

Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιστεύεται ότι ο χυμός λάχανο βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Η βιταμίνη C που έχει το λάχανο προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής, ενώ περιέχει και τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Για να μην λείπει, λοιπόν, από το τραπέζι μας προτείνουμε ένα αγαπημένο φαγητό. Σε μια πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή: Λαχανοντολμάδες με γιαούρτι λοιπόν!

Υλικά:

1 μικρό λάχανο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250 γρ. ρύζι  καρολίνα

1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότα μεγάλο τριμμένο

1 φλ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.γλ ρίγανη

5-6 κ.σ ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

250 γρ. γιαούρτι

3 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

½ φλ. ανηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τον κιμά, το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του λάχανου  και βράζουμε για 5 λεπτά. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα (2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Για να φτιάξουμε  τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό, αφού το κόψουμε σε κομμάτια και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Πέννες με κιμά, μελιτζάνες και φέτα στο φούρνο | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Σάλτσα μπολονέζ σιγοβρασμένη με μακαρόνια | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Τούρτα Μωσαϊκό με μπισκότα και φουντούκια χωρίς ψήσιμο | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Χοιρινό κότσι μαλακό σαν λουκούμι (Video) | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Κέικ βανίλια με μεταξένια κρέμα φλάν και σιρόπι καραμέλας (Video) | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Το τέλειο σοκολατένιο μπράουνις (Video) | Συνταγές

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο