ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Οι εργοδότες “νοθεύουν” ή αγνοούν την υποχρεωτική τηλεργασία στην Αττική


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:58

Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεργασία και την άδεια ευπαθών ομάδων στο Δημόσιο εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΔΑΔ/ Φ.69/126/16316/20-09-20), η υποχρεωτική τηλεργασία μετατράπηκε σε «δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, με γνώμονα το χωροταξικό των φορέων», ενώ, παράλληλα, έμπαιναν προϋποθέσεις που καθιστούσαν την τηλεργασία τελικά προαιρετική και στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων.

«Στην πραγματικότητα, πέραν των ευπαθών ομάδων που, έτσι κι αλλιώς, εκτελούσαν εργασίες “back office”, ελάχιστο ποσοστό του προσωπικού τέθηκε σε καθεστώς τηλεργασίας. Επί της ουσίας, η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία εξαγγελία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να εργάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων και χωρίς να υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας» υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι χρειάστηκε σε δύο ημέρες να εκδοθεί νέα εγκύκλιο (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/127/19682/22-09-20), «η οποία κατέδειξε το γενικευμένο πρόβλημα σύγχυσης που υπήρχε».

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι επικρατεί «πραγματικό αλαλούμ ως προς τη χορήγηση αδειών των ευπαθών ομάδων, αφού απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα και παραπεμπτικά σημειώματα της υπηρεσίας, τα οποία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι άδειες να μη χορηγούνται ακόμα (τρανταχτό παράδειγμα στην εκπαίδευση) και να χρεώνονται στους εργαζόμενους κανονικές άδειες.

»Την ίδια ώρα, δεν διενεργούνται προληπτικά τεστ πουθενά στο Δημόσιο (με την αυτονόητη εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού), ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται και υπηρεσίες κλείνουν».

Μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ζητά:

– Να υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελία της κυβέρνησης για 40% υποχρεωτική τηλεργασία στις υπηρεσίες γραφείου στην Αττική, αλλά και όπου αλλού υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

– Να χορηγηθούν οι άδειες για τις ευπαθείς ομάδες.

– Να γίνονται διαγνωστικά τεστ, με έξοδα της υπηρεσίας, σε τακτική βάση στους εργαζόμενους, ειδικά σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

– Να παρασχεθούν άμεσα και δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.

– Να νομοθετηθεί αυστηρό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων όσων εντάσσονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

– Να παρέχεται ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας η επιλογή συνεργασίας ή αντιμετώπισης επιπτώσεων

aitoloakarnanianews.gr

Το μήνυμα του «112» στα Τρίκαλα

aitoloakarnanianews.gr

Ανδρέας Ξάνθος: Δεν συνιστά πραγματικότητα ο «διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ»

aitoloakarnanianews.gr

Πολάκης: Δάκτυλος super market τα κλειστά περίπτερα & μίνι μάρκετ (φωτο)

aitoloakarnanianews.gr

Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025

aitoloakarnanianews.gr

Μπακογιάννη για Χρυσή Αυγή: Οι Έλληνες δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ με φασιστικές αντιλήψεις

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο