ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Νέα επιστολή Ερντογάν με δύο όρους στους ηγέτες της ΕΕ, ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

επιστολή Ερντογαν

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή γίνεται μία μόλις  ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» υπογραμμίζει ο Ερντογάν και προσθέτει:

«Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους :

Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» είχε φέρει στο «φως» την επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος στους 25 Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

H προηγούμενη επιστολή Ερντογάν

Στην επιστολή εκείνη, ο Ερντογάν προέβαλε λίστα αξιώσεων, μιλούσε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσίαζε το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πιο συγκεκριμένα, στην προηγούμενη επιστολή ο Ερντογάν διατύπωνε την πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους.

Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Μισέλ για Τουρκία: «Στο τραπέζι όλες οι επιλογές» – Εκνευρισμένος ο Ερντογάν

Στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος και αρνείται μέχρι τώρα να δώσει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ενώ το κείμενο είναι έτοιμο εδώ και μέρες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost.

Επιδίδεται σε διπλωματικό σπριντ, παζαρεύοντας το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και την ρήτρα αιρεσιμότητας -δηλαδή, να ενεργοποιηθούν εάν προβεί σε προκλητικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μάλιστα, ο «σουλτάνος» φρόντισε να υπενθυμίσει τις προκλητικές του θέσεις, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με μια εξόχως προκλητική δήλωση: «Δεν είμαστε μουσαφήρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της».

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Η τουρκική λίρα θα εξακολουθεί να κινείται με συνεχή αρνητικά ρεκόρ

aitoloakarnanianews.gr

Πιθανό να πάρει εξιτήριο ακόμη και σήμερα

aitoloakarnanianews.gr

Ο Τραμπ επιχειρεί να «αναστήσει» την προεκλογική του καμπάνια με περιοδεία σε τρεις κρίσιμες Πολιτείες

aitoloakarnanianews.gr

Απέτυχε η δοκιμή του ινδικού πυραύλου cruise «Nirbhay»

aitoloakarnanianews.gr

Οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία θα είναι οξύτερες από τις προβλέψεις

aitoloakarnanianews.gr

Ποιά είναι η Ρουθ Μπέιντερ που επέλεξε ο Ντόναλτ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο