AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Ο Ερντογάν ακύρωσε συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτιέρες


Η συνάντηση πάνω στην οποία επενδύονταν πολλά όσον αφορά τις προσπάθειες για επίτευξη έστω και μερικής προόδου στο Κυπριακό, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και τελικά θα συναντηθεί με τον Φιντάν.  Η ακύρωση της συνάντησης Γκουτέρες-Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προήλθε από την τουρκική πλευρά. Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον οποίο συζήτησαν και τη συνεργασία στα ενεργειακά.

Το θρίλερ για τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση. Μετά την ομιλία αναμενόταν ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν. Ωστόσο αυτή δεν έγινε ποτέ με την τουρκική πλευρά να μην ξεκαθαρίζει το λόγο για τον οποίο δεν έγινε.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγινε γνωστό, από διπλωματικές πηγές στην Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Έθνη επικαλέστηκαν λόγους προγραμματισμού για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε γιατί το ζήτησε ο Ερντογάν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο Ερντογάν μπορεί να μην είδε τον Γκουτέρες αλλά είχε μια άλλη σημαντική συνάντηση. Φιλοξένησε στο κτίριο της Τουρκίας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.  Όπως μεταδίδουν διεθνή και ισραηλινά μέσα (πηγή ΚΥΠΕ), κατά την έναρξη της συνάντησης ο Β. Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι «οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ενισχύονται», ενώ κατά την διάρκεια της συνάντησης τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι «οι ηγέτες των δύο χωρών συζητούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν διεθνή, περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, ως επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό». Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια», προσθέτοντας ότι «οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για έναν κόσμο, στον οποίον θα επικρατεί η ειρήνη».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, μετέδωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τουρκικών μέσων, που έφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει την πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στις τουρκικές ακτές, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στην αγορά της Ευρώπης».

Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Ιμπραήμ Καλίν, ο ειδικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Κιλίτς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με ισραηλινές ανακοινώσεις, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Λίγο προτού αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των Νετανιάχου και Ερντογάν, το ιδιωτικό ισραηλινό τηλεοπτικό “Κανάλι 12” μετέδωσε την πληροφορία, που έφερε τον Τούρκο Πρόεδρο να σκοπεύει να εκφράσει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό την επιθυμία του να επισκεφθεί το Τέμενος Αλ-Άκσα ενόψει των εορτασμών της 29ης Οκτωβρίου 2023 για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Φιλελεύθερος

Source link

Related posts

«Μ 503» λόγοι ανησυχίας για το Στενόν της Ταϊβάν -Η.Ηλιόπουλος

Οι ναυτικοί κώδικες Καμμένου-Αποστολάκη – Militaire.gr

Με το κλειδί της Ιστορίας: Εωσφορικός κίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια

Αφήστε ένα σχόλιο