ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Μοναχός Βιτάλιος Καρακαλλινός (1891 – 14 Σεπτεμβρίου 1945)

Μοναχός Βιτάλιος Καρακαλλινός (1891 – 14 Σεπτεμβρίου 1945)

10012.800Γεννήθηκε στον νομό Μποντοσάνι της Ρουμανίας το 1891. Νέος αφοσιώθηκε στ’ ασκητικά παλαίσματα της μοναχικής ζωής, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, στη μονή Νεάμτς.

Το 1938 ήλθε στο Άγιον Όρος για υψηλότερες πνευματικές αναβάσεις. Έφτιαξε ένα μικρό καλυβάκι στην ησυχία των δασών της μονής Καρακάλλου. Αγάπησε την αφάνεια, την αδοξία, την πενία, την ησυχία και την άσκηση υπέρμετρα. Κανείς δεν γνώριζε την κατοικία του και τον αγώνα του. Μερικές φορές πέρναγαν μήνες για να τον δουν στη μονή. Τα καλοκαίρια κατέβαινε στη μονή για να εργασθεί και να λάβει κάτι για τη συντήρησή του και γύριζε πάλι στην αγαπητή ησυχία του.

Όσοι τον γνώρισαν λέγουν πως ήταν πάντοτε γαλήνιος, χαριτωμένος, με φωτεινό πρόσωπο και σιωπηλός. Θεωρούσε τον εαυτό του τον πιο αμαρτωλό άνθρωπο της γης. Εξασκούσε συστηματικά τη νοερά προ­σευχή. Προσευχόταν με δάκρυα για όλο τον κόσμο. ‘Ολόθερμα δόξαζε τον Κύριο, που τον κάλεσε στη μοναχική ζωή. Ολόκαρδα ευχαριστούσε την Παναγία, που τον έφερε στο αειθαλές και πανεύοσμο Περιβόλι της, με την ησυχία, την ειρήνη και τη γαλήνη.

Προγνώρισε το τέλος του ο θεοσέβαστος αυτός πατήρ και είπε στους πατέρες: «Σε τρεις ημέρες, στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα πάω στον Χριστό». Εξομολογήθηκε, μετάλαβε των αχράντων Μυ­στηρίων και στις 14.9.1945 παρέδωσε την ψυχή του στον Πλάστη του, τον οποίο αγάπησε πολύ από παιδί. Οι πατέρες τον ενταφίασαν στο κοιμητήρι της μονής Καρακάλλου.

 

Πηγές- Βιβλιογραφία:
Ιωαννικίου Μπαλάν ιερομ., Ρουμανικό Γεροντικό, Θεσσαλονίκη 1985, σσ. 365-366.

 

 

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Β΄, σελ. 403, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Μου το είπε ο άγιος Νεκτάριος!

aitoloakarnanianews.gr

Η αγία Τατιανή (Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κυρός Διονύσιος Ψαριανός)

aitoloakarnanianews.gr

Μοναχός Παχώμιος Δοχειαρίτης (1889 – 19 Νοεμβρίου 1944)

aitoloakarnanianews.gr

Άγιος Ιωσήφ ο Νέος: Θαυμαστά γεγονότα κατά την άφιξη του στην Τιμισοάρα!

aitoloakarnanianews.gr

Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός: Αυτήν την απαγόρευση, να την μεταποιήσουμε σε ιερά ησυχία

aitoloakarnanianews.gr

Σμύρνη 1922: Ο μαρτυρικός θάνατος του μητροπολίτη Χρυσοστόμου..

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο