ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

«Θωρακίζεται» το παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, 09:52

Χανιά: «Θωρακίζεται» το παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων

«Θωρακίζεται» το βόρειο παραλιακό μέτωπο της πόλης των Χανίων στην περιοχή του Κουμ – Καπί καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικιστικά και τουριστικά σημεία της πόλης.

Για την συγκεκριμένη περιοχή εκπονείται ήδη η μελέτη για την ανάπλαση της λιμενικής ζώνης από τους μελετητές που έλαβαν το 1ο βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η αρχιτεκτονική προμελέτη έχει υποβληθεί και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων καλείται πλέον να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, δηλαδή την εκπόνηση των υποστηρικτικών και συνοδών μελετών, καθώς με την αρχιτεκτονική μελέτη ξανασχεδιάζεται το όριο ξηράς-θάλασσας και αντί του σημερινού κρηπιδώματος προτείνονται νέες διαμορφώσεις με τη μορφή προβόλου, προσβάσεις στη θάλασσα και στην αμμουδιά με ράμπες και σκάλες και υπόγειοι χώροι υγιεινής. Ωστόσο, η εικόνα που έχει αποτυπωθεί για την περιοχή επιβάλει την εκπόνηση τριών επιπλέον μελετών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τεχνική έκθεση του Λιμενικού Ταμείου, «στην περιοχή του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί Χανίων τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης που έχουν ως επακόλουθο τη μείωση του ενεργού πλάτους της αμμώδους παραλίας και τη δημιουργία σπηλαιώσεων στα παρακείμενα έργα υποδομής. Τα αρχικό υλικό κατασκευής και πλήρωσης της παραλιακής ζώνης είναι χαμηλής ποιότητας και ο κρηπιδότοιχος δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία για την παραλιακή ζώνη που είναι συνεχώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα όλες οι κατασκευές (κατοικίες, δρόμοι, αγωγοί δικτύων.) του παραλιακού μετώπου να βρίσκονται σε επισφάλεια και να απαιτούνται άμεσα έργα προστασίας». 

Στο πλαίσιο αυτό το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην ανάθεση τριών ακόμα μελετών. Πρόκειται για τη γεωτεχνική μελέτη, την ακτομηχανική – λιμενική μελέτη και τη στατική μελέτη.

Η γεωτεχνική μελέτη αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής με την κατάλληλη διερεύνηση των ιζημάτων για τις ανάγκες της ακτομηχανικής μελέτης, ενώ θα εκπονηθεί και μελέτη θαλάσσιων θεμελιώσεων για τις ανάγκες της στατικής μελέτης για τις νέες διαμορφώσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης. Η Ακτομηχανική και Λιμενική μελέτη θα διερευνήσει τις φυσικές διεργασίες στην περιοχή ώστε να προκύψει η βιωσιμότητα του έργου και η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας των νέων κατασκευών και συγκράτησης της νέας παραλίας, καθώς και τη θωράκιση της ακτής έναντι της διάβρωσης με την εξέταση διάφορων λύσεων για την επιλογή της βέλτιστης για την υπό εξέταση περιοχή.

Η Στατική Μελέτη αφορά στη διερεύνηση της στατικής ευστάθειας των προτεινόμενων από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έργων στο παράκτιο μέτωπο του Κουμ- Καπί σε σχέση με τα απαιτούμενα έργα προστασίας της ακτής από τη διάβρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, 09:52

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Οι τελικές ποινές για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής

aitoloakarnanianews.gr

Βασάνιζαν το παιδί τους χωρίς έλεος

aitoloakarnanianews.gr

Ηλεκτρονικά ραντεβού για την εξυπηρέτηση πολιτών ξεκίνησε να εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

aitoloakarnanianews.gr

Δύο συλλήψεις και οχτώ προσαγωγές στα επεισόδια του Ασπρόπυργου

aitoloakarnanianews.gr

Ιερέας λειτουργούσε με πιστούς στη Χαλκιδική  – Πρόστιμα, συλλήψεις και τραυματίες

aitoloakarnanianews.gr

Θάνατος άντρα ξένης καταγωγής στην Ασπροβάλτα

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο