ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός (1868 – 10 Οκτωβρίου 1938)

Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός (1868 – 10 Οκτωβρίου 1938)

Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός -Ένας ακόμα γνήσιος Αθωνίτης

Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός -Ένας ακόμα γνήσιος Αθωνίτης

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ελευθέριος Παύλου Δουρουντάκης στο χωριό Γεράνι των Χανίων της Κρήτης. Εργάσθηκε ως δάσκαλος. Ήταν συμμαθητής και φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1890 προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου και το 1893 εκάρη μοναχός. Το 1893 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1896 πρεσβύτερος. Το 1900 προήχθη σε προϊστάμενο.
«Υπήρξε μια δυναμική πνευματική παρουσία στη μονή της μετανοίας του, την οποία υπηρέτησε από διάφορες σημαντικές θέσεις. Σημα¬ντική ήταν και η συμμετοχή του στα κοινά της μοναστικής πολιτείας». Χρημάτισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής για τη σύνταξη του Κα¬ταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους το 1924. Το 1925 εξέδωκε βιβλίο για τη μονή του και το 1933 κατάλογο των χειρογράφων της. Το πρώτο βιβλίο του αφιερώνεται: «Ταις μακαρίαις ψυχαίς των τον ασκητικόν δίαυλον καρτερικώς εν τη ιερά και ευαγεί ταύτη μονή ανυσάντων και άχρι θανάτου μοχθησάντων υπέρ αυτής και εν αυτή ευσεβώς τον βίον καταλυσάντων λίαν ευλαβώς ανατίθησιν, ο πονήσας».
Για τις πολλές του υπηρεσίες προς τον ιερό τόπο και την Εκκλησία παρασημοφορήθηκε με τον άργυρό σταυρό του Σωτήρος. Κατά το μοναχολόγιο της μονής, «διεκρίνετο διά την ευχέρειαν αυτού του προσφωνείν λόγους εις γλώσσαν ωραίαν εις διαφόρους επισήμους επισκέπτας και εις τας τραπέζας των πανηγύρεων».
Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 10.10.1938 στη μονή της μετανοίας του, «αφήνοντας μνήμη δυναμικού και γνήσιου Αθωνίτη ασκητού».

Πήγες – Βιβλιογραφία:
Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, α.ά. 25. Αντωνίου Στιβακτάκη, Κρήτες Αγιορείτες Μοναχοί, Ιεράπετρα 2007, σσ. 81-82.

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α’ – 1901-1955, σελ. 325, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Παντού μπορεί ν’ αγιάσει κανείς.

aitoloakarnanianews.gr

Μνήμη των εν τοις Ευγενίου ευρεθέντων Μαρτύρων

aitoloakarnanianews.gr

Ιερομόναχος Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886 – 24 Οκτωβρίου 1983)

aitoloakarnanianews.gr

Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής Επίσκοπος Παρίου

aitoloakarnanianews.gr

Παπα-Τύχων, Πώς τον είδε ο ιερέας την τελευταία μέρα πριν κοιμηθεί και η επίσκεψη του 40 μέρες μετά!

aitoloakarnanianews.gr

Ιερομόναχος Γυμνάσιος Κολιτσιώτης (1899 – 1 Μαρτίου 1965)

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο