ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Θωμάς Κουτσουπιάς: Η νέα εποχή έχει ήδη ανατείλει

Θωμάς Κουτσουπιάς: Η νέα εποχή έχει ήδη ανατείλει


Η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου στο διαδικτυακό συνέδριο για του energypress για τις ΑΠΕ.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με πολλά από τα καθοριστικά θέματα του ενεργειακού τομέα και ειδικά του τομέα της «πράσινης» ενέργειας να είναι ανοιχτά, το energypress διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το συνέδριο «renewable & storage forum» με αντικείμενο, φυσικά, τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 12 και αύριο Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, σε digital μορφή που επιβάλλει η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας. Το συνέδριο μεταδίδεται livestreaming με ελεύθερη πρόσβαση μέσω του energypress, αλλά και των social media.

Στα θέματα που απασχολούν το συνέδριο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η λειτουργία του target model, το νέο σχήμα ανταγωνιστικών διαδικασιών, το σύστημα στήριξης του ΕΛΑΠΕ, η διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, οι αντοχές και οι ανάγκες των δικτύων.

Επίσης, η πρόοδος σε τεχνικό, θεσμικό και ρυθμιστικό επίπεδο όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, οι τεχνολογικές εξελίξεις εναλλακτικών μορφών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και τα νέα δεδομένα όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης.

Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και η συμμετοχή των καταναλωτών στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι, είναι το θέμα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΟΥ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Στην εισήγησή του κ. Κουτσουπιάς παρουσίασε αρχικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει, δίδοντας, φυσικά, ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έχει παρουσία σχεδόν ενός αιώνα, δραστηριοποιείται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με υποκαταστήματα, θυγατρικές και συνεργασίες που έχει αναπτύξει, έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που οι παραγωγοί έχουν ανάγκη. Διατηρεί εργοστάσια επεξεργασίας – τυποποίησης προϊόντων (βρώσιμης ελιάς, ζωοτροφών, γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ, μηδικής, ξηραντήρια καλαμποκιού, βιομηχανικά σφαγεία), ενώ υλοποιεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας.

Στον τομέα των ΑΠΕ, ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ υπήρξε πρωτοπόρος, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για τη δημιουργία των οποίων εργάστηκε κατά τρόπο που «οδηγό» και «υπόδειγμα», αφού κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ,  που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πεντακόσιες περίπου οικογένειες της περιοχής.

Σήμερα, ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρόνοιες του Νόμου 4513 του 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, με τον οποίο η χώρα μας υιοθέτησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., προχωρά σε μεγάλη επένδυση στην Αιολική Ενέργεια, με 10 Ενεργειακές Κοινότητες και με πάρκα ισχύος 168 MW.

Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο, αφού φέρνουν ουσιαστική ανάπτυξη για την οικονομία και δεν αφορούν μόνο μια μικρή elite επενδυτών, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία 1.750 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα.

«Καμία άλλη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε τόσο κόσμο, με τέτοιο οικονομικό αποτέλεσμα και με τέτοια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θέμα που είναι κυρίαρχο στον πλανήτη και που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, για έναν βιώσιμο κόσμο», διαπίστωσε ο κ. Κουτσουπιάς.

  • Μάλιστα, τα Αιολικά έργα της Ένωσης Αγρινίου είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά έργα και τις εκεί 6 Ενεργειακές Κοινότητες, με τον κ. Κουτσουπιά να προχωρά σε αναλυτική παρουσίαση της «Κοιλάδας του Ηλίου», του μεγαλύτερου αυτή την ώρα πάρκου στη χώρα, στην περιοχή της Κατούνας.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί, ως προς το κατασκευαστικό του κομμάτι και μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνει η σύνδεση με το δίκτυο, για να τεθεί σε λειτουργία και να αρχίσει να αποδίδει το σημαντικότερο ίσως «κοινωνικό έργο» στη σύγχρονη Αιτωλοακαρνανία.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς, η Ένωση Αγρινίου ομαδοποίησε τα επί μέρους έργα και ανέλαβε η ίδια να κατασκευάσει τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ενταχθούν στο σχεδιασμό και να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου, όπως άλλωστε έχει στην πράξη αποδειχθεί από τις απορριπτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε μεμονωμένους παραγωγούς.

Η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, σε αυτή μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων και το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου τόνισε, τέλος, ότι τα έργα ΑΠΕ του Συνεταιρισμού και των Ενεργειακών Κοινοτήτων υπηρετούν την «ενεργειακή δημοκρατία» και έχουν τριπλή στόχευση:

α) την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας»

β) την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για χιλιάδες οικογένειες

γ) την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.

Πηγή: e-ea.gr

Με το κεφάλι ψηλά αποχώρησε ο Βάρρας

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα εξαπάτηση ηλικιωμένης από “μαϊμού” υπαλλήλους της ΔΕΗ,στη Γαβαλού

aitoloakarnanianews.gr

Επικίνδυνο το νερό στο Αγρίνιο;

aitoloakarnanianews.gr

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Αγώνες dragster στο αεροδρόμιο του Αγρινίου – Αξιοποίηση που «γκαζώνει»

aitoloakarnanianews.gr

Καπναποθήκες Ηλιού. «Άνευ αιτίου ουδέν εστίν» (Αριστοτέλης)

aitoloakarnanianews.gr

Λ. Δημητρογιάννης: Δύο νέα παρατηρητήρια εποπτείας ποιότητας υδάτων μεταξύ ποταμού Αχελώου, λίμνης Καστρακίου και ποταμού Ζέρβα

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο