ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Μεγάλη Ζήτηση για Ελαιόλαδο και Γαλακτοκομικά το 2021

Μεγάλη Ζήτηση για Ελαιόλαδο και Γαλακτοκομικά το 2021

Θετικές εμπορικές ισορροπίες αποτυπώνει η τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν για τα αγροτικά εμπορεύματα, που κάνει λόγο για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου στη νέα εμπορική χρονιά, έλλειμμα στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ που ευνοεί τιμολογιακά το σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι αλλά και μεγέθυνση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εξερχόμενες από το σοκ που υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών προϊόντων την περασμένη άνοιξη, βρίσκουν δρόμο στρωμένο προς την περαιτέρω ανάπτυξη τους, αφού μια σειρά συγκυριών διαμορφώνουν ευνοϊκές ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης. Αυτό υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Γεωργίας της Κομισιόν, DG AGRI, στην τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των εν λόγω αγορών.

Αύξηση κατανάλωσης ελαιολάδου

Συγκεκριμένα, η περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ΕΕ στο 3,5% κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή της Ελλάδας (280.000 τόνοι) και της Ιταλίας (290.000 τόνοι) παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού και των υπηρεσιών τροφίμων αναμένεται ότι θα στηρίξουν την αγορά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι καιρικές συνθήκες στην Ιβηρική χερσόνησο δεν ευνόησαν τους ελαιοκαλλιεργητές με αποτέλεσμα χαμηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής για το 2020/21 που στην Ισπανία δεν ξεπερνούν τους 1,5 εκατ. τόνους και στην Πορτογαλία τους 100.000.

Μεγάλη ζήτηση για Γαλακτοκομικά

Η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2 εκατ. τόνοι, ενώ  οι εισαγωγές στην ΕΕ αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά 58% λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας σε χώρες εκτός ΕΕ.

Μεγαλύτερη ζήτηση για σκληρό

Στις εκτατικές καλλιέργειες, η παραγωγή δημητριακών είναι μειωμένη κατά 6,8% για την περίοδο 2020/2021, με την κατανάλωση να παραμένει σχετικά σταθερή στ -0,3%. Σε αυτό το πλαίσιο οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες περιορίζονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές κατά 2,1% ώστε να ισορροπήσει το κενό στη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για δημητριακά πέραν του μαλακού, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού αναμένεται να ενισχυθεί.

Παράλληλα και η αγορά ψυχανθών εμφανίζει μια ισορροπία που διαμορφώνει ανοδικές τάσεις στην αγορά. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα σημειώσει αύξηση 5,1% την περίοδο 2020/2021, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 11% όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά 10%.

Αυξημένες κατά 5% οι εξαγωγές τυριών

Η παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκά τυριά παραμένει σε θετικούς ρυθμούς, με αύξηση των αποστολών στην Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Νότια Κορέα και την Ουκρανία να καλύπτουν και με το παραπάνω τις απώλειες στην αγορά των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%, όσο η παραγωγή αυξάνεται κατά  0,7%. Το 2021, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στα κανάλια διανομής ώστε να διευκολυνθεί μια αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 0,5% λέει η DG AGRI, η οποία κρίνει απαραίτητη μια περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 0,5%.

Ισορροπημένη η αγορά μήλων

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 11,5 εκατ. τόνους στο εμπορικό έτος 2020/21, 2% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Με το απόθεμα από την καμπάνια 2019/20 σχεδόν ανύπαρκτα, η αγορά φαίνεται καλά ισορροπημένη.

Η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί στα 14,7 κιλά κατά κεφαλή. Αυτό είναι 8% κάτω από το επίπεδο 2019/20, όταν η κατανάλωση έφτασε στο υψηλά επίπεδα ρεκόρ επηρεασμένα από την οικιακή κατανάλωση. Οι εξαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% σε σύγκριση με το 2019/20. Περίπου το 30% της παραγωγής μήλων στην ΕΕ το 2020/21 (3,4 εκατομμύρια τόνοι) θα χρησιμοποιηθεί για επεξεργασία (+ 6% από έτος σε έτος). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια φαινομενική κατανάλωση πάνω από το προηγούμενο έτος (+ 9%).

Πηγή: agronews.gr

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

534 ευρώ , ΟΑΕΔ επιδόματα , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Τα τελευταία ΝΕΑ

aitoloakarnanianews.gr

Oι τράπεζες στηρίζουν το ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας

aitoloakarnanianews.gr

Ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου λέει το διαΝΕΟσις

aitoloakarnanianews.gr

Επενδύσεις αγροτών με 370 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ξεκλειδώνει η Ευρωβουλή

aitoloakarnanianews.gr

Η ΕΔΟΚ βάζει «στοπ» σε σποτ υπονομευτικό για το ελληνικό αρνί

aitoloakarnanianews.gr

Συλλεκτική μπίρα October Fest από τις Ζυθοποιίες Πηνειού και Αναστασίου

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο