ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Η «μάχη» του ΣτΕ για την ελιά Καλαμών: Παρίσταται και ο Δήμος Αγρινίου

Η «μάχη» του ΣτΕ για την ελιά Καλαμών: Παρίσταται και ο Δήμος Αγρινίου


Στις 15/12 η εκδίκαση της προσφυγής των Μεσσήνιων στο ΣτΕ

Για τις 15 Δεκεμβρίου προσδιορίστηκε η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία η ποικιλία επιτραπέζιων ελιών «Καλαμάτα» εντάχθηκε στον Εθνικό κατάλογο δενδρωδών καλλιεργειών ως συνώνυμο της «Καλαμών».

Η υπόθεση που προέκυψε από την προσφυγή που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ»ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί στο ΣτΕ τον περασμένο Μάιο, όμως αναβλήθηκε.

Οι Μεσσήνιοι -υπενθυμίζεται- ζητούν ακύρωση της υπ’ αριθμ. 331/20735/7.2.2018 (ΦΕΚ Β’ 648/26-2-2018) απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και του υφυπουργού τότε Βασίλη Κόκκαλη, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο προϊόν τους, καθώς επίσης και στην εγχώρια αγορά, βυθίζοντας τη ζήτηση για ντόπιες ελιές και κατ’ επέκταση τις τιμές παραγωγού, ενώ, όπως λένε, θεωρείται απαράδεκτη από την Κομισιόν.

Η απόφαση υπεγράφη με το επιχείρημα ότι επικρατεί σύγχυση στις εμπορικές ονομασίες και… χάνονται ράφια στο εξωτερικό, προέβλεπε την ένταξη της ονομασίας «KalamataOlives» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς στον Εθνικό Κατάλογο.

Να σημειωθεί ότι κατά της αίτησης ακύρωσης της εν λόγω απόφασης, από τον Σύνδεσμο Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ, έχει αντιταχθεί ένας μεγάλος αριθμός φορέων μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Καθώς επίσης και αρκετοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, όπου παράγεται το 45% της εγχώριας παραγωγής ελιάς Καλαμών, όπως  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Μεσολογγίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κλπ. Ενώ πλέον στην εκδίκαση στο ΣτΕ θα παρέμβει και ο Δήμος Αγρινίου.

  • Τα επιχειρήματα των Αιτωλοακαρνάνων και των φορέων της επιτραπέζιας ελιάς

Η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών τον όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμου του όρου «Καλαμών» έδωσε λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς του προϊόντος την τελευταία εικοσαετία. Αν ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση οι συνέπειες θα είναι:

-Η μείωση των ποσοτήτων του εμπορικού τύπου «KalamataOlives» που εξάγονται και προσπορίζουν στη χώρα πλέον των €200 εκατ., σε όφελος των ανταγωνιστών, από άλλα κράτη, οι οποίοι θα καλύψουν το κενό.

-Η επακόλουθη μείωση από αδυναμία απορρόφησης όλης της παραγόμενης ποσότητας των ελαιοπαραγωγών από τη μεταποίηση/εξαγωγή (το 90% του παραγόμενου προϊόντος εξάγεται) και κατά συνέπεια η σίγουρη κατακρήμνιση των τιμών ελαιοπαραγωγού.

– Το δικαιολογημένο ξέσπασμα της αγανάκτησης των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας που παράγουν το 97% του ελληνικού προϊόντος που θα αναγκαστούν να οδηγήσουν μεγάλο μέρος του προϊόντος τους στην έκθλιψη, για να εισπράξουν την τιμή “απόσυρσης” μέσω του ελαιολάδου €0,30 ανά κιλό, έναντι €2 το κιλό που εισέπρατταν στην επιτραπέζια χρήση, τουλάχιστον πριν από την έναρξη της πανδημίας και την μεγάλη πτώση στη ζήτηση.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Η πρωτιά Κικίλια στις δημοσκοπήσεις κάτι δείχνει

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Παγκόσμια Ημέρα πλυσίματος χεριών: Ενημέρωση απο τους εργαζόμενους στις Δομές Αστέγων του Δήμου Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Μακρυνεία: Απέσπασε από λογαριασμό 9.150 ευρώ με το πρόσχημα της αγοράς λιπασμάτων

aitoloakarnanianews.gr

Άνεσις: Πρεμιέρα την Τρίτη για την Κινηματογραφική Λέσχη με την ταινία “Καλπάζοντας με το Όνειρο”

aitoloakarnanianews.gr

Θλίψη στο Αγρίνιο: Νεκρός ταξιτζής που νοσηλευόταν με κορονοϊό

aitoloakarnanianews.gr

Τριήμερο με αφιέρωμα στο Νορδικό Κινηματογράφο στο Ελληνίς – aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Συλλαλητήριο από το Ε.Κ.Α. την Τρίτη 13 Οκτώβρη

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο