ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Οι δύο επιφάνειες που “προτιμά” ο κοροναϊός. Ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακαλύψεις για το περιβάλλον στο οποίο “επιβιώνει” ο ιός

κοροναϊός επιφάνειες επιστημονικές ανακαλύψεις

Επιστήμονες στην Αυστραλία εντόπισαν ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κοροναϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Επίσης,  σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο).

Ακόμα,  αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό.

«Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονσϊού μειώνεται.

Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του ιού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από το  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Σε καραντίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά από επαφή με κρούσμα κορονοϊού

aitoloakarnanianews.gr

Ο Μπορέλ καταδικάζει το «άνοιγμα» των Βαρωσίων από την Τουρκία, την καλεί να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ

aitoloakarnanianews.gr

Πιο ήρεμο κλίμα μεταξύ Καμάλα Χάρις και Μάικ Πενς, αλλά και σύγκρουση για ρατσισμό και πανδημία

aitoloakarnanianews.gr

Άρχισαν εργασίες καθαρισμού και ασφαλτόστρωσης στον παραλιακό δρόμο (Photos/Video)

aitoloakarnanianews.gr

Το φθινόπωρο θα είναι χειρότερο από το καλοκαίρι

aitoloakarnanianews.gr

Μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Πλέει με κλειστό πομπό – Συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο