ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορονοϊό λειτουργούν αλλά μόνο αν κάνετε αυτό αφότου τις φοράτε

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι χρήσιμες για την προστασία από τον νέο κορονοϊό, αλλά μόνο αν κάνετε κάτι συγκεκριμένο μετά από κάθε χρήση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.

Γενικά, η έρευνα έδειξε ότι η επαναχρησιμοποίηση των υφασμάτινων μασκών προσώπου ξανά και ξανά χωρίς να πλένονται ενδιαμέσως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό ήταν ήδη γνωστό.

Μάσκες για τον κορονοϊό: Πλύσιμο μόνο σε υψηλή θερμοκρασία αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης

Αυτό που επισημαίνουν όμως τώρα οι επιστήμονες είναι ότι οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες μετά από κάθε χρήση για να διασφαλιστεί ότι έχουν απολυμανθεί πλήρως.

Η ανάλυση βασίζεται σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2015 και εξέτασε πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες προσώπου για την πρόληψη ιογενών λοιμώξεων από κοινά αναπνευστικά παθογόνα όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί (ιοί του κοινού κρυολογήματος) και οι εποχιακοί κορονοϊοί. Η μελέτη εκείνη την εποχή διαπίστωσε ότι οι μάσκες με διπλή στρώση από βαμβακερό ύφασμα “δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο οι χειρουργικές μάσκες σε ένα νοσοκομείο” και ότι “πιθανώς αύξησαν τον κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τη χρήση καθόλου μάσκας”.

Ωστόσο, οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα ανάλυση υποστηρίζουν τώρα ότι ο τρόπος με τον οποίο πλένονται οι μάσκες υφασμάτων μπορεί να εξηγήσει γιατί απέδωσαν τόσο άσχημα στην αρχική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, τα λεγόμενα «δεδομένα πλύσης» αναφέρθηκαν αυτομάτως από εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Βιετνάμ το 2011, οι οποίοι τότε εργάζονταν σε «θαλάμους υψηλού κινδύνου σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης». Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην αρχική μελέτη -περίπου το 77%- ανέφεραν ότι πλένουν τις μάσκες τους με το χέρι.

Όταν οι υφασμάτινες μάσκες πλένονται καθημερινά σε υψηλή θερμοκρασία είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις χειρουργικές μάσκες

Αλλά στην ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπερδιπλασιάστηκε όταν πλύθηκαν οι μάσκες προσώπου πλένονταν στο χέρι σε σύγκριση με όταν πλένονταν στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

Επιπλέον, «Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μόλυνση μεταξύ των ατόμων που φορούσαν υφασμάτινες μάσκες πλυμένες στο πλυντήριο του νοσοκομείου σε σύγκριση με τις ιατρικές μάσκες», κατέληξε η ανάλυση.

Πράγματι: «Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή τα μέλη της κοινότητας που χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάναμε μια βαθιά βουτιά στα δεδομένα του 2011 σχετικά με το εάν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε εκείνη την μελέτη έπλεναν καθημερινά τις μάσκες τους και, αν ναι, πώς τις έπλεναν ακριβώς. Διαπιστώσαμε ότι εάν οι υφασμάτινες μάσκες υφασμάτων πλένονταν στο πλυντήριο του νοσοκομείου, ήταν εξίσου αποτελεσματικές με μια χειρουργική μάσκα», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Raina MacIntyre.

Οι ερευνητές στην αρχική μελέτη δεν εξέτασαν τον SARS-CoV-2, τον νέο κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, καθώς δεν υπήρχε τότε. Όμως, οι ερευνητές που διεξήγαγαν την ανάλυση στην BMJ Open υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν στον νέο κορονοϊό.

Τόσο οι υφασμάτινες μάσκες, όσο και οι χειρουργικές, πρέπει να θεωρούνται «μολυσμένες» μετά από κάθε χρήση, ανέφερε η δρ. MacIntyre. “Σε αντίθεση με τις χειρουργικές μάσκες, οι οποίες απορρίπτονται μετά τη χρήση, οι υφασμάτινες μάσκες επαναχρησιμοποιούνται. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε την ίδια μάσκα για πολλές συνεχόμενες ημέρες ή να την πλύνετε γρήγορα στο χέρι, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης”, επισήμανε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό πλυντηρίου και νερό θερμοκρασίας τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου.

“Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας υποστηρίζουν αυτή τη σύσταση”, δήλωσε η δρ. MacIntyre. “Το σαφές μήνυμα από αυτήν την έρευνα είναι ότι οι υφασμάτινες μάσκες λειτουργούν, αλλά αφότου φορεθούν πρέπει να πλένονται σωστά κάθε φορά προτού επαναχρησιμοποιηθούν, αλλιώς σταματούν να είναι αποτελεσματικές”.

Πηγή: https://www.foxnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για όσους ασθενείς έχουν έλλειψη σε αυτό το μέταλλο

Κορονοϊός: Έχω ανοσία αν έχω ήδη περάσει την COVID-19;

Αν δεν μπορείς να μυρίσεις αυτές τις δύο μυρωδιές, μπορεί να έχεις COVID-19

Source link

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Ειλικρίνεια: Οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο ειλικρινείς από όσο νομίζουν

aitoloakarnanianews.gr

Πώς φεύγουν οι λεκέδες από αποσμητικό στα ρούχα

aitoloakarnanianews.gr

Έτσι θα καθαρίσετε τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από το καλοριφέρ σας!

aitoloakarnanianews.gr

Δοκιμάστε να προσθέσετε ασπιρίνη στο πλυντήριο σας. Το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτο

aitoloakarnanianews.gr

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα δείξεις την αγάπη σου φέτος τα Χριστούγεννα

aitoloakarnanianews.gr

Τέσσερις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο