ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ NEWS

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ο Υπουργός ανοίγει και κλείνει Τμήματα, όχι η Σύγκλητος»

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ο Υπουργός ανοίγει και κλείνει Τμήματα, όχι η Σύγκλητος»


Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μίλησε στη «Σ» για την υποστελέχωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανία και ταυτόχρονα απαντά στα σενάρια για συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων που δημιούργησε η απόφαση του Πανεπιστημίου να προχωρήσει σε Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξή του.

«Στις σοβαρές χώρες πρώτα βρίσκεις υποδομές και προσωπικό και μετά φτιάχνεις Πανεπιστήμια και Τμήματα» σημειώνει ο Πρύτανης σχολιάζοντας το νόμο Γαβρόγλου

Σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών έχει δημιουργήσει η έλλειψη καθηγητών, μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αλλά και διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού.

Ήδη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει εκπέμψει «SOS» προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ έχει ζητήσει την άμεση συνεδρίαση των Γενικών Συνελεύσεων όλων των Τμημάτων για τη διαπίστωση του βαθμού ικανοποίησης των όρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Την ίδια ώρα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας με αλλεπάλληλες επαφές του με φορείς και παράγοντες του πολιτικού προσωπικού της Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει τη συνδρομή και τη στήριξη όλων στο αίτημα του Πανεπιστημίου για προσωπικό.

Οι ελλείψεις αγγίζουν όπως είναι φυσικό και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νεοσυσταθέντα Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας μιλώντας στη «Σ» για το έδωσε περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση.

Στο Μεσολόγγι το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής δεν διαθέτει κανένα μέλος ΔΕΠ,  ενώ στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής διαθέτει μόλις δυο μέλη ΔΕΠ εκ μεταγραφής, στερώντας δηλαδή αυτούς του καθηγητές από άλλα τμήματα. Αντίστοιχα στο Αγρίνιο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διαθέτει μονάχα δύο μέλη ΔΕΠ. Αυτή είναι η κατάσταση των νεοσυσταθέντων τμημάτων, που σύμφωνα με το Χρ. Μπούρα, αποδεικνύει το γεγονός ότι τα νέα τμήματα του νόμου Γαβρόγλου, δημιουργήθηκαν με πρόχειρο και ανορθολογικό τρόπο και δεν στηρίχθηκαν στη συνέχεια. Τα παλαιότερα τμήματα του Πανεπιστήμιο βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα πάντως αφού το Τμήμα ΔΕΑΠΤ και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο διαθέτουν από 11 μέλη ΔΕΠ το καθένα, ενώ το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι 16 μέλη ΔΕΠ, όπως επίσης και το Ιστορικό – Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο, που αν και νεοσυσταθέν «κληρονόμησε» το προσωπικό του καταργηθέντος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

«Πήραμε λιγότερες θέσεις, από αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν και η κατάσταση  είναι ακόμη χειρότερη αν αναλογιστούμε ότι δημιουργείται πρόβλημα στο Ιατρικό Τμήμα και κατ΄επέκταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό εν μέσω πανδημίας» αναφέρει ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και εξηγεί πως ευθύνη του ίδιου είναι να αναδείξει το πρόβλημα και να ζητήσει τη στήριξη όλων των φορέων της Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πάντως αποφάσισε να συστήσει Επιτροπή «για το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», η οποία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα καταθέσει την εισήγησή της. Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας ερωτηθείς σχετικά από την «Σ», μιας και αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε τις προηγούμενες ημέρες τα σενάρια που θέλουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποστελέχωσης των Τμημάτων σε καθηγητές, να προτείνονται συγχωνεύσεις – καταργήσεις και μεταφορές Τμημάτων, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και όχι του Υπουργείου Παιδείας, απάντησε πως δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Συγκλήτου και της αρμόδιας Επιτροπής. Ωστόσο με έμφαση υπογράμμισε τα εξής : «Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος δεν ανοίγουν και δεν κλείνουν Τμήματα. Είναι ψέματα να λέγεται κάτι τέτοιο. Αυτό είναι προνόμιο του Υπουργού».

Μάλιστα ο Χρήστος Μπούρας υπενθύμισε με νόημα ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών αντιτάχθηκε στο νόμο Γαβρόγλου, ωστόσο αυτός ψηφίστηκε και δημιουργήθηκαν νέες Σχολές και Τμήματα. «Στις σοβαρές χώρες πρώτα βρίσκεις υποδομές και προσωπικό και μετά φτιάχνεις Πανεπιστήμια και Τμήματα» πρόσθεσε  ακόμη ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς τη νεότερη ιστορία του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Χρήστο Μπούρα «η ακαδημαϊκή κοινότητα και το Πανεπιστήμιο έχει άποψη και προτάσεις για το μέλλον του και την ανάπτυξή του, το θέμα είναι τι προτάσεις έχει η Πολιτεία, οι βουλευτές και οι φορείς της περιοχής…».

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Σύψας: Αν η κατάσταση το επιβάλλει θα εισηγηθούμε περιορισμό για τους άνω των 65

Γίνετε μέλη στην ενημερώτικη ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενημερώστε, ενημερωθείτε και σχολιάστε τα πάντα ελεύθερα ΕΔΩ!

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Λ. Δημητρογιάννης: Δύο νέα παρατηρητήρια εποπτείας ποιότητας υδάτων μεταξύ ποταμού Αχελώου, λίμνης Καστρακίου και ποταμού Ζέρβα

aitoloakarnanianews.gr

Αγρίνιο: Lockdown διαρκείας «σκοτώνει» την εστίαση

aitoloakarnanianews.gr

Ε.Σ.Αγρινίου: Προσωρινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από Δευτέρα

aitoloakarnanianews.gr

Ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο για τη Νόσο Crohn – Ελκώδη κολίτιδα

aitoloakarnanianews.gr

Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου: Να κλείσουν για όσο χρειαστεί οι δικαστικές υπηρεσίες ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Αγρινίου

aitoloakarnanianews.gr

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Αναστολή πληρωμής επιταγών Απριλίου κατά 30 ημέρες

aitoloakarnanianews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο