ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Η Ευρώπη μπορεί να μάθει από την Ελλάδα πώς να καταπολεμήσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό

Με θερμά λόγια περιγράφουν γερμανικά ΜΜΕ την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θεωρόντας ότι μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπή.

«Το κράτος αποδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας»

Πιο αναλυτικά, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σημειώνει: «Δικαστήριο στην Αθήνα έκρινε τους ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή ένοχους για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης. Πολίτες και πολιτικοί, από τους συντηρητικούς έως την αριστερά, γιορτάζουν την απόφαση ως νίκη για το έθνος τους. Ορθά. Αυτή την ημέρα, το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας».

Η SZ συμπληρώνει ότι «το γεγονός ότι ένα κόμμα που εμφανίζεται με πορτρέτα του Χίτλερ, σβάστικες και προτεταμένο το δεξί χέρι ήταν σε θέση να αναπτυχθεί σημαντικά στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου ο τρόμος των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων εξακολουθεί να είναι μια βαθιά πληγή, είναι από μόνο του ένα κυνικό αστείο της ιστορίας – και ένα παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, όταν η οικονομική κρίση και η ανεργία κάνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε ακατέργαστα μηνύματα μίσους. Από την Ελλάδα, η Ευρώπη μπορεί να μάθει πώς μπορεί να αναπτυχθεί η άβυσσος του δεξιού εξτρεμισμού – και πώς μπορεί να την καταπολεμήσει».

«Άπληστοι, οξύθυμοι κλόουν»

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα έζησε μια ταραχώδη δεκαετία, αλλά ακόμη και στις χειρότερες φάσεις της κρίσης χρέους δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος οι στρατηγοί να αναλάβουν την εξουσία, όπως έκαναν μεταξύ 1967 και 1974. Παρά τη μαζική ανεργία, μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με μια ύφεση που κράτησε δέκα χρόνια, η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα δεν απειλήθηκε ποτέ.

Αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση που εκδόθηκε κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που θα ήθελε να καταργήσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα υπέρ μιας δικτατορίας, όπως αυτής της δεκαετίας του 1930. Η Χρυσή Αυγή ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστική μεταξύ των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων στην ΕΕ. Θέλησε να δανειστεί σύμβολα από τον Εθνικοσοσιαλισμό… Η δίκη εναντίον της Χρυσής Αυγής ξεσκέπασε τους αυτόκλητους υπερασπιστές της πατρίδας ως άπληστους, οξύθυμους κλόουν, κάτι που κατάλαβε και το εκλογικό σώμα. Η ελληνική δημοκρατία άντεξε στη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή».

Πληροφορίες: DW.com

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Ακάρ: Κάναμε δοκιμή των S-400, αλλά δεν αποκλείουμε και αγορά Patriot

aitoloakarnanianews.gr

Κατηγορίες για σύσταση συμμορίας για την υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από την Λιβύη

aitoloakarnanianews.gr

Οι τουρκοκύπριοι άνοιξαν το σημείο που οδηγεί στα Βαρώσια, παρά την κατακραυγή

aitoloakarnanianews.gr

Τον χαρακτηρίζει ως «υποκινητή» των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον κατηγορεί ότι στέλνει εκεί ενόπλους από Συρία

aitoloakarnanianews.gr

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής «πετάει το γάντι» στις ΗΠΑ, λέει ότι η ενισχυμένη παρουσία τους στη Σούδα «αποσταθεροποιεί την περιοχή»

aitoloakarnanianews.gr

Το Τόκιο ενημερώνει τις ΗΠΑ ότι δεν θα αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από την υποδομή του 5G

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο