ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Λιβύη: Διορία έως την Παρασκευή για τον ορισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές

Λιβύη εκλογές

Η πιο κρίσιμη, ίσως, εβδομάδα των τελευταίων μηνών για το μέλλον της Λιβύης ξεκινά σήμερα στην Ελβετία, όπου άρχισε η συνέλευση των 75 αντιπροσώπων της χώρας για τον ορισμό της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι αντιπρόσωποι έχουν διορία έως την Παρασκευή για να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό, τους δύο αναπληρωτές του και τα τρία μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου από έναν κατάλογο με 45 ονόματα, τον οποίο παρουσίασε το Σάββατο η UNSMIL, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Το μεταβατικό αυτό κυβερνητικό συμβούλιο θα αναλάβει να “επανενώσει τους θερμούς του κράτους και να διασφαλίσει την ασφάλεια” μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΟΗΕ: “Εκλογές με κάθε κόστος”

Η επικεφαλής των συνομιλιών και έως σήμερα ειδική απεστλαμένη του ΟΗΕ στην Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς κάλεσε τους συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό διάλογοι «να τηρήσουν με κάθε κόστος» τη δέσμευσή τους να διεξαχθούν εκλογές στην εμπόλεμη χώρα στο τέλος του έτους.

“Έχετε βάλει ανεξίτηλο σημάδι στο ημερολόγιο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου φέτος. Αυτή η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους συμπατριώτες σας, είναι μία δέσμευση η οποία πρέπει να τηρηθεί με κάθε κόστος”, τόνισε η Στέφανι Γουίλιαμς.

“Ο λαός της Λιβύης σάς στηρίζει. Σας στηρίζει και εύχεται να πετύχετε. Έχει ανάγκη να πετύχετε. Μην τον απογοητεύσετε”, υπογράμμισε.

Οι βασικές αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη είναι δύο: Από τη μία, στα δυτικά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ( GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και στηρίζει η Τουρκία, και από την άλλη ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων.

Μετά την αποτυχία της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 ο Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία τον Οκτώβριο και ξεκίνησαν διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ενδολιβυκός διάλογος ξεκίνησε στην Τυνησία τον Νοέμβριο του 2020.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Forbes: Τη μοίρα του Ιράν μπορεί να έχει η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας

aitoloakarnanianews.gr

Γιατί η Ουάσινγκτον «δείχνει» τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ως «εγκέφαλο» της δολοφονίας Κασόγκι

aitoloakarnanianews.gr

Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

aitoloakarnanianews.gr

“Λευκός καπνός” αναμένεται να βγει σήμερα στην Ιταλία, με τον “σούπερ Μάριο” να σχηματίζει κυβέρνηση

aitoloakarnanianews.gr

Επανεμφανίστηκε μετά από ένα χρόνο η μυστηριώδης σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν (Photo)

aitoloakarnanianews.gr

Ελέγχεται ξανά ως προς την αποτελεσματικότητά του από τον Π.Ο.Υ.

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο