ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Καμαρούλα: Εκδήλωση-αφύπνιση για τον καρκίνο του μαστού

Καμαρούλα: Εκδήλωση-αφύπνιση για τον καρκίνο του μαστού


Στο Κοινοτικό Γραφείο της Καμαρούλας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της Καμαρούλας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και άλλα γυναικολογικά ζητήματα.

Η Πρόεδρος του συλλόγου Νεκταρία Πλάκα – Χριστάκη και η Γραμματέας Κωνσταντίνα Μαραγιάννη – Δανιά τόνισαν: «Η ενημέρωση – εκδήλωση αφορούσε επί της ουσίας κάθε είδους καρκίνο που μπορεί να αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίζει μια γυναίκα με βασικότερο αυτό του μαστού. Σκοπός και στόχος μας ήταν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε προληπτικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζουν. Η γνώση σε κάθε ζήτημα είναι το πρώτο βασικό και μεγάλο βήμα. Με γνώμονα αυτό διοργανώσαμε την εκδήλωση αυτή που είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε. Η επιστημονική προσέγγιση έγινε από την Κοινωνική Λειτουργό και την Επισκέπτρια Υγείας της 1ης και 3ης ΤΟΜΥ Αγρινίου και τις ευχαριστούμε».

Η Πρόεδρος του συλλόγου Νεκταρία Πλάκα – Χριστάκη

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Εμβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως π.χ. τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει τον πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία.

Από την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

Στις μικρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, όπου λόγω πυκνότητας του μαστού η μαστογραφία έχει μειωμένη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα μικρό καρκίνο, η γυναίκα μπορεί να ελέγχει τους μαστούς της με κλινική εξέταση και υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα.

Σε νέες, αλλά «υψηλού κινδύνου» γυναίκες, ο έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει και με μαγνητική μαστογραφία εφόσον το κρίνει ο γιατρός τους.

Οι νέες γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση από χειρουργό μαστού) κάθε τρία χρόνια.

Εάν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα πρέπει να γίνεται ένα υπερηχογράφημα μαστού. Τα συχνότερα ευρήματα είναι καλοήθη, όπως οι απλές κύστεις, τα ινοαδενώματα, τα θηλώματα και οι φυλλοειδείς όγκοι.

Οι κύστεις και τα ινοαδενώματα συνήθως δεν απαιτούν αφαίρεση.

Περιπτώσεις μαστού με καλοήθη ογκίδια που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση είναι:

Οι φυλλοειδείς όγκοι γιατί λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, έχουν τάση να υποτροπιάζουν και μπορεί αργότερα να εξαλλαγούν σε κακοήθη σαρκώματα.

Τα μεγάλα ινοαδενώματα  μόνον εφόσον μεγαλώνουν συνεχώς , ξεπερνώντας τα 2 εκ. διότι δε μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τους φυλλοειδείς όγκους, παρά μόνο μετά την αφαίρεσή τους.

Τα θηλώματα διότι μπορεί να εξαλλαγούν με την πάροδο των ετών.

Η σκληρυντική αδένωση και οι άτυπες συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις.

Εφημερίδα Συνείδηση

Lockdown: Ανοχή για το τρέξιμο σε πάρκα και τις βόλτες στο βουνό

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Κ.Α.: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των μαθητών

aitoloakarnanianews.gr

H ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου για τον πρόεδρο του Δ.Σ. που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

aitoloakarnanianews.gr

«Ιστορία ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» από το Δη.Πε.Θε.Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο βίντεο με το στολισμένο Αγρίνιο

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο:Έξι νέα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας το τελευταίο 24ωρο

aitoloakarnanianews.gr

Ψήφισμα για την απώλεια του Β.Τσακανίκα από τον φιλολογικό – λογοτεχνικό όμιλο “Κ. Χατζόπουλο” – aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο