ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Μία ανασα πριν «κρεμάσει» το ΕΣΥ στην Αχαΐα – «Καμπανάκι» με απεργία από τους γιατρούς

Στο παραπέντε της κατάρρευσης – εάν δεν έχει συμβεί ήδη – βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Αχαΐας καθώς εν μέσω κορονοϊού, υπάρχουν ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ ενώ το 30% των οργανικών θέσεων γιατρών παραμένει παρά την ύπαρξη της πανδημίας κενό.

Η πρώτη αντίδραση για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια υγεία στην περιοχή, που βρίσκονται καθημερινά «αντιμέτωπα» με τον covid-19 – η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας ,με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να κατεβάζουν «ρολά» την προσεχή Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την κινητοποίηση η ΕΙΝΑ, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία σοκάρουν, σε ότι αφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν παρά τις εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην περιοχή .

Οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, τα κενά σε κάλυψη οργανικών θέσεων που στα νοσοκομεία του νομού αγγίζουν το 30%, η στέρηση του δικαιώματος για διενέργεια δωρεά του τεστ για τον covid-19 είναι μερικά μόνο από τα όσα βγάζουν τους γιατρούς στο δρόμο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Η ΕΙΝΑ σε ανακοίνωσή της σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αναφέρει τα εξής:

Για την περιοχή της Αχαΐας η κατάσταση είναι ανάλογη με την πανελλαδική εικόνα. Από τις 500 οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαίας (ΠΓΝΠ, ΓΝ Πατρών, Καραμανδάνειο , ΝΜ Αιγίου και ΝΜ Καλαβρύτων) κενές είναι οι 139, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30%. Το τελευταίο 7μηνο δεν έγινε καμιά σχεδόν πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το ποσοστό των κενών θέσεων είναι άνω του 40%,ενώ το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ούτε καν τους συναδέλφους που πήραν άδειες ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Χαρακτηριστικό της απαξίωσης, οι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι επικουρικοί του Αγίου Ανδρέα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες του νομού και της ευρύτερης περιοχής είναι 6 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ και 3 ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών, όλες με το ήδη υπάρχον μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει ακόμα διορισθεί το σύνολο των γιατρών και δεν έχουν λειτουργήσει τα αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής. Παραμένουν σε υπολειτουργία,  με αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης , απειλούμενα ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμημάτα νοσοκομείων του νομού λόγω της υποστελέχωσης τους.

Στις 24/09 απεργούμε. Μόνη διέξοδος ο αγώνας μας.  Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό απαιτούμε:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία για να καλυφθούν οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες.
  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.
  • Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των επικουρικών με μετατροπή σε οργανικές των θέσεων που καλύπτουν και ταυτόχρονη άμεση προκήρυξή τους
  • Μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς προϋποθέσεις και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, και εφαρμογή του ανάλογα με τις ανάγκες.

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Νικολόπουλος : Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

aitoloakarnanianews.gr

Δυτική Ελλάδα: Φοιτητές τρέχουν να προλάβουν να φύγουν από την Πάτρα, πριν το lockdown

aitoloakarnanianews.gr

Lockdown στη Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:0

aitoloakarnanianews.gr

Πάτρα: Η ζήτηση κλινών λόγω κορονοϊού και συγκεντρώσεις προκαλούν «Βέρτιγκο» σε ΕΛ.ΑΣ. και 6η ΥΠΕ

aitoloakarnanianews.gr

Γιάννης Καρβέλης: Ανοίγουν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στο Νοσοκομείο Πύργου

aitoloakarnanianews.gr

Νέα συνάντηση για το λιμανάκι των Αλυκών είχε Φ. Ζαΐμης στην Αθήνα

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο