ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Οι άγιοι θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα (9 Σεπτεμβρίου)

Οι άγιοι θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα (9 Σεπτεμβρίου)

Η σύναξη των δικαίων γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική, παράδοση, ορίστηκε την επομένη του γεννεσίου της Θεοτόκου, για τον λόγο ότι αυτοί έγιναν πρόξενοι της παγκόσμιας σωτηρίας με την γέννηση της αγίας θυγατέρας της. «Τελείται δε η σύναξις αυτών εν τω εξαέρω οίκω της Θεοτόκου, πλησίον της μεγάλης εκκλησίας εν τοις Χαλκοπρατείοις».

Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή του Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Έκπτωτος του θρόνου, ιδιώτευε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο. Παντρεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν Ιερέως από τη φυλή του Λευίκαι της Μαρίας, γυναικός αυτού, από τη φυλή του Ιούδα. Επειδή οι φυλές, βασιλική και ιερατική, συγγένευαν μεταξύ της, διότι η βασιλεία εθεωρείτο ίση με την ιεροσύνη, δεν έδιναν ούτε έπαιρναν θυγατέρες από της φυλές που θεωρούνταν κοινές. Έτσι λοιπόν, αφού θεάρεστα πέρασε τη ζωή του το άγιο αυτό ζευγάρι, της της πληροφορούν τα βιογραφικά σημειώματα των εορτών της 25ης Ιουλίου, 8ης Σεπτεμβρίου και 9ης Δεκεμβρίου, ο μεν Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών.

Απολυτίκιο. Ήχος πλ. α΄.

Η δυάς η αγία και θεοτίμητος, Ιωακείμ και η Άννα ως του Θεού ανχιστείς, ανυμνείσθωσαν φαιδρώς ασμάτων κάλλεσιν· ούτοι γαρ έτεκον ημιν, την τεκούσαν υπέρ νουν, τον άσαρκον βροτωθέντα εις σωτηρίαν του κόσμου· μεθ’ ής πρεσβεύουσι σωθήναι ημάς.

Κοντάκιον. Ήχος β΄.

Ευφραίνεται νύν η Άννα της στειρώσεως λυθείσα δεσμών, και τρέφει την πανάχραντον, συγκαλούσα άπαντας ανυμνήσαι τον δωρησάμενον εκ νηδύος αυτής τοις βροτοίς την μόνην Μητέρα και απείρανδρον.

Πηγή: http://www.synaxaristis.googlepages.com/9σεπτεμβριου

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος

aitoloakarnanianews.gr

Ιερέας διέκοψε την λειτουργία και κάλεσε όσους δεν φορούσαν μάσκα να βγουν έξω (video)

aitoloakarnanianews.gr

Τα σταφύλια της αγάπης – Askitikon

aitoloakarnanianews.gr

Αγαθές αναμνήσεις από τον μακαριστό π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο

aitoloakarnanianews.gr

Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας

aitoloakarnanianews.gr

Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς | Διακόνημα

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο