ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Νέες εμβολιαστικές γραμμές στο Αγρίνιο και… κλίμα ανασφάλειας

Νέες εμβολιαστικές γραμμές στο Αγρίνιο και… κλίμα ανασφάλειας


  • Ακυρώσεις στην εμβολιαστική γραμμή AstraZeneca του Νοσοκομείου Αγρινίου
  • Στον «πάτο» των εμβολιασμών η Αιτωλοακαρνανία

Εν μέσω κλίματος προβληματισμού αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησαν χθες  στο Αγρίνιο δύο νέες εμβολιαστικές γραμμές, που φιλοδοξούν να επιταχύνουν τους έως τώρα αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Αγρινίου ξεκίνησε τη λειτουργία της μια δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, που θα χορηγεί το εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου (ιατρεία πρώην ΙΚΑ) μια τρίτη εμβολιαστική γραμμή για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. H πρώτη μάλιστα περίπτωση θεωρείται αρκετά σημαντική, καθώς όσοι κάτοικοι της περιοχής προγραμματίζουν στο εξής το εμβολιαστικό τους ραντεβού δεν θα χρειάζεται να μετακινηθούν στα Κέντρα Υγείας Θέρμου ή Αιτωλικού για να λάβουν το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Εκτιμάται από ότι αυτές τις δύο νέες γραμμές θα αυξηθούν κατά περίπου 100 έως 120 οι εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά στην Αιτωλοακαρνανία.

Παρά το γεγονός ότι από την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδειξε να συντάσσεται με το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ), αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου της ΑstraZeneca και από χθες ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να μην χάσουν το εμβολιαστικό ραντεβού τους, στην εμβολιαστική γραμμή του Νοσοκομείου Αγρινίου υπήρξαν αρκετές –δηλαδή περισσότερες από το ελάχιστο ποσοστό των συνηθισμένων- ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού…

Βεβαίως για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει και τις επόμενες ημέρες εάν οι νέες ανακοινώσεις του ΕΜΑ, χθες το απόγευμα, πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων» θα πείσουν και τους δύσπιστους ή εάν το «ρεύμα» αμφισβήτησης θα ενταθεί.

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμέρ Κουκ.

Πάντως το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οι εθνικοί οργανισμοί αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο, είναι δεδομένο ότι έχει δημιουργήσει τουλάχιστον σκεπτικισμό σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Την Πέμπτη τα οριστικά αποτελέσματα της έρευνας του ΕΜΑ

Ο EMA διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 μετά την αναστολή της χρήσης του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Την Πέμπτη θα μπορέσουμε να πούμε για τα συμπεράσματά μας και θα ενημερώσουμε τον κόσμο, είπε η κ. Κούκ. «Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο αριθμό περιστατικών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί, ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός και για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τις χώρες να μας δώσουν όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή στην επιτροπή ασφαλείας συζητούνται σπάνιες περιπτώσεις που καταγράφηκαν σε Γερμανία και Νορβηγία, αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχουν και άλλες. Επαναλαμβάνω πως τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά στο κομμάτι της πρόληψης θανάτων από Covid 19» ανέφερε η Ε. Κούκ.

Στον «πάτο» των εμβολιασμών η Αιτωλοακαρνανία

Αναλογικά με τον πληθυσμό 57η στους εμβολιασμούς μεταξύ 74 Περιφερειακών Ενοτήτων

Η εκκίνηση πάντως αυτής της νέας προσπάθειας για να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Αιτωλοακαρνανία γίνεται από πολύ χαμηλά… καθώς η Αιτωλοακαρνανία κατατάσσεται στους εμβολιασμούς 57η μεταξύ 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, αφού σχεδόν δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών έχει εμβολιαστεί περίπου το 5,5% του τοπικού πληθυσμού. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή (και για οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με τον τουρισμό) να προχωρήσει διαφορετικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά. Και δεν αναφερόμαστε στα πολύ μικρά νησιά όπως το Καστελόριζο ή η Σύμη, που πλέον είναι covid free νησιά, αλλά βλέπουμε περιπτώσεις νησιών όπως η Ιθάκη, η Ικαρία, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Χίος να βρίσκονται πολύ ψηλά στους εμβολιασμούς και πολλές ακόμη νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Λήμνος, η Σάμος, η Κάρπαθος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, να ξεπερνούν στους εμβολιασμούς όχι μόνο την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η 57η θέση της Αιτωλοακαρνανίας προκαλεί προβληματισμό. Όμως δεν είναι η Αιτωλοακαρνανία η μοναδική προβληματική περίπτωση… Για παράδειγμα, η κατάταξη της Αχαΐας (45η στο σύνολο) προκαλεί επίσης προβληματισμό καθώς έχει εμβολιαστεί περίπου το 6,5% του τοπικού πληθυσμού και μιλάμε για μια περιοχή που διαθέτει και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς σε τέτοιες περιοχές οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει μερικές ημέρες νωρίτερα.

Οι μετακινήσεις του πληθυσμού στα ομολογουμένως λίγα έως τώρα εμβολιαστικά κέντρα μάλλον δεν αποτελεί αιτία -ή τουλάχιστον τη βασικότερη- των προβληματικών ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος. Εξάλλου, από τους υγειονομικούς της περιοχής όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πρόεκυπτε κάποιος άξιος αναφοράς αριθμός «χαμένων» ραντεβού. Όσοι δηλώνουν, πάνε και κάνουν το εμβόλιό τους ακόμη και στο γειτονικό δήμο. Όποτε μάλλον άλλου είναι οι αιτίες της υστέρησης της Αιτωλοακαρνανίας στους εμβολιασμούς… Πιθανότατα στο μικρό αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Εσπευσμένα στο Ρίο βρέφος 5 μηνών από το Αγρίνιο, “ύποπτο” για κορονοϊό

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Αγρίνιο: Σύλληψη νεαρού με πτυσσόμενο στιλέτο

aitoloakarnanianews.gr

Στο “σκοτάδι” τμήμα του Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου συζητά με τον Πρωθυπουργό

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Ψήφισμα για την απώλεια του Β.Τσακανίκα από τον φιλολογικό – λογοτεχνικό όμιλο “Κ. Χατζόπουλο”

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο – Λιανεμπόριο : Με καλό τζίρο το restart

aitoloakarnanianews.gr

Ηλεκτρικά Ποδήλατα: Από Μ. Τρίτη θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες για δωρεάν χρήση

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο