ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Μετασυλλεκτική αντιμετώπιση βακτηριώσεων στο Βαμβάκι λόγω πράσινου σκουληκιού

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα αγροτεμάχια των οποίων το έδαφος είναι αργιλώδες (βαρύ), όπου κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής μορφής) πριν το όργωμα, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις οδηγίες της ΔΑΟΚ Δράμας

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας έχουν αποδείξει ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά στην περιοχή. Η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθος των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης του εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών. Στους αγρούς βαμβακιού στους οποίους διαπιστώθηκαν βακτηριακές προσβολές (Xanthomonas citri pv. malvacearum) κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο απαιτείται να ληφθούν απαραιτήτως μέτρα πρόληψης της διαχείμασης του παθογόνου.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει στελεγχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται:

  1. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.
  2. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη.
  3. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν).
  4. Ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση τής αποικοδόμησής τους. Έτσι αποτρέπεται η παραμονή στο έδαφος του μολύσματος της βακτηριακής ασθένειας του βαμβακιού (X. citri pv. malvacearum).

 Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής μορφής) πριν το όργωμα. Όσον αφορά τις μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν:

 α) σημαντικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού

 β) σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και

γ) αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηρίωσης στο βαμβάκι, σε συνδυασμό με αμειψισπορά ενός έτους στους αγρούς που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι και στους οποίους εκδηλώθηκαν έντονα συμπτώματα της ασθένειας.

 Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια (ΥΠ.Α.Α.Τ.), οι οποίες έχουν ισχύ δυνάμει του Νόμου 4036/2012 (Α’ 8), οι παραπάνω μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις εντάσσονται στις υποχρεωτικές γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού.

 Οι Οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (http://www.minagric.gr – Αγρότης-Επιχειρηματίας, Γεωργία, Φυτοπροστασία, Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία, Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).

Κοινοποιήστε το:

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Με νέα ημερομηνία και μορφή η Διεθνής Έκθεση FRUIT LOGISTICA 2021

aitoloakarnanianews.gr

Αποζημιώσεις εντός τριμήνου και αντιπλημμυρικά ζητά ο ΘΕΣΤΟ μετά τον «Ιανό»

aitoloakarnanianews.gr

Στα 7 δισ. το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 9μηνο του 2020

aitoloakarnanianews.gr

1.300 έως 1.800 ευρώ τα αναδρομικά ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Τα καθαρά , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

aitoloakarnanianews.gr

Ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας  

aitoloakarnanianews.gr

Η 3αλφα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με ένα online quiz

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο