ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Κωνσταντόπουλος: «Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»

Κωνσταντόπουλος: «Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»


«Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας – Η Αιτωλοακαρνανία στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση και μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα και τη θέση του για την ανάγκη επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο με άμεση συγκρότηση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού για την παραμονή και λειτουργία των Τμημάτων στο Αγρίνιου, καθώς και την ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου επανέλαβε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντόπουλος τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και στήριξε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για άμεση απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής για την κατάργηση και μεταφορά των εν λόγω τμημάτων στην Πάτρα. Τόνισε και ο ίδιος την ανάγκη της ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί με αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στις αποφάσεις για ίδρυση πανεπιστημίων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ και σε πολιτικές αποφάσεις που πλήττουν συνεχώς με τρόπο απαράδεκτο τις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Πρότεινε την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού στην οποία θα ενταχθούν τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του. Τόνισε άλλωστε ότι το ΔΠΠΝΤ καταργήθηκε το 2019 με πολιτική απόφαση, ενώ διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημείωσε μάλιστα, ότι το Τμήμα αυτό είχε βάση εισαγωγής κοντά στα 12.000 μόρια, ενώ σήμερα η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει πολλά Τμήματα ανά την Ελλάδα σε κλείσιμο.

Υπογράμμισε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι δεδομένων των εξαιρετικών αυτών υποδομών υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος επέμεινε στην επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Σημείωσε τέλος, ότι με σεβασμό στο άρθρο 16 και στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, τα πανεπιστήμια θα πρέπει τα ίδια να επανέλθουν και να προτείνουν λύσεις μέσα από αξιολόγηση.

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Πάτρα: Νέο πρόστιμο και λουκέτο σε κατάστημα εστίασης

aitoloakarnanianews.gr

Ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου ξεκινά το 56ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού Πάτρας

aitoloakarnanianews.gr

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: Πρωτοβουλία για νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων

aitoloakarnanianews.gr

Φαρμάκης:”Η Περιφέρεια με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται στα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κακοκαιρία”

aitoloakarnanianews.gr

Δυτική Ελλάδα: Τέσσερις παραβάσεις για μη χρήση μάσκας την Πέμπτη

aitoloakarnanianews.gr

ΑΔΜΗΕ: Να συνεχιστούν οι εργασίες στη γραμμή Μεγαλόπολης – Πάτρας

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο