ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Με 68 σεντς το βαμβάκι για τα 45 πάει το σύσπορο προπωλήσεις εκκοκκιστών

Εν τω µεταξύ, µια αξιόλογη προπώληση έκανε και η εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ», η οποία φόρτωσε 8 κοντέινερ εκοκκισµένο βαµβάκι νέας εσοδείας από τα εκκοκκιστήρια της Ένωσης Τρικάλων, µε αποστολή στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι εκκοκκιστές και εξαγωγείς της ΠΕΕΕΒ ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα πως θα παραλάβουν σύσπορο βαµβάκι µε βάσει την υγρασία, δηλαδή πληρώνοντας πριµ ποιότητας σε υγρασίες κάτω του 13% και «προστίµου» για βαµβάκια µε υγρασία άνω του 15%, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ. Φυσικά, υπάρχει εδώ ειδική πρόβλεψη για τις περιοχές που επλήγησαν από την ακρότητα του Ιανού.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χρηµατιστηριακή εικόνα, οι επενδυτές του εκκοκκισµένου που διαπραγµατεύεται στα χρηµατιστήρια βάµβακος της Αµερικής, είδαν την αξία των συµβολαίων τους να αυξάνεται στο κλείσιµο της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, µε την τιµή να ξεπερνά τα 68 σεντς η λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου. Σε αυτή τη φάση, η τιµή δείχνει να έχει επιστρέψει στα προ πανδηµίας επίπεδα του περασµένου Φεβρουαρίου. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η αγορά περίµενε ένα ανοδικό ή καθοδικό ξέσπασµα από το προϊόν, που ήταν αγκυλωµένο πέριξ των 66 σεντς για πάνω από τρεις εβδοµάδες. Πλησιάζοντας τα 66,5 σεντς στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ουσιαστικά η αγορά έδωσε το σήµα για ένα ράλι της τιµής, που πλέον βάζει στόχο τα 70 σεντς.

Η ανοδική πορεία των χρηµατιστηρίων εν γένει αλλά και άλλων αγροτικών commodities, όπως τα σιτηρά και η σόγια, που πέτυχαν υψηλά που είχαν να δουν τουλάχιστον δυο χρόνια, ενίσχυσαν περαιτέρω την τιµή βάµβακος στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Ωστόσο, τη µεγαλύτερη ώθηση φαίνεται ότι θα δώσει από εδώ και πέρα η πορεία της καλλιέργειας σε βασικές περιοχές των ΗΠΑ, που θα χτυπηθούν από τον νέο τυφώνα ∆έλτα. Τη στιγµή που γράφονταν οι γραµµές αυτές, η πορεία του τυφώνα έδειχνε πως θα πλήξει ισχυρά τα βασικά παραγωγικά κέντρα των Νότιων Πολιτειών, µε την παραγωγική διαδικασία να βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της συγκοµιδής. Πλέον λοιπόν φαίνεται ότι τα θεµελιώδη έχουν διαµορφωθεί σε τέτοιο βαθµό που να επιτρέπουν την από εδώ και στο εξής στήριξη των τιµών, αφού έως τώρα τα τεχνικά της αγοράς ήταν εκείνα που διαµόρφωναν τις τιµές. Αυτό αναµένεται να συµβεί, ειδικά σε περίπτωση που τα παραπάνω συνδυαστούν µε  επιστροφή των φυσικών αγορών.

Ρίχνει και άλλο την εκτίµηση παραγωγής η ICAC

Στην τελευταία έκθεση της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος, τα θεµελιώδη αποτυπώνονται ακόµα πιο ευνοϊκά για µια ανάκαµψη των τιµών βάµβακος. Συγκριµένα, η νέα εκτίµηση παραγωγής της ICAC, που δεν έχει λάβει υπ’ όψιν τις εν εξελίξει καταστροφές στις βαµβακοπολιτείες των ΗΠΑ, αποτιµούν την παγκόσµια παραγωγή για την περίοδο 2020-2021 στους 24,6 εκατ. τόνους, από τους 25,1 εκατ. τόνους που ανέµεναν στην έκθεση Σεπτεµβρίου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Κοινοποιήστε το:

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ξεκινά η προετοιμασία των φακέλων για την επιδότηση αγροτικών αρδευτικών με έως 410 ευρώ το στρέμμα

aitoloakarnanianews.gr

Εξαγωγές: Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντικές θετικές αποδόσεις κατέγραψαν οι δείκτες αγροτικών προϊόντων

aitoloakarnanianews.gr

Παραμένουν οι δυσκολίες για αγρότες κατόχους Φ/Β ισχύος άνω των 500 kW

aitoloakarnanianews.gr

Τα Unico S, M, L και XL οι νέες προσθήκες στα άροτρα της Maschio

aitoloakarnanianews.gr

Η ΕΔΟΚ βάζει «στοπ» σε σποτ υπονομευτικό για το ελληνικό αρνί

aitoloakarnanianews.gr

Νέο ΔΣ για τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδος

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο