ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Καπναποθήκες Ηλιού : Εν αναμονή του πορίσματος

Καπναποθήκες Ηλιού : Εν αναμονή του πορίσματος


  • Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού θα κρίνει  για την κατεδάφιση του μνημείου εν όλω ή εν μέρει
  • Το ίδιο είχε γίνει και στο παρελθόν, αλλά δεν έγινε τίποτα

Ένα ακόμη τμήμα της στέγης του ιστορικού, αλλά ετοιμόρροπου, κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό με τη στέγη του κτιρίου τα τελευταία τρία χρόνια. Και από τη στιγμή που πλέον μοιάζει δεδομένο πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα διάσωσης και αξιοποίησης του κτιρίου, ο δήμος Αγρινίου αναμένει το πόρισμα της αρμόδια επιτροπής του Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει για το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο η διαδικασία κατεδάφισής του εν όλω ή εν μέρει.

Η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων σε περίπτωση που εισηγείται την κατεδάφιση του μνημείου εν όλω ή εν μέρει και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου, σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν εισηγείται την κατεδάφιση του μνημείου εν όλω ή εν μέρει. Αυτή η δεύτερη περίπτωση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον το κτίριο μοιάζει απίθανη.

Εξάλλου, και στο παρελθόν ανάλογη επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού είχε αποφασίσει την υποστήλωση του κτιρίου με σωστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, είχε εκδοθεί το 2015 και σχετική υπουργική απόφαση, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ… Επίσης και παλαιότερα το 2004 είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η καθαίρεση τμήματος της τοιχοποιίας της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, καθώς επίσης και της διώροφης μεταγενέστερης προσθήκης καιτης επισκευής του υπόλοιπου κτηρίου, ωστόσο δεν έγινε τίποτα. Όπως γενικότερα δεν έγινε τίποτα από το 2002 (!) που το κτίριο των Καπναποθηκών Ηλιού είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο το κτίριο και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του.

Ωστόσο το ετοιμόρροπο κτίριο αποτελεί «βόμβα» πλέον για την περιοχή της οδού Μεσολογγίου. Και μάλλον είμαστε τυχεροί που ακόμη δεν έχει «εκραγεί» αυτή τη «βόμβα». Γι’ αυτό λοιπόν αυτή τη φορά πρέπει όσα αποφασιστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να υλοποιηθούν.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Ανέβηκε η στάθμη των τεχνητών λιμνών : Κίνδυνος πλημμυρών στις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου

 

 

 

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αγρίνιο: Κλειστό για 14 ημέρες το 1ο Γυμνάσιο με εντολή του ΕΟΔΥ

aitoloakarnanianews.gr

KNE: Ντοκιμαντέρ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940: Όταν η ιστορία γίνεται δύναμη…

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: 28 πρόστιμα χθες για μάσκα και άσκοπες μετακινήσεις

aitoloakarnanianews.gr

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αγρινίου με τους υγειονομικούς φορείς της πόλης (ΦΩΤΟ)

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Αγρινίου: Συμμετοχή Νέων στη δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»

aitoloakarnanianews.gr

Φόβος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας – aitoloakarnanianews.gr

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο