ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ξηρόμερο-Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών: Η διαβούλευση έγινε και δεν εκφράσατε γνώμη

Ξηρόμερο-Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών: Η διαβούλευση έγινε και δεν εκφράσατε γνώμη


Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο Δήμο Ξηρομέρου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης  ο Δήμος Ξηρομέρου δεν εξέφρασε καμία γνώμη, επισημαίνει το Υπουργείο «δείχνοντας» την προηγούμενη δημοτική αρχή Γαλούνη

Απάντηση έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με την επίκειμενη θεσμοθέτηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δήμος Ξηρομέρου και η νέα δημοτική αρχή του Γ. Τριανταφυλλάκη, υπενθυμίζεται  ότι έχουν αντιδράσει ποικιλοτρόπως ζητώντας αλλαγές στις προβλέψεις του χωροταξικού και κυρίως μη επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής στον τομέα του τουρισμού.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος απαντώντας στην σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης επισημαίνουν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου βρίσκεται στην διαδικασία τελικής αξιολόγησης και σύνταξης σχεδίου εισήγησης για την περιβαλλοντική έγκριση του Σχεδίου της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την απάντηση που περιήλθε σε γνώση της «Σ» στο σχέδιο για την Περιβαλλοντική Έγκριση «περιλαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, όροι και περιορισμοί, ώστε στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης, να ενσωματώνεται η περιβαλλοντική διάσταση στο προεδρικό διάταγμα θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ».

Ωστόσο από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αξίζει να σημειωθεί ότι «η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, η Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (συναρμόδια υπηρεσία) και άλλες τοπικές υπηρεσίες, έχουν ήδη ελέγξει τα περιεχόμενα του φακέλου της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και έχουν ήδη διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία , όπου και περιλαμβάνονται τα κριτήρια για τις προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από λειτουργούσες ασύμβατες δραστηριότητες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης και υποδοχείς».

Ακόμη αναφέρεται ότι «η περιβαλλοντική συνιστώσα έχει ήδη συμπεριληφθεί, εκτιμηθεί και αξιολογηθεί από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εγκρίθηκε και συνοδεύει το Ειδικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Ίσως όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 8-2-2019 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης  ο Δήμος Ξηρομέρου δεν εξέφρασε καμία γνώμη.

Κάτι που βεβαίως αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά ως γνωστόν σε αυτού του τύπου τις διαδικασίες το Υπουργείο δεν εξετάζει την αλλαγή των προσώπων και της πολιτικής που ο ακολουθείται σε κάθε Δήμο.

Έτσι πλέον εκκρεμεί η διαβίβαση της αξιολόγησης της περιβαλλοντικής έγκρισης του σχεδίου από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, προκειμένου η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού να εισηγηθεί το θέμα χαρακτηρισμού και οριοθέτησης της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο επισημαίνει στην απάντησή του ότι «δεν υφίσταται ειδικότερη διάταξη διοικητικού περιεχομένου που να προβλέπει παύση της διαδικασίας προώθησης της μελέτης ΠΟΑΥ Εχινάδων, καθώς έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης της οικείας μελέτης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

«Ανεπανόρθωτη ζημιά στις τουριστικές επενδύσεις που έρχονται στην περιοχή»

Επενδυτής 4άστερης Ξενοδοχειακής Μονάδας στην παραλία Μύτικα – Αρχοντοχωρίου συμπαρίσταται με επιστολή του στον αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου για αλλαγές στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών

Μια ακόμη επιστολή από επενδυτή στον τουριστικό κλάδο κοινοποίησε η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου ενάντια στη θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο Δήμος Ξηρομέρου ενόψει της επικείμενης υπογραφής του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή συμπαράστασης επενδυτή που ετοιμάζεται το ερχόμενο καλοκαίρι να λειτουργήσει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Αναλυτικά η επιστολή :

Αγαπητέ Δήμαρχε Ξηρομέρου,

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ενημέρωση μας σχετικά με το παραπάνω πολύ κρίσιμο θέμα, που άπτεται του μέλλοντος όλης της περιοχής μας.

Η εταιρεία μας με διακριτικό τίτλο: «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΚΑΣΗΣ ΙΚΕ», εδώ και 2 χρόνια υλοποιεί μεγάλη τουριστική επένδυση 4άστερης Ξενοδοχειακής Μονάδας, σε εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδο ιδιοκτησίας της, στην παραλία της Τ.Κ. Μύτικα, Δήμου Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας και συγκεκριμένα δίπλα στο κάμπινγκ «Αλυζία». Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 57 κλίνες και θα περιλαμβάνει πισίνα, αναψυκτήριο, εστιατόριο και πολλές άλλες παροχές.

Η επένδυση μας, προβλέπεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη καλοκαιρινή σαιζόν 2021.

Με λύπη μας ενημερωνόμαστε, ότι στην περιοχή είναι υπό θεσμοθέτηση η Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, η οποία αφορά δημιουργία τεράστιων ζωνών εκτροφής ψαριών ιχθυοτροφείου.

Εάν στην παράλια διαδρομή Αστακός – Μύτικας και στον Κάλαμο, προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, οι εξαιρετικές προοπτικές του τουρισμού με τις πολλές επενδύσεις, που από όσο γνωρίζω ετοιμάζονται να έρθουν στην περιοχή, θα δεχτούν ανεπανόρθωτη ζημιά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι πρέπει να αποφευχθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Προσωπικά στεκόμαστε στο πλευρό σας να ακυρωθεί η θεσμοθέτηση αυτής της Π.Ο.Α.Υ. και θα πράξουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια.

Με εκτίμηση

Χρήστος Καρκάσης

Δημήτρης Παπαδάκης-Εφημερίδα Συνείδηση

Αιτωλοακαρνανία: 27 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

 

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Δωρεά τριών tablet στο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα

aitoloakarnanianews.gr

Ξηρόμερο : Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε καφενείο

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Ξηρομέρου: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

aitoloakarnanianews.gr

Δήμος Ξηρομέρου: Προσοχή μην κυκλοφορείτε στον δρόμο της Δρογοβίτσας

aitoloakarnanianews.gr

Αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού «Δήμος Ξηρομέρου – πηγή έμπνευσης»

aitoloakarnanianews.gr

Δ.Ξηρομέρου: Αποτελέσματα πρόσληψης πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, για τα “Προγράμματα Άθλησης για Όλους”

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο