AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Μήπως είστε εθισμένοι στο φαγητό; Ελέγξτε αυτά τα έξι σημάδια


Μήπως είστε εθισμένοι στο φαγητό; Τι είναι ο εθισμός στο φαγητό και πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα


Ο εθισμός στο φαγητό είναι μία καταναγκαστική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κατανάλωση εύγευστων τροφίμων όπως αυτά που είναι πλούσια σε λίπος, αλάτι ή ζάχαρη. Επηρεάζει έντονα την ψυχική κατάσταση και ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο των διατροφικών συνηθειών.

Όπως κάθε εθισμός, χαρακτηρίζεται από ακατανίκητη τάση για κατανάλωση φαγητού και από την ύπαρξη στερητικών συμπτωμάτων, όπως άγχος και εκνευρισμός, στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτό.

Όπως οι εθιστικές ουσίες, τα εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα ενεργοποιούν νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ευφορία, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Μήπως είστε εθισμένοι στο φαγητό;  Τα συμπτώματα του εθισμού στο φαγητό

Η κλίμακα εθισμού στο φαγητό του Yale περιλαμβάνει τα πρώτα διαγνωστικά κριτήρια για τη διάγνωση την εν λόγω διαταραχής. Ποια είναι αυτά;

Όρεξη για φαγητό ακόμη και όταν υπάρχει αίσθηση πληρότητας: Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αισθάνεστε «πεινασμένοι» αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Αν παρ’ όλα αυτά συχνά επιθυμείτε να καταναλώνετε ορισμένες τροφές ενώ έχετε χορτάσει, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη εθισμού.

Κατανάλωση τροφίμων σε ακραίες ποσότητες: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού αποτελεί μία ακόμη συμπεριφορά εθισμού, κατά την οποία κάποιος χάνει τη δυνατότητα να σταματήσει να τρώει, ακόμη και όταν ο οργανισμός του δεν αντέχει άλλο.

Απόκρυψη της κατανάλωσης τροφίμων: Η προσπάθεια να αποκρύψετε τα γεύματα που καταναλώνετε αποτελεί ένα ακόμη συχνό σύμπτωμα του προβλήματος, το οποίο συνοδεύεται από ένα έντονο αίσθημα ενοχής και ντροπής.

Μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση: Ένα ακόμη σύμπτωμα του εθισμού στο φαγητό είναι η αρνητική του επίδραση στις σχέσεις και την κοινωνική ζωή. Οι εθισμένοι αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις, χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε απολάμβαναν ή απομονώνονται από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους.

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι που πάσχουν από εθισμό στο φαγητό μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όπως αίσθημα άγχους, θυμού ή κατάθλιψης όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να φάνε.

Απώλεια Ελέγχου: Τα άτομα με εξάρτηση από το φαγητό έχουν μειωμένο αυτοέλεγχο και αποτυγχάνουν επανειλημμένα να θέσουν κανόνες στον εαυτό τους.

ΠΗΓΗ

Source link

Related posts

Street style και αυθεντικότητα στο πάρτι για τα 50 χρόνια Timberland!

Πως το πλυντήριο πιάτων θα κάνει τη ζωή σας εύκολη;

Ζάχαρη: Πώς δεν θα πάρεις κιλά χωρίς να την βγάλεις από τη διατροφή σου

Αφήστε ένα σχόλιο