ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας χωρίς ανοιχτό χειρουργείο

Ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας χωρίς ανοιχτό χειρουργείο


Η αορτική βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς και μέσω αυτής εξωθείται το αίμα προς όλο το σώμα. Το φυσιολογικό άνοιγμα της αορτικής βαλβίδας είναι περίπου 3-4 cm2. Σημαντική θεωρείται η στένωση όταν το στόμιο της αορτικής βαλβίδας γίνεται μικρότερο από 1cm2.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί μία από τις συχνότερες βαλβιδοπάθειες του δυτικού κόσμου, ενώ είναι η συχνότερη που αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Πρόκειται συνήθως για εκφυλιστική βαλβιδοπάθεια που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας. Η πορεία της στένωσης είναι συνήθως μακρά και σιωπηλή. Η κλινική εμφάνιση μπορεί να περιλαμβάνει στηθάγχη, συγκοπή ή/και δύσπνοια. Η εμφάνιση συμπτωμάτων αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται δραματικά, αν δεν υπάρξει θεραπεία.

Μελέτες υπολογίζουν την επιβίωση σε 2-5 έτη για την συμπωματική σοβαρή στένωση, αν αυτή αντιμετωπισθεί μόνο με φάρμακα. Ωστόσο, αν η βαλβίδα αντικατασταθεί τότε η εκτιμώμενη επιβίωση του ασθενούς επιστρέφει περίπου στα πρότερα επίπεδα. Η διάγνωση και παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται μέσω υπερηχοκαρδιογραφίας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίζει προσωρινά κάποια συμπτώματα, αλλά δεν επηρεάζει και δε θεραπεύει την πάθηση της βαλβίδας. Η μόνη θεραπεία είναι η αντικατάσταση της στενωμένης βαλβίδας, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπορούσε να γίνει μόνο χειρουργικά.

Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος

Την τελευταία δεκαετία η μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης της βαλβίδας έχει απλοποιήσει θεαματικά τη θεραπεία της πάθησης και ενδείκνυται πλέον για τους περισσότερους ασθενείς. Η μέθοδος αυτή καλείται διαδερμική εμφύτευση (αντικατάσταση) αορτικής βαλβίδας -TAVI ή TAVR-. Η TAVI εισήχθη αρχικά μόνο για ασθενείς που κρίνονταν ανεγχείρητοι ή πολύ υψηλού διεγχειρητικού κινδύνου. Πρόσφατα δεδομένα από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μελέτες επεκτείνουν σταδιακά το φάσμα των ασθενών και σε χαμηλού χειρουργικού κινδύνου.

Η TAVI είναι μια ελάχιστα τραυματική μέθοδος όπου μια εκπτυσσόμενη βιοπροσθετική βαλβίδα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες του οργανισμού στη θέση της  στενωμένης αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η μηριαία αρτηρία.

Το βασικό πλεονέκτημα της TAVI είναι η εμφύτευση μιας καινούριας βιοπροσθετικής βαλβίδας χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί στην κλασική χειρουργική μέθοδο με διάνοιξη του θώρακα και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρή. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3-5 μέρες και μπορεί να  δραστηριοποιηθεί πλήρως σε μία εβδομάδα. Η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλή και ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας. Για τους λόγους αυτούς, ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε  διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την  τελευταία δεκαετία.

Η τοποθέτηση της νέας αορτικής βαλβίδας περιορίζει άμεσα τα συμπτώματα που οφειλόταν στην αορτική στένωση, αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία της βαλβίδας και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης.

*Γράφει ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του Νοσοκομείου Υγεία.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου διαθέτει αίθουσες και ειδικευμένο προσωπικό για τους εμβολιασμούς

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

8 νέες ειδικότητες στο ΔΙΕΚ Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου λόγω εργασιών

aitoloakarnanianews.gr

O Ι.N. Αγίας Τριάδος Αγρινίου διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

aitoloakarnanianews.gr

Δέσμευση Χαραδαλιά προς Κ. Καραγκούνη να θέσει την Δημοτική ενότητα Στράτου σε έκτακτη ανάγκη

aitoloakarnanianews.gr

Τραγωδία στο Αγρίνιο : Νεκρός ο ποδηλάτης – γνωστός φυσικοθεραπευτής Σ.Τ.

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Μαχαίρωσε μάνα και κόρη που του έκαναν επίσκεψη! Νέα στοιχεία για την αιματηρή επίθεση

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο