AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Μητροπολίτης Δαμασκηνός στην «Σ»: «Στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας χρειάζεται επιπλέον όροφος για τα κατηχητικά»


Μητροπολίτης Δαμασκηνός στην «Σ»: «Στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας χρειάζεται επιπλέον όροφος για τα κατηχητικά»


 O Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, μιλώντας στην Εφημερίδα Συνείδηση τόνισε πως στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας χρειάζεται επιπλέον όροφος για τα κατηχητικά όπως επίσης και μελέτη για τον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου που χρειάζεται «σοβαρή ανακαίνιση»

Η μεγάλη σημασία που δίνει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην εύρυθμη λειτουργία της Μητρόπολης στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της περιοχής, το Αγρίνιο, είναι γνωστή. Ο Σεβασμιώτατος γνωρίζει ότι για να επιτευχθεί ο ποιμαντορικός ρόλος της Μητρόπολης σε ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο από χωριά, εκκλησίες, μονές, ιδρύματα και δομές, στα όρια ενός πολύ μεγάλου δήμου μέσα σε έναν τόσο μεγάλο νομό(περιφερειακή ενότητα), χρειάζεται χρηστή διοίκηση, διαρκής έλεγχος αλλά και εκμετάλλευση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθούν χώροι και να ανακαινισθούν/εξωραϊστούν οι υπάρχοντες.

Από τον περασμένο χειμώνα ήρθε στην επιφάνεια η διάθεση για να ιδρυθούν όλες οι υπηρεσίες της Μητρόπολης στο Αγρίνιο προς εξυπηρέτηση των πιστών αλλά και των ιερέων. Στο ξεκίνημα του 2023 ξεκίνησαν προσωρινά να φιλοξενούνται σε χώρο της Εκκλησίας κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής(Παναγία) με απώτερο στόχο αν είναι δυνατόν το παλιό Φαφούτειο Οικοτροφείο να παίξει τον ρόλο αυτό. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι σημαντικές διαστάσεις του ρόλου της Εκκλησίας στην περιοχή είναι το φιλανθρωπικό και το κατηχητικό έργο. Στο πρώτο κομμάτι γίνονται κινήσεις για την εξυγίανση των οικονομικών και την προσπάθεια κάθε ενορίας αν είναι δυνατόν να έχει αυτόνομη φιλανθρωπική δράση, αν είναι δυνατόν «να έχει κάθε ενορία τα δικά της συσσίτια», όπως έχει ειπωθεί.

Για τα κατηχητικά σχολεία όμως έχει διαπιστωθεί σημαντικό έλλειμμα, όπως για παράδειγμα στην Αγία Τριάδα όπου τα κατηχητικά σχολεία φιλοξενούνται στον γυναικωνίτη του ναού! Το ζήτημα αυτό αναμενόταν χθες, Δευτέρα 19 Ιουνίου, να τεθεί σε σύσκεψη με το εκκλησιαστικό συμβούλιο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, ενώ είχε κανονιστεί ανάλογη σύσκεψη και στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου για να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τη ανακαίνιση και τον εξωραϊσμού του Ναού του πολιούχου του Αγρινίου.

Μιλώντας στην «Συνείδηση» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρει σχετικά: «Είναι οι πρώτες επαφές για τα θέματα αυτά με τα εκκλησιαστικά συμβούλια  των δύο Ναών λίγο πριν επισκεφθώ τη γενέτειρά μου Σάμο και τη Μητρόπολη Δημητριάδος όπου θα συναντήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και στις δύο περιπτώσεις. Αφενός για τον Άγιο Χριστόφορο αφορούν οι συναντήσεις στον πολιούχο του Αγρινίου, οπότε η σχεδιαζόμενη ανακαίνιση πρέπει να έχει το ανάλογο κύρος. Αργήσαμε κάπως γιατί είχαμε αλλαγές στο σχήμα του Συμβουλίου του Ναού, έπρεπε να περάσει και η πανήγυρις για τον εορτασμό του Αγίου, φτάσαμε στο σήμερα. Χρειάζονται αλλαγές στις τοιχογραφίες, εμπλουτισμός σε πολλά σημεία του Ναού, έργα για την ασφάλεια και άλλα πολλά που απαιτούν, θεωρώ, μια ολοκληρωμένη μελέτη ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει».

Για, δε, το Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας η ανάγκη είναι πιο συγκεκριμένη, τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός. «Είναι γνωστό ότι τα κατηχητικά σχολεία φιλοξενούνται στον γυναικωνίτη και χρειάζεται χώρος γιατί έχουμε πολλά παιδιά. Η δική μου πρόταση θα είναι επίσης για μελέτη ειδική για το Πνευματικό Κέντρο ώστε να κάνουμε κάτι σημαντικό, κάτι που να συνάδει με την Ενορία και την πόλη. Το Αγρίνιο, δυστυχώς, πάσχει από εκκλησιαστικές δομές που να φιλοξενούν τέτοιες προσπάθειες. Κοιτάζουμε αν είναι δυνατόν από μηχανικής άποψης να προσθέσουμε έναν όροφο που θα είναι αποκλειστικά για τα κατηχητικά σχολεία. Αυτό θα δούμε αν θα είναι εφικτό με μεταλλικό σκελετό ή κάτι παρόμοιο, έχουν σημασία και οι προτάσεις των ειδικών. Επαναλαμβάνω, ο στόχος μας είναι να υπάρξουν αλλαγές και τους δύο ναούς ικανές να φέρουν πιο κοντά τους πιστούς της περιοχής».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός είχε επισκεφθεί τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργιο Παπαναστασίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7ης Φεβρουαρίου 2023 και στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Τζιώλης, ο Αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου Γιάννης Μιμμής και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιάκωβος Μπαλτάς συζητήθηκαν διάφορα θέματα με αντικείμενο το έργο ανακαίνισης του Φαφούτειου Πνευματικού Κέντρου και τις πρώτες συζητήσεις για δημιουργία νέων ενοριών στην πόλη του Αγρινίου.

Αγρίνιο: Παρουσίαση βιβλίου – μουσικού έργου «Παναρμόνιον», μέρος της δράσης Οκτάηχος

 

Related posts

Καινούργιο: Θλίψη για την απώλεια του 37χρονου Παναγιώτη Ταράτσα, στην Πολωνία

aitoloakarnanianews

«Πάγος» στα καυσόξυλα: Χαμηλή μέχρι στιγμής η ζήτηση στην περιοχή του Αγρινίου

aitoloakarnanianews

ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Αγρινίου: Ημερίδα για την προστασία των παιδιών από σοβαρά νοσήματα (videos – εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο