ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Νοσοκομείο Αγρινίου: Covid η ΜΕΘ στα τέλη του μήνα

Νοσοκομείο Αγρινίου: Covid η ΜΕΘ στα τέλη του μήνα


Τα «αγκάθια» για τη μετατροπή της ΜΕΘ του Αγρινίου σε ΜΕΘ- Covid

Με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 500 πανελλαδικά και τις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας να είναι σχεδόν κατειλημμένες, η ανάγκη για κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι διαπιστωμένη εδώ και μερικές εβδομάδες.

Οι σχετικές εντολές από το Υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί και στο Νοσοκομείο Αγρινίου για τη μετατροπή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε Μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο η μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid είναι κάτι που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη καθώς ανακύπτουν δύο σημαντικά προβλήματα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ένα έχει να κάνει με το ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στους νοσοκομειακούς χώρους και το δεύτερο με το απαραίτητο προσωπικό. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες της 6ης  ΥΠΕ και του διοικητή της Γιάννης Καρβέλη τις τελευταίες ημέρες κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στους χώρους της ΜΕΘ Αγρινίου η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωρισμάτων, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Ενώ παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για τον τεχνικό εξοπλισμό που αφορά τη διασωλήνωση ασθενών κτλ έτσι ώστε η ΜΕΘ του Αγρινίου να μπορέσει να περιθάλψει οκτώ ασθενείς με κορονοϊό.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως για τη μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ-covid αφορά την ενίσχυση της με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο διαθέτει προσωπικό προκειμένου να λειτουργούν τέσσερις κλίνες. Και το υπάρχον προσωπικό οριακά καταφέρνει να έχει ανοικτές αυτές τις κλίνες. Ο σχεδιασμός που υπάρχει για οκτώ κλίνες – covid στη ΜΕΘ απαιτεί σημαντική ενίσχυση του προσωπικού σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικού και μάλιστα προσωπικού με την ανάλογη εξειδίκευση. Οι λύσεις, που το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται η 6ηΥΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εκτός από τις προσλήψεις που θα γίνουν από το Υπουργείο αποκλειστικά για τις ΜΕΘ της χώρας, αφορούν μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου και από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή. Και φυσικά στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα της συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς και στην απευκταία περίπτωση η πολιτική επιστράτευσή τους. Όπως πληροφορείται η «Σ» όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται πυρετωδώς για τη μετατροπή της ΜΕΘ του Αγρινίου σε Μονάδα Covid και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, πιθανολογείται ότι στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή στην αρχή της μεθεπόμενης, δηλαδή στα τέλη του μήνα, η ΜΕΘ θα μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό για οκτώ κλίνες. Αν βεβαίως η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια και ταυτόχρονα δεν έχει επιλυθεί όλα τα προβλήματα, δεν αποκλείεται η μετατροπή της ΜΕΘ να προχωρήσει και για λιγότερα κρεβάτια από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα Νοσοκομεία

Στο 18% τα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ – Μεγαλύτερη η διαθεσιμότητα στην 6ηΥΠΕ

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπ. Υγείας, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-nonCOVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

 • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
 • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
 • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
 • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
 • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
 • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
 • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
 • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

 • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
 • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
 • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
 • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
 • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
 • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
 • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
 • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% και γιατί στην πράξη μπορεί να είναι μικρότερη

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Η μεγαλύτερη κουκουβάγια του κόσμου διασώθηκε στην περιοχή του Καλυβίων Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: Οι προγραμματισμένες παραστάσεις του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά

aitoloakarnanianews.gr

Λαϊκές Αγορές Αγρινίου: «Προβλεπόμενοι» οι παραγωγοί όχι όμως και οι καταναλωτές

aitoloakarnanianews.gr

Συναγερμός σε χωρίο του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας – Ζευγάρι εντοπίστηκε θετικό στον Κορονοϊό

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο – π.Καντάνης: «Κοινώνησα ανθρώπους με κορωνοϊο, έκανα κατάλυση και μετά test και ήταν αρνητικό» (VIDEO)

aitoloakarnanianews.gr

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Αγρινίου: Κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουμε τη μάχη της πανδημίας από την ίδια μεριά

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο